Zaman Massoudi: Kadınları hedef alan İran rejimine karşı ayaklanma zamanı

Jina Mahsa Amini katliamının bardağı taşıran son damla olduğuna dikkat çeken İranlı aktivist Zaman Massoudi, “Kadınlara saygı duymayan, sadece onları ezmeyi, sömürmeyi planlayan bu rejimi devirmenin zamanı geldi artık” diye belirtti.

İran’da Jina Mahsa Amini’nin ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilmesinin ardından halk sokaklara dökülerek isyan bayrağını açtı. İranlı feminist aktivist Zaman Massoudi, Jina Mahsa Amini katliamını ve sonrasında yaşananları ajansımıza değerlendirdi.

“Kıtalararası feminist bir dayanışma ortaya çıktı”

Tahran’da kadınlara yönelik baskının olağan bir durum olduğunu ancak ahlak polisi tarafından Jina Mahsa Amini’nin katledilmesinin çbardağı taşıran son nokta olduğunu kaydeden Zaman Masoudi, “Tahran’da bu suçu protesto eden kadınlar saçlarını kesti, peçelerini fırlattı, ilk defa İranlı kadınlar böyle bir mücadele sergiliyor. Ayrıca kadınlar arasında kıtalararası bir feminist dayanışma ortaya çıktı. Kadınların dayanışma içerisinde bulunması ve bu baskıcı rejime isyan bayrağını açması sevindirici. Kadınlara saygı duymayan, sadece onları ezmeyi, sömürmeyi planlayan bu rejimi devirmenin zamanı geldi artık” dedi.

“Gerici yasalar devrilmeli”

Zaman Masoudi, 1979’da çıkarılan ve kadınları baskılayan gerici yasanın devrilmesi çağrısında bulundu.  Bütün ezilen halkların, adaletsizliği ve zulmü reddeden insanların İranlı kadınlarla dayanışma içerisinde bulunmasının değerli olduğunu söyleyen Zaman Masoudi, bütün kadınların trajedilerinin aynı olduğunu kaydetti.

“Özgür gelecek için savaşmalıyız”

Zaman Masoudi konuşmasını, “İranlılar, özellikle ilerici kadınlar olarak, kadınların sömürü, şiddet ve öldürme olmadan özgürce yaşayabileceği bir gelecek için savaşmalıyız” diyerek sonlandırdı.

 

/ Jinhaagency1.com /