UW: Cinsiyet eşiliğine giden yol kadınların ekonomik olarak güçlenmesinden geçiyor

BM Kadın Birimi (Unwomen) kadınlarının ekonomik olarak güçlendirilmesi konusundaki çağrısı şöyle:

Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yatırım yapmak, toplumsal cinsiyet eşitliğine, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına ve kapsayıcı ekonomik büyümeye giden doğrudan bir yol belirler. Kadınlar, işletmelerde, çiftliklerde, girişimci veya çalışan olarak veya evde ücretsiz bakım işi yaparak ekonomilere muazzam katkılarda bulunuyorlar.

Ancak aynı zamanda yoksulluk, ayrımcılık ve sömürüden orantısız bir şekilde etkilenmeye devam ediyorlar. Cinsiyet ayrımcılığı, kadınların genellikle güvencesiz, düşük ücretli işlere girmesi ve üst düzey pozisyonlardakilerin küçük bir azınlığını oluşturması anlamına gelir. 

Arazi ve krediler gibi ekonomik varlıklara erişimi kısıtlar. Ekonomik ve sosyal politikaların şekillendirilmesine katılımı sınırlar. Ve ev işlerinin büyük kısmını kadınlar üstlendiğinden, ekonomik fırsatların peşine düşmek için genellikle çok az zamanları kalır.

Çözümlerimiz

Pek çok uluslararası taahhüt, Pekin Eylem Platformu ,  Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme ve cinsiyet eşitliğine ilişkin bir dizi Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmesi de dahil olmak üzere, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesini desteklemektedir . 

BM Kadınları, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesini bunlara paralel olarak ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişen ekonomilere ve sürdürülebilir kalkınmaya önemli ölçüde katkıda bulunduğunu gösteren artan kanıtlarla desteklemektedir.

Çeşitli ortaklarla birlikte çalışan programlarımız, kadınların insana yakışır işleri güvence altına alma, varlık biriktirme ve büyüme ve gelişmeyi belirleyen kurumları ve kamu politikalarını etkileme becerilerini desteklemektedir. Kritik bir odak alanı, kadınların ücretsiz bakım çalışmasını ölçmek için savunuculuk yapmak ve kadın ve erkeklerin bunu ücretli istihdamla daha kolay bir şekilde birleştirmelerini sağlamak için harekete geçmektir.

Tüm ekonomik güçlendirme programlarımızda, UN Women en çok ihtiyacı olan kadınlara, genellikle tabandan ve sivil toplum örgütleriyle ilişki kurarak ulaşıyor. Özellikle marjinalleştirilmiş gruplar arasında kırsal kesimdeki kadınlar, ev işçileri, bazı göçmenler ve düşük vasıflı kadınlar bulunmaktadır. Hedeflerimiz daha yüksek gelirler, kaynaklara daha iyi erişim ve kaynaklar üzerinde kontrol ve şiddetten korunma da dahil olmak üzere daha fazla güvenliktir.

BM Kadınlarının ekonomik güçlendirme konusundaki çalışmaları hakkında iki sayfalık tematik özeti indirebilirsiniz…