UNI’den ‘Kadın İşçi Sağlığı’ kampanyası

Uluslararası Hizmet Sendikası (UNI) Fırsat Eşitliği Birimi, başlattığı kadın işçi sağlığı kampanyası ile kadın sağlığı taleplerini, işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarına dahil ederek toplumsal cinsiyet temelli farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Uluslararası Hizmet Sendikası (UNI) Fırsat Eşitliği Birimi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yürüttüğü kampanyalardan bir diğeri de işyerinde kadın sağlığını destekleme kampanyasıydı.

Her yıl milyonlarca kadın sağlık sorunları nedeniyle işlerinden ayrılmaya zorlanıyor, işten ayrılıyor veya potansiyellerine ulaşmaları engelleniyor.

UNI yürüttüğü bu yeni kampanya, üreme ve cinsel sağlığın yanı sıra kadın sağlığı, yumurtalık, meme kanseri gibi hastalıkları, ruh sağlığı, hamilelik ve düşük gibi konuları işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarına dahil ederek, toplumsal cinsiyet bakış açısı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Kadın İşçi’den Serap Güre’nin haberine göre, UNI Fırsat Eşitliği Birimi Başkanı Veronica Fernandez Mendez, kampanya ile ilgili yaptığı konuşmada, “Kadınlar işgücü için çok önemlidir, ancak işyerinde destekleyici politikalarla katlanılması çok daha kolay hale getirilebilecek sağlık sorunları nedeniyle çok fazla sayıda kadın işini bırakıyor. Onlar işverenler veya meslektaşları ile sağlık sorunları hakkında konuşmayı çok zor bularak sessizce acı çekiyorlar” diye konuştu.

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman ise, “Sendikalar, kadınları etkileyen sağlık sorunları konusunda farkındalığın artırılmasına yardımcı olabilir ve kadınları işte tutmak için gerekli desteği sağlayan politikalar için baskı yapabilir” dedi.

Menopoz nedeniyle işten ayrılan kadınlar

İngiltere’de geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, yalnızca bu yıl menopoz için destek verilmemesi nedeniyle bir milyon kadar kadının işten atılabileceğini ortaya koydu. Her 10 kadından biri, güçten düşüren ve ağrılı bir jinekolojik durum olan endometriozisden muzdariptir.

Avustralya’da yapılan bir diğer araştırma ise, bu durumdaki transseksüel veya çift olmayan altı kadından birinin, endometriozisin etkisi nedeniyle işini kaybettiğini ortaya koyuyor.

Kadınların daha fazla üstlendikleri bakım sorumlulukları ek zihinsel yük ve strese yol açıyor, bu da onların işlerini yapma becerilerini, hatta işte kalma sürelerini etkiliyor. Bu yükler, Covid-19 pandemisi ile birleşince daha da şiddetlendi ve kadınların artan oranda işgücü piyasasından ayrılmasına yol açtı.

Covid-19 kişisel koruyucu ekipmanların genellikle sadece erkeklerin vücutları için tasarlanması sorununun da altı çizilerek kadınların kullanımına uygun ve etkili olmadığı gösterildi. Bir diğer sorun ise saç, güzellik ve temizlik gibi kadın ağırlıklı sektörlerde çalışan kadın işçilerin cilt sorunlarına ve alerjik hastalıklara neden olan kimyasallara maruz kalmasıydı.

/eka/