Buldan: Encü’ye atılan tokat Kürt düşmanlığının göstergesidir

HDP İstanbul Eşbaşkanı Ferhat Encu’ye tokat atılmasını kınayan HDP Eş Genel Başkanı Pevin Buldan, “Atılan tokat sadece bir tokat değildir, Kürt düşmanlığının bir göstergesidir” dedi. 

 

PKK Lideri Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ile hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için dün Kadıköy ilçesinde yapılan yürüyüşte polisin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu ve yurttaşlara uyguladığı şiddet protesto edildi. Kadıköy ilçe binası önünde yapılmak istenen açıklamaya polisin saldırısı sonrası Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile çok sayıda milletvekili ilçe binası önünde açıklama yaptı. 

 

KARA BİR LEKE

 

Yaşanan ablukanın Türkiye’nin demokrasisine, adaletine ve hukukuna kara bir leke olarak geçtiğini belirten Buldan, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olan HDP’nin Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra halkın da içinde olduğu,  demokratik hak olan yürüyüş ve gösteri hakkının engellendiğini vurguladı. Buldan, tahammülü olmayan iktidarın, AKP hükümetinin ve ondan emir alan kolluğun saldırısıyla ve ablukasıyla bir kez daha karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 

 HALKIN İRADESİNE TAHAMMÜLSÜZLÜK

 

Dün İstanbul’da, bir yıla yakındır adalet arayan annelerin açıklamasına izin verilmediğini kaydeden Buldan, “Adalet arayışındaki anneleri darp ederek gözaltına aldılar. Yine adalet arayışındaki annelerimizin yanındaki genç arkadaşlarımızı da darp ederek gözaltına aldılar. Dün burada İstanbul İl Eş Başkanımız Ferhat Encu’yu yüzüne tokat atarak, darp ettiler, gözaltına aldılar. Bu Ferhat Encu’ye yapılan haksızlığın, hukuksuzluğun ve bununla birlikte sadece Ferhat Encü’ye değil, İstanbul halkının iradesine, Roboski halkının iradesine, faili meçhullere ve yakınlarını kaybedenlere yapılan tahammülsüzlüğün bir göstergesiydi. Ferhat Encu’ye atılan tokat, buzdağının sadece görünen bir tarafıydı. Dün burada sadece Ferhat Encu’ye değil, annelere, genç arkadaşlarımıza ve halkımıza da bir saldırı yapılarak, darp edildiler. Haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındılar” diye konuştu.

 

BU TOKAT KÜRDE ATILDI

 

 Roboski Katliamı’nın 11’inci yıldönümüne günler kala, bu abluka ve saldırının gerçekleştiğini ifade eden Buldan, atılan bu tokadın sadece Ferhat Encu’ye değil, aynı zamanda Roboski halkına atıldığının altını çizdi. Buldan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tokadı atanların, bu ülkenin İçişleri Bakanından, bu ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, AKP hükümetinden cesaret aldıklarını da çok iyi biliyoruz. Atılan tokat sadece bir tokat değildir, Kürt düşmanlığının bir göstergesidir, HDP’ye yapılan düşmanlığın göstergesidir. Demokratik siyasete yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun bir göstergesidir.”

 

‘ROBOSKİ HALKI SİZE BOYUN EĞMECEK’

 

“Çok az kaldı gideceksiniz, yenileceksiniz” diyen Buldan, “Roboski halkı sizin önünüzde diz çökmeyecek, size boyun eğmeyecek, İstanbul halkı size boyun eğmeyecek, size biat etmeyecek. Ne yaparsanız yapın demokratik siyaset hakkımız kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün bizi ablukaya alanlar, İstanbul’da Kadıköy’de yaşananlar, demokratik siyasete bir darbedir. Bir partinin iki Eş Genel Başkanı, biri Kadıköy ilçe binasının içinde bekletilirken, diğeri Kadıköy ilçe binasına sokulmadı. İki saatte yakındır, ilçeden dışarı çıkmama izin verilmedi. Mithat Sancar’ın içeriye girmesine izin verilmedi, milletvekili arkadaşlarımızın ablukaya alınması, bizlerle bir araya gelmesine izin verilmedi” şeklinde konuştu.  

