Wan kadın mitinginde binler buluştu: Bitmedik, bitmeyeceğiz

Yeşil Sol Parti’nin Wan’daki kadın mitingine binlerce kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Biz bitmedik, bitmeyeceğiz. Yok olmadık, olmayacağız. Varız, var olacağız” dedi.

Yeşiller ve Sol Parti’nin 14 Mayıs seçimleri kapsamında Van’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde ikinci kez kadın mitingi düzenledi.

Musa Anter Parkı’nda gerçekleşen mitinge binlerce kişi katıldı. Kadınlar, ellerinde parti bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla üç koldan alana girdi.

Mitingde sık sık “jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî serok Apo” sloganları yükseldi.

Tertip Komitesi’nden Ebru Demirtepe, Amed merkezli gözaltılara tepki göstererek iktidara “Başaracağız, siz gideceksiniz” diye seslendi.

Yeşil Sol Parti Wan İl Eşsözcüsü Gönül Uzunay, 14 Mayıs’a kısa bir süre kaldığına işaret ederek, “Yıllardır biz bu faşist iktidara karşı mücadele ediyoruz (…) İktidar tutuklama ve gözaltılarla bir kez daha gerçek yüzünü gösterdi. Ancak buradan söylüyoruz; yıllardır gençler, kadınlar ve bu halkın temsilcileri baş eğmedi” dedi.

Daha sonra konuşan Başak Demirtaş, otoriter rejime son vereceklerini vurgulayarak, baskılarla kendilerini nefessiz ve savunmasız bırakmak isteyenlere karşı “her yerdeyiz” mesajı verdi.

“Yoksulluğun acısını da en çok biz kadınlar yaşıyoruz. 14 Mayıs’ta çocuklarımıza aç bırakalnlara ‘edî bes e’ diyelim mi?” ifadelerini kullanan Demirtaş,  “Hepinizin elinde bir anahtar var. O anahtarı 14 Mayıs’ta özgür ve eşit bir yaşamın kapısını siz açacaksınız. Hep birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Evet, seçimlere 18 gün kaldı. Bu 18 gün nasıl geçecek diye bizler mücadele ederken, iktidar siyasi soykırım operasyonlarıyla kadınları, gençleri, siyasetçileri gözaltına aldı. Seçimlere yaklaşırken yapılan operasyonun bir kumpas operasyonu olduğunu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Gözaltı operasyonlarına 14 Mayıs’ta cevap vereceklerini vurgulayan Buldan, “Bugün bu meydandan bir kez daha cevabımızı veriyoruz. Bu ülkeyi yönetenler, bu meydana iyi baksın. Kadınların sloganlarına, dik duruşuna, kadınların özgürlük mücadelesine iyi baksın. Onların saraylarını titreten ve sallayan kadınlar gümbür gümbür geliyor” ifadelerini kullandı.

Buldan, şunları ekledi: “Bugün burada büyük bir moralle kadın mitingimizi gerçekleştiriyoruz. Hakkari’den aldığımız büyük coşkuyu bugün Van’da kadınlarla birlikte tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Bu meydandan çıkan sloganları iyi dinlesinler. Şimdi iktidarın elbette kendine göre hesapları var. Bu hesapları operasyonlarla gerçekleştirmek istiyor. Ancak bir amaçları daha var; bizlere gözdağı vermek. Bizleri sindirmek, çalışmasını engellemek ve sekteye uğratmak. Ama onlar da şunu bilsin; biz bitmedik, bitmeyeceğiz. Yok olmadık, olmayacağız. Varız, var olacağız.”

AKP iktidarını göndereceklerini kaydeden Buldan, “Vanlı kadınlar, Yeşil Sol Parti’nin 8 vekil adayını parlamentoya göndermek için hazır mısınız? 8-0 için hazır mısınız? Ben Vanlı kadınlardan sözümü aldım. Ben de size söz veriyorum: Sizin her türlü sorunuzu, Wan’ın kadın milletvekilleriyle birlikte parlamentoda sizin sesiniz olacağız. Sizin renginiz olacak, sizin iradeniz olacağız. Sizin huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum” dedi.

“Kadınlar değiştirecek, dönüştürecek, yönetecek” diyen Buldan, “Şimdi iktidarın ağzından düşürmediği milli ve yerli adayları var. Bu milli ve yerli meselesini son günlerde çok dillendiriyorlar. Van’dan onlara şunu söylemek istiyoruz; sizin milli yerli bir otomobiliniz var ya TOGG, işte 14 Mayıs sabahı sizi yerli ve milli otomobilinize doldurup hepinizi yolcu edeceğiz” şeklinde konuştu.

Buldan sözlerini şöyle tamamladı: “Sevgili kadınlar sizin iradenizi tanımayanları siz de tanımayın, bu kente kayyım atayanları siz de tanımayın, sizin iradeniz olan Bekir Kaya’yı asla unutmayın belediye eşbaşkanlarınızı asla unutmayın. İradenize öyle bir sahip çıkın ki AKP yaptığına yaptıklarına bin bir pişman olsun. Bunu yapacağınıza hiçbir kaygım yok. Sizlere, Van halkına güveniyoruz hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. Kazanacağımıza ve başaracağımıza yürekten inanıyorum. Bundan sonra daha sık bir araya geleceğiz. Van’ın 13 Mayıs’ta yapacağı büyük miting ile bir kez daha bir araya geleceğiz büyük buluşmamızı 13 Mayıs’ta Van’da gerçekleştireceğiz. Newroz alanlarını, 8 Mart alanını, bugün burada kadın mitingi alanımızı nasıl doldurduysak 13 Mayıs’taki mitingi de aynı kararlılıkla coşkuyla moral ile seçimden bir gün öncesinde gerçekleştireceğiz ve mesajlarımızı bir kez daha oradan vereceğiz. Hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum, bütün kadın arkadaşlarımızı tek tek kucaklıyorum.”

 

/ ANF /