Zelal Mawa: Sara her yere kadın direnişinin izlerini bıraktı

Sara, mücadelesi ve dik duruşuyla unutulmaz bir sembole dönüştü. Büyük bir sevgi ve mücadele ruhuyla binlerce Sara olup sonsuzlaştı. Binlerce Sara, bayrağını taşıyor.

Sakine Cansız (Sara), kadın direniş bayrağını alıp yıldızlarla buluşturdu, bütün kadınlara mücadele kaynağı oldu. Kadınlar, nasıl pes etmeden mücadele edeceğini, nasıl savaşacağını, O’ndan öğrendi. Kadın kurtuluş ideolojisinin yaşam içerisinde somutlaşan gerçekliğini, mücadelesinde görmek mümkün. Tarihsel sorumluluklarını bilerek, anlayarak sahiplenip kadınların nasıl direneceğini gösterdi. İnandığı değerlere göre yaşamak, temel ilkesiydi.

Daha büyük savaşmaya ve başarmaya götüren bir maneviyat ve değer bıraktı. Başı dik, gözü pek, gönlü pak bir devrimci kadındı. Bu duruş, varlığın haykırılmasıdır. En başta direniş meydanlarında yoldaşlıkta, düşünsel yoğunluğunda, duygulu dünyasında ve bir bütün kişilik yapısında zaten en anlamlı esası yakalamıştı. Bu varlık, her zaman yüreklerde yaşayacak ve tarih unutmayacaktır.

Sara, her yere kadın direnişinin izlerini bıraktı, bütün dünyadaki kadınların sesi, mücadelesi ve adı olabilmek için zindanda da faşistlere boyun eğmedi. Sadece Kürt kadınlarının değil, tüm dünya kadınlarının öncüsüdür. Kadının yok edilmek istendiği, görmezden gelindiği bir zaman diliminde, yükselen bir ses ve yol göstericisi oldu. Kimsenin adım atmaya cesaret edemediği adımları kararlı ve yürekli bir şekilde attı.

Sara şahsında mücadele yürüten tüm kadınlardan intikam alınmak isteniyordu. Sistem, Sara’nın başlattığı mücadeleyi darbelemeyi, özgür kadını yok etmeyi hedefliyordu. Düşman, direnişinden, mücadelesinden korktu. Amed’deki zindanda direnişi, örgütleme ruhu, haksızlığa boyun eğmeyen karakteriyle düşmanın korkulu rüyası oldu.

Fransa‘nın başkenti Paris’teki 9 Ocak Katliamı, kadın gücünden ne kadar korktuklarının da göstergesiydi ama Sara, mücadelesiyle, dik duruşuyla herkesin yüreğinde unutulmaz bir sembol oldu. Bir Sara, binlerce Sara oldu. Büyük bir sevgi ve mücadele ruhuyla Saralar yaratarak bu mücadelede sonsuzlaştı. O’nun bayrağını binlerce Sara taşıyor.

 

/ANF/