Van Barış Anneleri Adalet Nöbeti’ne çağırıyor

Van’da devam eden Adalet Nöbeti’nin büyütülmesi çağrısında bulunan Barış Anneleri, “Birlik olma zamanı” diye seslendi. 
Van’da, hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi için başlatılan Adalet Nöbeti sürerken, tutsak yakınlarına destekte bulunan ve onları ziyaret eden Barış Anneleri, tek amaçlarının adaletin sağlanması olduğunu belirtirken, nöbetin büyütülmesi çağrısında bulundu.
Jinnews’in haberine göre tutsak yakınlarının yanında olduklarını ve sonuna kadar destekçileri olacaklarını belirten Barış Annesi Zekiye Kaya, geçen seneden bu yana süren Adalet Nöbeti’ne her hafta belirli periyotlarla ziyarette bulunduklarını söyledi. Zekiye, “ Bizim buradaki tek talebimiz, cezaevlerinden cenazelerin çıkmaması ve adaletin sağlanması. Adalet hepimize gerekli bunun içindir ki herkesin ses çıkarması gerekiyor” dedi.
Cenazelere işkence
Kin ve nefretin bir çözüm sağlamayacağını dile getiren Zekiye, ölümle sonuçlanan hiçbir şeyin telafisinin olmadığını, asıl çözümün adaletin sağlanması olduğunu vurguladı. Sur’da çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesi 7 yıl sonra geçtiğimiz günlerde bir torbanın içerisinde babasına verilen Hakan Arslan’a dikkat çeken Zekiye, “Hiç kimse bunu kabul etmemeli. Hak hukuk nerede?  Çocukların kemikleri torbalarda ailelerine veriliyor. Adalet nerede? Ölüm çare değil, tek çözüm adalet ve barış” ifadelerini kullandı.
‘Psikolojik işkence de uygulanıyor’
Hasta ve infazı yakılan tutsakların tedavi edilmediğini ve fiziksel işkencenin yanı sıra psikolojik işkenceye de maruz kaldıklarına dikkat çeken Zekiye, “Cezası biten ve tahliye edilmesi gereken tutsaklar tahliye edilmiyor. İnsanların duygularıyla oynanıyor. Aynı şekilde cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk’a yapılanlar kabul edilemez. Bütün tutuklular serbest bırakılsın” diye belirtti.
‘Başımız her zaman dik olacak’
İnançlarını kaybetmeyeceklerini belirten Zekiye, ne gerekiyorsa onu yapmaya hazır olduklarını, hukuksuzluğu ve adaletsizliği kabul etmeyeceklerini söyledi. Çözümün, barış ve adaletin gelmesiyle sağlanabileceğini vurgulayan Zekiye, “ Semra Güzel’e yapılanlar adil değil. Kürt kadınına zorla başını eğme çabalarını ve onlara işkence etmelerini kınıyorum. Kabul edilecek bir tarafı yok. Bizim başımız diktir her daim de dik olacak. Bütün anneleri Adalet Nöbeti’ne davet ediyorum. Birlik olma zamanı” çağrısı yaptı.
‘Büyük bir baskı ve tecrit var’
Ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çeken bir diğer Barış Annesi Hurşe Turgut ise, “Herkes görsün. Cezaevinde tutulan tutsaklar üzerinde büyük bir baskı ve tecrit var. Buna bir son verilsin artık” şeklinde konuştu.
Tek isteklerinin barışın ve adaletin sağlanması olduğunu vurgulayan Hurşe, “Kanımın son damlasına kadar tutsakların maruz kaldıklarını haykıracağım Sadece kendimiz için bütün insanlar için barışı istiyorum” diye ekledi.