 

HDP MİLYONLARIN İRADESİDİR

 

Halkın eyleme katılmasını izin verilmediğini il ve ilçe örgütlerinden arkadaşlarının bir kez daha gözaltına alındığını vurgulayan Buldan “Bu HDP’nin demokratik siyasetine, HDP’nin siyaset yürütmesine yapılan bir darbedir, bunu asla kabul etmiyoruz. Alışacaksınız, HDP’ye alışacaksınız, HDP’nin demokratik siyaset yapmasına alışacaksınız. Biz bu ülkede milyonların iradesiyiz, milyonların oyunu alan bir siyasi partiyiz. Diğer partilere nasıl yaklaşırsanız, HDP’ye de aynı şekilde yaklaşmaya mecbursunuz. Bir kez daha şunu söyleyerek bitirmek isterim. Ferhat Encu İstanbul halkının iradesidir, ona atılan tokat,  hepimize atılmıştır, Kürt halkına atılmıştır, HDP’ye atılmıştır, Roboski halkına atılmıştır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Arkadaşlarıma bugün burada oldukları için, milletvekili arkadaşlarıma, ilçe ve ilçe yönetici arkadaşlarıma ve halkımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Yapılan ablukayı kınıyorum, gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir an önce bırakılmasını belirtmek istiyorum” dedi.

 

KORKUNUN ABLUKASI

 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, “Sevgili halkımız diye seslenmeye başlayacağız, çünkü bu ses halkımıza, halklarımıza ulaşıyor. Bundan en ufak bir şüphemiz yok. Ablukalarınız, sansürsüz, zulmünüz bunu engelleyemez. Pervasız hukuksuzluğunuz bunu engelleyemez, bu ses dalga dalga yayıldı, daha da yayılacak, büyüyerek bu düzeni değiştirecek. Bunu iyi bilmenizi isteriz. Bugün Kadıköy sokaklarında uygulanan bu ablukanın bir tek adı var iktidarın korkusunun tablosudur. ‘Korkunun tablosunu yapabilir misiniz’ diye sorarsanız, işte bu tablo korkunun tablosudur. Neden korku, kararlı demokrasi mücadelesinden, inatçı, ısrarcı özgürlük mücadelesinden korkunun tablosudur. Neden korkuyorlar? Çünkü suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en etkili, en kararlı ve en tavizsiz mücadeleyi veren HDP’yi ve bileşenlerini, ittifaklarını engellemek istemelerinin nedeni bu tabloyu değiştirecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

  

DEMOKRASİ İTTİFAKI BU DÜZENE SON VERECEK

 

“Korkunun ecele faydası yok” diyen Sancar, şunları söyledi: “Bunu hepimiz biliyoruz. Emin olun iktidar da biliyor. Ne yapacağını şaşırmış durumda. Korkunun ecele faydası yok, ey iktidar sahipleri. Bu mücadele, bu kararlılık, bu inanç ve inat devam edecek, demokratik siyaset büyüyecek, demokrasi ittifakı yayılacak ve bu düzene son verecek. İstanbul’u faşizmin üssü, merkezi yapmaya çalışan iktidar, şunu bilsin ki İstanbul’dan Roboski’ye uzanan dayanışma ve ortak mücadele zinciri, bu planları boşa çıkaracaktır. İstanbul’u faşizmin, otoriterliğin, zulmün merkezi yapmak isteyenlere, en güçlü cevabı halkların, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi verecektir ve vermektedir. Bugün burada yapılan bu haksızlığın, bu hukuksuzluğun, bu zulmün hesabı, önce sandıkta, sonra adalet önünde mutlaka sorulacaktır. Bu düzen değişecek ve sandıkta hem o tokadın hesabı sorulacak hem bu zulüm düzenine en kuvvetli cevap verilecek.”

 

‘BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ’

 

Nazım Hikmet’in “Hiçbir korkuya benzemez, halkını satanların korkusu” dizelerini yineleyen Sancar, “İşte onlar bu yüzden korkuyorlar. Biz halktan aldığımız cesaretle, haklılığımızı olan inancımızla yürüyüşümüzü sürdürüyoruz, sürdüreceğiz, bu düzeni değiştireceğiz, hep birlikte değiştireceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu. 

 

/Mezopotamya Ajansı/