Yeşil Sol Parti kadınlar için umut vadediyor

Yeşil Sol Parti’nin Kadın Seçim Beyannamesi’nin kadınlara gelecek vadettiğini belirten İstanbul’daki kadınlar, “Bu kötü gidişata bir dur demek için de Yeşil Sol Parti diyoruz.  Kadınlar AKP’yi devirecek” dedi.
Türkiye toplumunun geleceğini belirleyecek 14 Mayıs seçimlerine bir ay gibi süre kalırken, siyasi partiler ve ittifaklar çalışmalarını hızlandırdı. Seçimlerin sonucunu belirleyecek kesimlerin başında ise nüfusun yarısını oluşturan kadınlar geliyor.
Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki etkinliğine katılan kadınlar, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Kadın Seçim Beyannamesi’ne ilişkin konuştu.
UMUT VADEDİYOR 
Kadınlardan Zekiye Ayık, Yeşil Sol Parti’nin kadın beyannamesini okuduğunu ve uygulandığı takdirde birçok soruna çözüm olacağını söyledi. Ayık, “Toplantıda Pervin Buldan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni işaret ederek ‘Elimizden alınan bütün haklarımızı geri alacağız’ demesi benim için çok önemlidir. Tabi burada esas güç kadınların hakları için vereceği mücadeledir. Yanı sıra kadın yoksulluğunun beyannamede yer alması, ekonominin alt yapısının oluşturulmasından bahsediliyor olması önemli” diye belirtti.
Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı bir ortamda seçime gidildiğine dikkat çeken Ayık, “Kadınlar şiddet gördüğünde gidecekleri bir yer olmadığı için şiddet gördüğü eve geri dönmek zorunda kalıyor. Kadın beyannamesinde,  şiddet gören kadınlar için sığınma evlerinden bahsediliyordu. Bunlar önemli ancak biz kadınlar için sığınma evleri yerine ‘koruma evleri’ olsun istiyoruz. Bu yerlerde kadının emeği istihdam edilmelidir. 21 yıllık AKP iktidarının vaat ettiği tek şey baskı oldu. Bu yüzden Yeşil Sol Parti’yi önemsiyoruz ve başaracağız” ifadelerini kullandı.
‘KADINI ÖNCELEYEN PARTİYİ DESTEKLEYECEĞİZ’ 
“Yeşil Sol Parti kadınların umudu” diyerek söze başlayan Nabile Özgar (45), kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesini istedi. Seçimlerde Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğini aktaran Özgar, “HDP ya da Yeşil Sol Parti diğer partilere göre her zaman kadınlardan yana duruyor. Kadınları önceleyerek, bütün alanlarda kadınları esas alıyor, çocukları düşünüyor. Özellikle tüm kesimlerin anadilini, kültürünü ve kimliğini özgürce yaşanmasını önceliyor. Anadilimize yönelik baskıların kalkmasını istiyoruz. Çünkü bizi var eden dilimiz ve kültürümüzdür. Kürtler artık kendi haklarını savunan partinin tarafında olmalıdır. Bu parti de Yeşil Sol Parti’dir. Başarılar diliyoruz arkalarındayız” ifadelerini kullandı.
‘AKP’Yİ KADINLAR DEVİRECEK’ 
Kadınlardan Leyla Özgen, AKP-MHP iktidarının kurduğu seçim ittifakını “kadın düşmanı” olarak nitelendirerek, “AKP, kadınları ve haklarını yok sayan partilerle birleşiyor. AKP bugüne kadar kadınlara yapmadığı haksızlık ve hakaret kalmadı. Özellikle depremden sonra devletin gerçek yüzü ortaya çıktı. Çünkü oradaki insanlara hiç yardım edilmedi. Halk kendi imkânlarıyla yaralarını sardı. İktidarın, bugüne kadar kadınlar için bir şey yaptığını görmedim. Ekonomik kriz almış başını gidiyor. Eskiden bir kişi çalışıp, ailesine bakabiliyordu. Şimdi 8 kişiyiz ve 5’imiz çalışıyor ancak yine de geçinemiyoruz. Yani öyle bir devirden geçiyoruz. İnsanlar artık evlenmekten bile korkuyor. Bu kötü gidişata bir dur demek için de Yeşil Sol Parti diyoruz.  Kadınlar AKP’yi devirecek. AKP sürekli konuşuyor milleti kandırıyor ama bu sefer onu devireceğiz” diye belirtti.
‘ÖZGÜR BİR GELECEK İÇİN’ 
Emine Ümek (27) ise Yeşil Sol Parti’nin kadın beyannamesi için şunları belirtti: “Beyanname biz kadınlar için bir başkaldırı gibiydi. Kadınlar bin yıllardır erkek egemenliği altında eziliyor.  Toplumun her alanında emeği yok sayılarak ötekileştiriliyor. Yani evde de emeğimiz yok sayılıyor. Sesimizi duyuran tek bir parti HDP ve Yeşil Sol Parti’dir. Diğer ittifaklar ve partilere baktığımızda kadınlar yok sayılmış, kadınların sesi yok. Kadın cinayetleri günden güne artarken AKP iktidarı şiddeti önlemek yerine kadınların etek boyunu, ne giydiğini, özel yaşamını sorguladı durdu. Kadınların kılık kıyafetleri ve yaşamlarıyla tartışılmasından bıktık. Kim nasıl yaşamak ve ne giymek istiyorsa öyle giyinsin. Özgür olmak istiyoruz. Başörtülüyüm diye beni kimse farklı görmemeli ya da bir kadın mini etek giyiyor diye farklı bakılmamalıdır. Her şeyden önce kadınız. Biz artık özgür bir ülkede yaşamak istiyoruz. AKP’nin kadın karşıtı politikalarını kabul etmiyoruz. Çünkü onların yapmak istediği tek şey kadını eve hapsetmektir. Yeşil Sol Parti biz kadınlara özgür bir gelecek vadediyor. ”
MA / Esra Solin Dal