Tutuklanan kadınların hakları ihlal ediliyor

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Şiddetle Mücadele Ağı, 25 Nisan’da Amed merkezli gözaltı ve tutuklamalara ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Gözaltına alınıp tutuklanan 10 kadının yaşadığı hukuksuzluğa dikkat çekilen açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. 

 

MUHALİFLERE GÖZDAĞI OPERASYONU 

 

Açıklama yapan Rosa Kadın Derneği Hukuk Komisyonu üyesi Çiğdem Sevimli, cezaevine gönderilen kadınların insanlık dışı koşullarda tutulduğuna işaret ederek, “İçme suyu, hijyen ve yaşamsal tüm diğer ihtiyaçların karşılanmadığı cezaevinde, arkadaşlarımız depolarda mevcut olmasına ve sağlanma yükümlülüğüne rağmen, demirbaş eşyaları dahi satın almaya zorlanmaktadır” dedi. 

 

Sevimli, bazı kadınların ağır sağlık sorunları yaşadığına dikkat çekerek, “Kadınlar tıp, diş hekimliği gibi pratik sınavlara katılımı zorunlu olduğu halde eğitimi kısıtlanıyor, emzirme ve bakıma ihtiyacı olan çocuklarının cezaevine getirilememesi gibi insanlık dışı uygulamalara tabi tutuluyor. İktidar uzun süredir sürdürdüğü baskı ve zulüm politikalarını yine yargı eliyle uygulamış; saldırıp tutuklayarak, hedef göstererek geri adım attırmaya çalışmıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bu soruşturma,  tam da genel seçimlerin arifesindeyken iktidar ve ortağının hak savunucularına, gazetecilere, sanatçılara ve toplumun muhalif diğer kesimlerine yargı taciziyle gözdağı verme çabasıdır” diye belirtti. 

 

‘SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYORLAR’

 

Sevimli, iktidarın özellikle seçim kampanyasının yoğunlaştığı bu dönemde yargı eliyle hayata geçirdiği engellemelerle, kadın hak savunucularının seslerini kısmak istediğini söyleyerek, “Devlet yetkililerinin sindirmek, ya da susturmak amacıyla insan hakları savunucuları hakkında tekrar tekrar iddia ve suçlamalarda bulunması, yani yargı taciziyle Kürt oldukları için ayrımcılığa maruz kalan, Kürt kadın insan hakları savunucuları uzun süredir, her defasında sabahın erken saatlerinde yapılan ev aramaları, uzun süre gözaltında tutulma, tutuklanma ve yargı süreçleri sonucunda verilen astronomik cezalar ile susturulmaya çalışılmaktadır” şeklinde konuştu. 

 

‘SERBEST BIRAKILMALILAR’

 

“İktidarın asıl amacı faşizme direnen kadınlara mücadelesini engellemektir” diyen Sevimli, “Örgütlü mücadeleyi engellemeye yönelik bütün çabalar, içinde bulunduğumuz baskı ve tehdit ortamına rağmen vazgeçmeyen, zulüm karşısında direnen kadın hak savunucularından iktidarın ne derecede çekindiğini göstermektedir. İktidarın asıl amacı faşizme direnen kadınların mücadelelerini engellemektir. Erkek-devlet şiddetine karşı bu mücadeleyi yürütürken karşılaştığımız, karşılaşacağımız hiç bir güç biz kadınlara ve LGBTİ+’lara geri adım attıramayacaktır. Yargı tacizine maruz bırakılarak tutuklanan kadın arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır” çağrısı yaptı. 

 

‘KADINLAR İKTİDARI ÇÖP SEPETİNE GÖMECEK’

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed milletvekili adayı Ceylan Akça da, 2022’de Ankara merkezli soruşturma kapsamında tutuklanan Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınları hatırlattı. Akça, “İktidarın Kürt kadın hareketine, Kürt özgürlük hareketine siyasi ve sosyal olarak var olma isteği ve taleplerine uyguladığı bu saldırılar, yasama yürütme ve yargı eliyle yapmış olduğu operasyonun bir parçasıdır. Seçim öncesi oluşturduğu kadın düşmanlığını bir kez daha görmüş olduk. Bu ülkede hiçbir şekilde boyun eğmeyenlerin başında kadın muhalefeti geliyor. Bu direniş, 14 Mayıs’ta Erdoğan ve yandaşlarına bir veda partisi düzenleyerek, onları tarihin çöp sepetine gömecek” dedi.

 

/Mezopotamya Ajansı/