Uluslararası kuruluşlara çağrı: Afgan kadınların direniş mücadelesine destek verin

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Barış ve Güvenlik İçin, İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, tüm uluslararası kuruluşlara, Taliban hükümetinin tanınmasına karşı durmaya ve Afgan kadınların gerici erkek faşizmine karşı direniş ve mücadelesine destek verilmesi çağrısında bulundu.

Barış ve Güvenlik İçin, İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından ülkede yaşananlara dikkat çekmek için yazılı açıklamada bulundu. Taliban’ın Afganistan’da başkent Kabil başta olmak üzere birçok yerleşim yerini ele geçirerek şeriat yönetimi ilan ettiği belirtilen açıklamada, “Kadın haklarına ancak şeriat düzeninde saygı duyacaklarını açıklayan Taliban’ın, şimdiden kadınların temel haklarını yok sayan, onlara yaşam alanı bırakmayan bir dizi kararı uygulamaya başladığına dair bilgiler gelmeye başladı” denildi.

Taliban’ın 20 yıl önceki uygulamaları hatırlatıldı

1996-2001 yılları arasında Afganistan yönetiminde yer alan Taliban’ın uygulamalarının hatırlatıldığı açıklamada, “İlan edilen şeriat yönetimiyle birlikte, kadınların ve kız çocukların eğitim alması, siyasete katılması, kamusal alanda konuşması engellenmiş; bu kurallara uymayan kadınların ya parmağı kesilmiş ya da recm veya idam edilmişlerdir. Taliban’ın iktidardan uzaklaştırılması ve Afgan kadınların direniş ve mücadeleleri ile kız çocukları eğitim hakkına kavuşmuş, burka zorunluluğu kaldırılmış, kadına yönelik şiddetle mücadele yasası ve çalışma yasağının kaldırılması gibi birçok kazanım elde edilmiş ve bu kazanımlar Taliban’ın yönetimi el geçirmesine kadar süregelmiştir” sözleri ifade edildi.

“Rojava Kadın Devrimi tüm Ortadoğu’da model oldu”

Açıklamada, dün El-Nusra, bugün IŞİD, ÖSO ve son olarak da Taliban’ın kadın özgürlük mücadelesine, kadınların yaşam hakkı başta olmak üzere var oluşlarına karşı yıkıcı bir erkek egemen faşist zihniyete sahip olduklarına dair yüzlerce acı örnek verilebileceği kaydedildi. 2011 yılında Suriye savaşıyla birlikte Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Çerkez, Türkmen, Çeçen ve Keldani halklarının kendi öz gücüyle yeni ve ortak bir yaşamı ördüğü belirtilen açıklamada, “Suriye’de kadınların inşa ettiği bir kadın devrimi olan Rojava Devrimi, bütün Ortadoğu’da bir model oldu. Ancak IŞİD ve arkasındaki bölge güçleri, Ortadoğu’nun karanlık tarihini yırtan, kadınların, halkların, dini ve mezhep gruplarının birlikte, eşit ve ortak yaşamının örüldüğü Rojava devrimini boğmak amacıyla Kobanî’yi işgal etmeye çalıştılar, Şengal’da kaçırdıkları kadınlar için köle pazarları kurdular. Binlerce Êzidî, Kürt ve Arap kadın katledildi, göç ettirildi, kaçırıldı, tecavüz edildi, kadınların dışarı çıkması yasaklandı, sünnet zorunluluğu getirildi” denildi.

“Taliban’ı muhatap almak hak ihlallerini meşru görmektir”

Kadınların özellikle Ortadoğu’da tarih boyunca büyük bir kırım ile karşı karşıya kaldığı gerçeğinin ortada olduğu kaydedilen açıklamada, “Bugün Afganistan’da temsilciliği bulunan ve uluslararası alanda faaliyet yürüten kimi kuruluşların Taliban temsilcilerini muhatap kabul ederek görüşmelerini şaşkınla izlemekteyiz. Afganistan’da Taliban yönetimini muhatap almak demek mevcut durumda yaşanan hak ihlallerini meşru görme tehlikesini de beraberinde getirmektedir” sözlerine yer verildi.

“Türkiye’nin Taliban ile ortak çalışma hevesi düşündürücü”

Taliban rejiminin kadınlar için eşitsizliğin, hak ihlallerinin ve ölümün bir diğer adı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yakın zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sarf edilen sözlerin tam aksine, ‘Barış ve Güvenlik İçin, İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi’ olarak da kadınlar olarak da Taliban’ın inancıyla alakalı ters yanlarımız çok ve Taliban gibi kadın düşmanı bir örgütle anlaşacağımız yok! AKP iktidarının IŞİD gibi çetelere vermiş olduğu aktif destek nerdeyse tüm dünya tarafından biliniyorken; üstelik ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi henüz bir gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmişken Türkiye’nin Afganistan’da Taliban ile ortak çalışma hevesi düşündürücü olduğu kadar kaygı vericidir de!”

Açıklamanın sonunda ise sıralanan 4 madde ile uluslararası tüm kuruluşlara şu çağrıda bulundu:

“*Taliban’ın bir an önce silahsızlandırılması için acilen harekete geçilmelidir!

*Taliban’ın silahlanmasına yardımda bulunan tüm güç ve devletlere karşı hemen yaptırımlar uygulanmalıdır!

*Afganistan’daki kadın ve çocuklar başta olmak üzere Taliban karşıtı tüm kesimlerin yaşam hakkı gözetilerek bu köktendinci rejiminin karşısında acilen her türlü önlem alınmalıdır!

*Bu önlemler alınırken aynı zamanda Taliban hükümetinin tanınmasına karşı durmaya ve Afgan kadınların gerici erkek faşizmine karşı direniş ve mücadelesine destek vermeye çağırıyoruz.”

/Jinhaagancy/