Yeni Yaşam Kadın Eki yola ‘Jin’ olarak devam ediyor

 Yeni Yaşam Kadın Eki, artık haftalık olarak “Jin” ismiyle okurla buluşacak. Derginin ilk sayısı, “Kadın dayanışması yaşatır örgütlü isyan değiştirir” manşetiyle çıktı.

 

Yeni Yaşam gazetesinin 15 günde bir çıkan Yaşam Kadın Eki, 2 aylık aranın ardından “Jin” adıyla artık haftalık olarak Pazar günleri okuyucularıyla buluşacak. İlk sayıda 8 Mart ve depremi kapağına taşıyan dergi, “Kadın dayanışması yaşatır örgütlü isyan değiştirir” manşetiyle çıktı. İlk sayıda, Nesli Şahiner’in 8 Mart Kadın Platformu ile yaptığı söyleşide feminist gece yürüyüşü, 8 Mart ve depremde kadın dayanışmasına dikkat çekilirken, Ezgi Sıla Demir “8 Mart’ın ruhu daima kadının emeğine saklıdır” başlıklı yazısıyla 8 Mart’ın tarihine ve kadın emeğine vurgu yapıyor.

 

Fatma Koçak’ın “Nekropolis’ten ütopyaya bir yol hâlâ var mı?” başlıklı yazısı ise ilerleme olarak sunulan gücün mekanı olan kentlerin, nasıl hayatımıza kasteden alanlar olduğunu tarihten örneklerle ele alıyor. Hülya Osmanağaoğlu, “Patriarkaya, kapitalizme, siyasal İslam’a, faşizme direniş: 8 Mart Enternasyonal Kadınlar Günü” başlığıyla kaleme aldığı yazısında siyasal İslam’ın, patriarkanın ve kapitalizmin depremdeki yansımasına odaklanıyor. Jineoloji dergisinden Rojda Yıldız deprem bölgesindeki izlenimlerini, “Kurtlar yedi ölülerimizi, gerisi lafügüzaf” başlıklı yazıyla aktarıyor.

 

İlk sayıda yer alan başlıklar şöyle:

 

* 8 Mart’ın ruhu daima kadının emeğine saklıdır / Ezgi Sıla Demir

 

* Nekropolis’ten ütopyaya bir yol hâlâ var mı? / Fatma Koçak

 

* Patriyarkaya, kapitalizme, siyasal İslam’a, faşizme direniş: 8 Mart Enternasyonal Kadınlar Günü / Hülya Osmanağaoğlu

 

* Kurtlar yedi ölülerimizi, gerisi lafügüzaf / Rojda Yıldız

 

* 8 Mart’ta yas ve öfke bir arada: Kadınlar sokağa çağırıyor / Söyleşi – Nesli Şahiner

 

* Kürt kadınlar: İran rejimine karşı mücadelenin öncüleri / Çeviri – Jin ekibi

 

/MA/