UN Women: Kadınların liderliği ve siyasi katılımı kısıtlanıyor

Yerelden küresel düzeye, kadınların liderliği ve siyasi katılımı kısıtlanmıştır. Kadınlar seçmen olarak ve aynı zamanda seçilmiş görevlerde, kamu hizmetlerinde, özel sektörde veya akademide lider konumlarda yeterince temsil edilmiyor. Bu, liderler ve değişim aracıları olarak kanıtlanmış yeteneklerine ve demokratik yönetişime eşit olarak katılma haklarına rağmen böyle gerçekleşmektedir.

Kadınlar, siyasi hayata katılmanın önünde çeşitli engellerle karşılaşmaktadır. Ayrımcı yasalar ve kurumlar yoluyla yapısal engeller, kadınların aday olma seçeneklerini hala sınırlandırıyor. Kapasite boşlukları, kadınların etkili liderler olmak için gereken eğitime, iletişime ve kaynaklara sahip olma olasılığının erkeklerden daha düşük olduğu anlamına gelir.

Kadınların siyasete katılımına ilişkin 2011 BM Genel Kurulu kararının belirttiği gibi, “Dünyanın her yerinde kadınlar, genellikle ayrımcı yasalar, uygulamalar, tutumlar ve toplumsal cinsiyet klişeleri, düşük eğitim düzeyleri nedeniyle büyük ölçüde siyasi alandan dışlanmaya devam ediyor. , sağlık hizmetlerine erişim eksikliği ve yoksulluğun kadınlar üzerindeki orantısız etkisi.” sürüyor.

Kadınlar bireysel olarak bu engelleri büyük beğeni toplayarak ve çoğu zaman toplumun genelinin yararına aşmışlardır. Ancak bir bütün olarak kadınlar için, oyun alanının herkes için fırsatlar yaratması için düz olması gerekir.

BM Kadın Birimi olarak çözümlerimiz

BM Kadınları’nın liderlik ve katılımla ilgili programları, kadınların temsiline yönelik uluslararası taahhütlerin tarihi tarafından yönlendirilir. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme, kadınların kamusal yaşama katılma hakkını desteklerken, Pekin Eylem Platformu, eşit katılımın önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunuyor. Binyıl Kalkınma Hedefleri, cinsiyet eşitliğine yönelik ilerlemeyi kısmen kadınların parlamentodaki sandalye oranlarıyla ölçüyor.

Bu amaçlar doğrultusunda, kadın siyasi adaylara kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olacak eğitimler veriyor, seçmen ve yurttaşlık eğitimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılaştırma kampanyaları sunuyoruz. Siyasi partilere, hükümetlere ve diğerlerine kadınları güçlendirme konusunda üzerlerine düşeni yapma çağrısında bulunan toplumsal cinsiyet eşitliği savunucularını destekliyoruz.

Diğer girişimler, genç erkekleri ve kadınları toplumsal cinsiyet eşitliği önlemlerini kamu politikalarının oluşturulmasında merkezi hale getirme konusunda savunuculuk yapmaya teşvik ediyoruz.

BM Kadınları, kadınların seçmenler, adaylar, seçilmiş yetkililer ve kamu hizmeti üyeleri olarak siyasi alanlara adil erişimini sağlamak için yasal ve anayasal reformları savunuyor. BM ülke ekipleriyle işbirliği yapıyor ve seçimlerde şiddet içermeyen oy kullanma ve kampanya da dahil olmak üzere seçimlerin kadın haklarını desteklemesi için programlarda sivil toplumla birlikte çalışıyoruz.

/ Unwomen.org /