​​​​​​​Zelal Ceger: Suriye için çözüm Özerk Yönetim’le işbirliğindedir

Şam hükümetiyle Türk devleti arasında gündeme gelen anlaşma iddialarını değerlendiren Zelal Ceger, olası bir anlaşmanın kesinlikle Suriye halklarına hizmet etmeyeceğinin altını çizdi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Koordinasyon Üyesi Zelal Ceger, Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi gelişmeleri ve Suriye’deki duruma ilişkin yapılan son görüşmeleri ANHA’ya değerlendirdi. Ceger, Kuzey ve Doğu Suriye halkını kendine güvenmeye ve saldırılara karşı direnişe devam etmeye çağırdı.

‘SONUÇLARI BEKLENDİĞİ GİBİ OLMADI’

Zelal Ceger, konuşmasının başında, Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin 19 Temmuz’da Tahran’da gerçekleştirdiği üçlü görüşmeye ve 5 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı arasında 5 Ağustos’ta Soçi’de gerçekleşen görüşmeye dikkat çekti.

“Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin bu görüşmelerden önemli sonuçlar elde etmediğini söyleyemeyiz ama sonuçları beklendiği gibi de olmadı” diyen Ceger şöyle devam etti: “Rusya, Amerika ve İran gibi ülkelerin çıkarları Türkiye’nin çıkarlarıyla örtüştüğü için anlaşamıyorlar. Rusya, her ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ile Amerika arasındaki çatışmalardan yararlanmak istiyor. Amerika da şu anda Rusya’nın zayıflığından yararlanmak istiyor. Erdoğan da ABD’nin İran korkusundan, zayıflığından yararlanmak istiyor.”

Türkiye’nin son görüşmelerde taleplerini elde edemediğini ifade eden Ceger, “Türkiye Tahran ve Soçi görüşmelerinde taleplerini alamadı. Söylendiği gibi Türkiye ile Şam hükümeti arasında görüşmeler var. Türkiye yine bir şey kazanmadı çünkü bu devletlerin çıkarları birbirini tamamlamıyor. Siyaset dünyasında sabit şeyler var ve her zaman herkesin bu değişikliklerden yararlanmak istediği değişiklikler var. Dolayısıyla mutlak bir siyaset vardır diyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘AKP ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN HER YOLU DENİYOR’

İşgalci Türk devletinin saldırılarına dikkat çeken TEV-DEM’li Ceger, “Türk devleti Suriye, Lübnan, Irak gibi ülkelerin içine Truva atı gibi giriyor. Ardından bu ülkeleri fethetmeye çalışıyor. Bugün Libya’da ve Mısır’da da aynı şeyi yapmak istiyor. Türk devletinin bölgelerimize yaptığı bu vahşi saldırıların amacı, AKP’nin ömrünü uzatmak ve iktidarda tutmaktır. 2023 Türkiye seçimlerinde bu açıkça görülüyor. PKK ortadan kaldırılır, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi projesi yenilirse, yeniden iktidarda kalabileceklerinin hesabını yapıyorlar” dedi.

‘ÇÖZÜM ÖZERK YÖNETİM’LE İŞBİRLİĞİDİR’

Türk rejimi ile Şam hükümetinin uzlaşma çabalarına dikkat çeken Zelal Ceger, “Türkiye ile Şam hükümeti arasındaki anlaşma Şam için, dayandığı dalı kesmek gibidir. Eğer gerçekten Türkiye ile Şam arasında bir anlaşma olursa her iki hükümet de Demokratik Özerk Yönetim’e karşı savaşır. Böyle bir durumda Şam hükümeti dayandığı dalı kesiyor diyebilirim. Türkiye işgalci bir devlettir ve Suriye’nin tüm kuzey ve batı bölgelerini işgal etti. Buraları Suriye’den koparmayı hedefliyor. Her iki hükümetin de Adana Anlaşması’nı yenilemeye çalıştığı, yani Şam hükümetinin topraklarını AKP’ye vereceği söyleniyor. Benzer bir pazarlık aslında 1998’de Adana Anlaşması’nın başlangıcında oldu” yorumunda bulundu.

TEV-DEM Koordinasyon üyesi Zelal Ceger, Suriye’deki çatışmadan çıkmak için birçok seçeneğin olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şam hükümeti Demokratik Özerk Yönetim ile anlaşsaydı Suriye halkının durumu trajik olmazdı. Çünkü çözüm Özerk Yönetim’le işbirliğindedir. Suriye’deki çatışmayı çözmek için temel bir proje var çünkü Suriye birçok bileşenin yaşadığı bir mozaik gibidir. Demokratik ulus, Suriye halkının da talebi olan tüm bileşenlerin haklarını güvence altına almaktadır.”

