Yeşil Sol Parti kadın mitingi: Birlikte değiştireceğiz

Yeşil Sol Parti kadın mitinginde konuşan Çiğdem Eş Sözcüsü Kılıçgün Uçar, “Tek adam rejimi gitmeye hazır değil ama kadınlar göndermeye hazır. Buradayız birlikte değiştireceğiz” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Marmara Bölgesi seçim çalışmaları kapsamında İstanbul’da kadın mitingi yaptı. Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda “Buradayız kadınlarla değiştireceğiz” şiarıyla düzenlenen mitinge, binlerce kadın katıldı. Rengarenk ulusal kıyafetleri ve boyunlarına taktıkları mor şallarla renkli görüntüler oluşturan kadınların coşkusu, zılgıt ve sloganlarla parkı sardı. Yeşil Sol Parti’nin bayraklarıyla donatılan parka, kadınlar oluşturdukları mor konvoyla giriş yaptı. Kadınlar, konvoy sırasında taşıdıkları parti bayrakları ve mor şallarla renklerini tüm kente yansıttı. Kadınlar, alana, “Jin jiyan, azadî”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları ve zafer işaretiyle girdi.

Alana, “Sandıklar kadınlara emanet”, “Bizler buradayız Yeşil Sol’dayız” pankartları, Kandıra Cezaevi’nde katledilen Garibe Gezer’in, HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırıda Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz’ın, erkek-devlet şiddeti sonucu katledilen kadınların, hasta tutsaklar için yapılan eylemlerin, tutsak kadın siyasetçilerin katıldığı eylem ve etkinliklerin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 1 Mayıs’ta kadınların gösterdiği direnişi gösteren fotoğraflar asıldı. Kadınlar, alana 13 dilde asılı “Hoşgeldiniz” pankartı ile karşılandı. Kadınlar aynı zamanda 14 Mayıs’taki seçimlerin güvenliği için  “Sandıklar kadınlara emanet” şiarıyla alanda müşahit olmak isteyen kadınları kaydetti.

Mitinge, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İstanbul İl Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Nilay Kuş, Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Barış Anneleri, cezaevindeki hak ihlallerine dikkat çekmek için Adalet Nöbeti eylemini gerçekleştiren anneler, Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ile binlerce kadın katıldı.

Yapılan açılış konuşmasında katledilen Nagihan Akarsel, Deniz Poyraz ve diğer kadınlar anıldı. Cezaevlerinde rehin tutulan kadınlara selam gönderildiği esnada ise hep birlikte “Siyasi tutsaklar onurumuzdur sloganı atıldı.

Açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada da “Şehit namirin” sloganı alandan yükseldi.

Mitingde ilk olarak Yeşil Sol Parti İstanbul İl Örgütü yöneticisi İsmail Temel konuştu.

KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ KAZANACAK

Ardından konuşan ESP Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ise şunları söyledi:

“Buraya bir anda gelmedik Deniz Poyraz’ın mücadele bayrağını alarak, Figen’in, Leyla’nın direnişçiliği ile geldik. Garibe Gezer’in ahıyla, Aysel Tuğluk’un hafızasıyla geldik. Buraya bir anda gelmedik direne direne geldik. İran’da, Rojhilat’ta ki ayaklanma ile Jîna Emînî’nin isyan saçlarıyla geldik. İsyanımız bütün dünyada yankılanıyor. Aynı sesle bütün dünyada kadınlar direnişte. Çok kritik bir seçim arifesindeyiz. AKP-MHP faşizmi için çok kritik ‘Ya ölüm ya kalım’ dedikleri yılın içerisindeyiz. Bir gelecek inşa etmeye çalışıyorlar ama bunu 2015 yılında sürdürdükleri Kürt halkını tasfiye ederek başarmak istiyorlar. Kazanımlarımızı tırpanlayıp aileye hapsederek, yapmak istiyorlar. Suskun ve mücadelesiz bir toplum yaratmak istiyorlar. Bugüne kadar bizi teslim alamadılar. Değişim, özgürlük için varız, mutlaka kazanacağız. Kadın özgürlük mücadelemiz kazanacak” dedi.

Daha sonra İstanbul kadın milletvekili adayları sahneye çıkarak kadınları selamladı.

14’ÜNDE ZAFER HALAYINDA BULUŞACAĞIZ

3 dilde kadınları selamlayan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bütün sokakları mor renge boyayan kadınlar, emeği sömürülen ama tek adam karşısında geri adım atmayan kadınlar, ‘jin, jiyan, azadî’ sloganını dünyaya taşıyan kadınlar hoş geldiniz. Kadınlar kazanacak tek adam rejimi kaybedecek. Seçimlere bir hafta kaldı. Tek adam rejimi en çok bizden bahsediyor çünkü onlara bir tek geçit vermeyen kadınlar. Biz Barış Anneleri’ne, Deniz Poyraz’a, İpek Er’e, Leyla Güven’e, Gültan Kışanak’a söz verdik kazanacağız dedik. Yeni Türkiye’yi kadın siyasetiyle  buluşturmaya söz verdik. Yeşil Sol Parti yeni bir durağımız ama mor rengini koruyan bir partimiz. Eşbaşkanlık sistemini Türkiye’ye kazandırdık erkek egemenliğini öteye ittik. Eş başkanlığını yaşamını her alanda kurmaya çalışıyoruz. İstanbul belediyesine de eş başkanlık yakışmaz mı?  Yerelden Meclis’e belediyeye eş başkanlığı yaşamsal kılacağız” diye konuştu.

Kadınların sözünün ve talebinin yer aldığı Kadın Bakanlığı’nı kuracaklarını söyleyen Uçar, hedef ve çalışmalarına dair şunları aktardı: “Bu dünya kadın emeği üzerine kurulu. Görünmeyen kadın emeği için güvence hakkı getireceğiz. Emeğimize sahip çıkacağız. İstanbul Sözleşmesi iktidarın en büyük korkusu. Kadın mücadelesi iktidarı yürürlükten kaldırıp İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacak. İktidarın bize dayattığı erkek adalet karşısında Kadın İltisat Mahkemesi kuracağız. Hiçbir katil cezasız kalmayacak. Seçime sayılı günler var kadın kenti ola İstanbul’da müşahitlik için sorumluluk alalım. Bu seçim geleceğimizi belirleyecek. Kadınların kazanacağı seçim olacak. Sahada tek adam rejimi ile birlikte Devlet Bahçeli açıklama yaptı; ‘Alsalar alsalar müebbet hapis cezası ya da vücutlarına kurşun alırlar’ dedi. Devlet Bahçeli sen gidiyorsun biz buradayız. ‘Sandıktan darbe çıkacak’ diyorlar. Mücadele yürüten kadınlar sandığa gidecek ve sandıktan özgülük demokrasi çıkacak bir tek siz çıkmayacaksınız.  Tek adam rejimi gitmeye hazır değil ama kadınlar göndermeye hazır. Buradayız birlikte değiştireceğiz. 14’ünde zafer halayında buluşacağız.”

 

/ANF/