Van’da erkek şiddeti protesto edildi

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Van ve ilçelerinde son dönemde artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarlarını protesto etti.

HDP İpekyolu ilçe binası önünde düzenlenen protesto açıklamasına HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, DBP İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı’nın yanı sıra STAR Kadın Derneği üyeleri, Barış Anneleri ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı HDP İpekyolu Belediye Meclis Üyesi Asiye Sönmez Ertaş okudu.

‘Failler tekrar suç işliyor’

Van’da kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarındaki artışa dikkat çeken Ertaş, “İktidar, bölgemizde özel savaş taktiklerini hız kesmeden devreye koyarak uyuşturucu, fuhuş ve ajanlaştırma politikalarını uygulamaya çalışıyor. Kadına yönelik şiddetin ve katliamlarının gün geçtikçe arttığı, gençlerin uyuşturucu ve fuhuş batağına sürüklendiği, çocuklara karşı gelişen cinsel saldırıların arttığı bu dönemde katil ve tecavüzcülerin cesareti kimden aldığı çok açıktır. Erkek yargı tecavüzcüleri ve katilleri serbest bırakıyor, cinsel istismar yasa tasarıları ile failleri yeniden toplum içine salınıyor ve bu failler tekrar aynı suçları işliyor” dedi.

Her türlü şiddete karşı mücadele

“Her suçlunun iktidar temsilcileri ile olan görüntüleri yine kimlerden cesaret aldıklarını çok net göstermektedir” diyen Ertaş, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde özel savaş elemanı, üniformalı Musa Orhan’a tecavüzcü dediği için hakkında soruşturma başlatılan ve ceza alan Ezgi Mola bu gerçeğin en yakın örneğidir. Yargı sistemi katilleri ve tecavüzcüleri savunmaktan, korumaktan derhal vazgeçmelidir. Bizler özgür ve eşit bir yaşam için mücadele eden kadınlar olarak ilimizde ve tüm dünyada yürütülen bu kirli politikaların sonucu olan kadın katliamlarının, tecavüzlerinin çocuklara karşı gelişen her türlü şiddetin hesabını soracağız.”

‘Korucubaşı aileyi tehdit etti’

Ertaş, geçtiğimiz günlerde Van’ın Başkale ilçesinde bir okulda 60 yaşındaki personelin çocuğa istismarda bulunmasına rağmen failin tüm belge ve bulgulara rağmen korunmaya çalışıldığını söyledi. Ertaş, “Korucubaşının araya girmesi ve aileyi ölümle tehdit etmesi sonucu aile ilçeyi terk etmek zorunda kaldı. Buradan soruyoruz: Böylesi insanlık dışı bir saldırının faillerini koruma cesaretini kimler nereden almaktadır? Yetkililerin bu yaklaşıma karşı sessizliği neden bozulmuyor? Bizler korucubaşının Başkale’de iktidarın isteklerini ilçe halkımıza yaşatmasını kınıyoruz” dedi.

‘İzin vermeyeceğiz’

Yine Van’da bir ilköğretim okulunda, 62 yaşındaki H.N.C. adlı bir öğretmenin 3 çocuğa cinsel saldırıda bulunduğunu anımsatan Ertaş, “Bizler tecavüzlerin yargılanması gerektiği gibi tecavüzcülere yardım yataklık edenlerin de cezalandırılmasını istiyoruz. Tekrar iktidara ve ortaklarına sesleniyoruz. Sizler katil ve tecavüzcüleri korudukça akladıkça, bizler de bu zihniyetleri yaşatmaya çalışanlara karşı mücadele edeceğimizi haykırıyoruz. Hiçbir olayın karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Hesabını büyüyen mücadelemizle güçlenen kadınlar mutlaka soracaktır” sözlerini kullandı. Açıklama, alkış ve “Jin jiyan azadi” sloganıyla sona erdi.

‘Polisim’ deyip çocukları alıkoydu

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Kurtuluş Parkı’nda kendisini polis olarak tanıtan A.Ç. isimli erkek, parktaki iki çocuğu silah ve kelepçe göstererek tehdit etti. Ardından ağrı kesici olduğunu öne sürdüğü ilaçları vererek çocukları alıkoyduğu ve istismar girişiminde bulunduğu öğrenildi.

JINNEWS’te yer alan haberde çocukların ailelerinden alınan bilgiye göre, verilen ilacın etkisiyle bir çocuğun fenalaşması sonrası diğer çocuğun yardım istemek amacıyla kendisini dışarı atmasıyla olay komşular tarafından fark edildi. Çocukların alıkonulduğunu gören etraftaki kişilerin haber vermesiyle birlikte olay yerine gelen polisin A.Ç.’yi gözaltına aldığı öğrenildi. Savcılık ifadesi alınan failin tutuklanarak cezaevine gönderildiği, ailenin ise hukuki ve psikolojik destek için İnsan Hakları Derneği Van Şubesi’ne başvuruda bulunduğu öğrenildi.

/Yeni Yaşam/