‘ŞAM HÜKÜMETİ ULUSAL BİR TAVIR SERGİLEMELİ’

Şam hükümetini AKP hükümetine karşı ulusal bir duruş sergilemeye çağıran Zelal Ceger, Türk devletinin Suriyeli çocukları çete haline getirip kendi çıkarları için kullandığını ve bunu Suriye’nin işgal altındaki bölgelerinde yaptığını belirtti.

Türk devletinin Suriye’de oynadığı oyunların devam etmesine izin vermemesi için de Şam hükümetine  çağrıda bulunan Zelal Ceger, “Bu, AKP’nin seçimlerde başarısız olmasına ve bu temelde iktidarını kaybetmesine yol açacaktır” yorumunda bulundu.

‘TÜRK DEVLETİ ÖLDÜRMEKLE HEDEFLERİNE ULAŞAMAZ’

İşgalci Türk devletinin uçak ve toplarla aralıksız devam eden saldırılarının Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye halkının kazanımlarından duyduğu öfkeyi gösterdiğini bildiren Zelal Ceger, konuşmasına şöyle devam etti: “Türk devleti sivilleri katlederek hedeflerine ulaşamaz. Til Rifet’te 4 sivilin şehit olduğu katliamda, şehitler arasında akşam düğünü olacak bir genç de vardı. Hesekê’de öğrencileri hedef aldı. Türkiye, kadın, çocuk ve diğerleri arasında ayrım yapmıyor. Amacı, sakinleri korkutup bölgeden tahliye etmektir. Bütün bunlar Rusya, Amerika ve İran’ın sessizliği önünde yapılıyor.”

‘HALKIMIZ, ÖZELLİKLE KADINLAR KENDİ GÜCÜNE GÜVENMELİ’

Başta kadınlar olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye halkını kendi gücüne güvenmeye çağıran Zelal Ceger, “Bununla Türk devletine karşı kazanabiliriz. AKP çok iyi biliyor ki Önder Öcalan kadın gücünün seviyesini göstermiştir. Bu temelde, savaşçı Sakine Cansız’ın önderliğinde ve onun izinde on binlerce kadın onurunu ve topraklarını korumak için şehit oldu. Bu nedenle kadınlar AKP’nin hedefindedir. PKK ve Rojava Devrimi’nde kadınlar siyasi, askeri ve sosyal alanda başı çekiyor. Kadınlar Önder Öcalan’ın düşüncesini ve özgürlüğün doğasını tanıdığı için geri adım atmıyor. Önder Abdullah Öcalan’ın düşüncesine dayanan çelik gibi bir iradeye dayandığı için ısrarları artıyor. Düşman bu yüzden onu zayıflatmak istiyor. Ama bizim irademiz çok güçlü ve zayıflamayacak” şeklinde konuştu.

‘KÜRTLER İÇİN KADER YILI’

Bu yılın Kürtler için önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Zelal Ceger, “Bu yıl Ortadoğu halkları, özellikle Kürt halkı için önemli bir yıldır. Kendimiz için kader yılı diyebiliriz. Üçüncü Dünya Savaşı  ile 2020 yılından itibaren egemen devletler hegemonyalarını paylaşmak için bölünmeye başlamış ve her taşı yerine koymuşlardır. Her şeyin çıkarlarına göre olması için hesaplar yapıyorlar. Bu devletlerin çıkarları özgürlük hareketlerinin yok edilmesinde. Çünkü bu devletler düşman sahibi olmak istemiyor ve her zaman düşman gördüklerini yok etmek istiyorlar. Ortadoğu’daki savaşlar, devletler arası nükleer savaşlar, İran-İsrail savaşı, Rusya-Ukrayna savaşı, bu egemen devletlerin savaşlar yaratarak ve onları kontrol edip Ortadoğu’da var olmaya devam etme planlarının bir parçasıdır” dedi.

TEV-DEM Koordinasyon Üyesi Zelal Ceger konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Biz Kürt halkı olarak demokratik ulus fikrine inanıyoruz. Kapitalist devletler bu ideolojiyle mücadele ediyor. Demokratik ulusun zaferi, onların zayıflaması demektir. İşte bu yüzden PKK’ye yönelik saldırıların arttığını ve bu partiyi yok etmek istediklerini görüyoruz. AKP Türkiye’de, Bakur ve Başûrê Kurdistan’da tüm özgürlükçü ve demokratlara karşı zulüm politikaları yürütüyor. AKP saldırılarını halka ulaştıracak şekilde genişletti. Kuzey ve Doğu Suriye demokratik ulus fikrine dayanıyor. Türk devleti Kürt halkını tarihi düşmanı olarak görüyor. Osmanlı döneminden bu yana bölgede yaşayan tüm halkları düşman olarak görüyorlar. Bugün de Türkiye’nin SİHA’larla yaptığı saldırılarda halklar arasında ayrım yapılmıyor. Bölge halkı topyekun hedef alınıyor.”

/ANHA/