Van’da kadın kurumları 8 Mart için bir araya geldi

Van’da kadın örgütleri, 8 Mart planlaması ve kadınlara yönelik hak ihlallerini konuşmak için bir araya geldi. Toplantıda, bölgedeki özel savaş politikalarına dikkat çekilerek, çözüm arayışları tartışıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi öncülüğünde, Tevgera Jinên Azad (TJA), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Kadın Komisyonu, Star Kadın Derneği ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Kadın Komisyonu, “8 Mart” ve “kadına yönelik hak ihlalleri” gündemleriyle bir araya geldi. Kentteki bir otelde bir araya gelen kadınlar, yaşanan sorunları ve önerileri tartıştı.
‘AMACIMIZ ÇÖZÜM ÜRETMEK’
Toplantıda konuşan HDP Van İl Eşbaşkan Handan Karakoyun, bir araya gelme amaçlarının kadınların yaşadığı sorunlara karşı çözüm üretmek olduğunu belirterek, “Bölgede kadınlara karşı özel savaş politikaları devam ediyor. Mevcut egemen ve eril sistemin kadınlara her alanda yarattığı engellere karşı sürekli bir mücadele halindeyiz. Mücadelemizi sindirmeye çalışan erkek iktidar arkadaşımız Deniz Poyraz’ı katletti. Bizler bu politikaların farkındayız ve sonunda kadar bununla mücadele edeceğiz” dedi.
ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI 
TJA aktivisti Aynur Sarıca da, Van’da kadınlara yönelik özel savaş politikalarının arttığına dikkati çekti. Sarıca, “Yaşatılmak istenen özel savaş politikasına karşı mücadelemiz devam ediyor. Bu anlamada kadınlara yönelik taciz, tecavüz olaylarını ifşa etmek için burada bulunuyoruz. Bölge genelindeki devreye konular özel savaş politikalarının kapsamı, kadınlara nasıl sirayet ettiğini çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü özel savaşın koşullu ve kuralı yoktur. Bizler bu zihniyete karşı mücadele ediyoruz” diye konuştu.
‘KADIN ÖZÜNDEN KOPARILMAK İSTENİYOR’
HDP Milletvekili Muazzez Orhan ise, devletin kadınları özünden koparmaya çalıştığını söyledi. Orhan, “Kendi özünde kopan kadınlar dolayısıyla savunmasız ve kendini koruyamaz duruma düşer” dedi.
Kadınların iradesi ve bedeni üzerinden politikalar yürütüldüğünü ifade eden Orhan, “Erkekler gücünü devletten almaktadırlar. Çünkü devletin onu koruyacağını biliyor. Van’da bu politikaları her alanda görüyoruz. Nerdeyse her gün kadınlar katlediliyor, tecavüz ediliyor. Tüm bunlar devletin gücüyle kadınları sindirme politikalardır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.

/MA/