Kongra Star: Uluslararası Koalisyon’un açıklaması yetersiz ve utanç verici

Kongra Star ve Til Temir Şehit Aileleri Meclisi, Türk devletinin kız çocukları eğitim merkezine yönelik saldırısını kınayarak, Uluslararası Koalisyon’un açıklamasının utanç verici ve yetersiz olduğunu kaydetti.

Kongr Star ve Hesekê Kantonu’na bağlı Til Temir Şehit Aileleri Meclisi, yaptıkları protesto eylemiyle işgalci Türk devletinin 4 çocuğun şehit düştüğü 11 çocuğun yaralandığı Til Temir-Hesekê yolu üzerinde bulunan BM kontrolündeki çocuk eğitim merkezine dönük saldırısını kınadı.

Açıklama, Özerk Yönetim kurum üyeleri ve bölgedeki siyasi parti temsilcilerin katılımıyla Til Temir Şehit Aileleri Meclisi merkezi önünde yapıldı. Açıklamayı Kongra Star üyesi Zehra Emîn okudu.

Açıklamada şunlara yer verildi: “Son zamanlarda işgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki halka yönelik hava ve kara saldırılarını arttırdı. Son olarak 18 Ağustos’ta Şemoka köyünde Uluslararası Koalisyon’un üssüne 2 km uzakta BM gözetimindeki kız çocukları eğitim merkezini bombaladı. Saldırı sonucunda 4 çocuk şehit düştü, 11 kişi de yaralandı.”

Erdoğan ile Putin arasındaki Soçi görüşmesinin ardından saldırıların arttığı ve bölgenin garantör ülkesi olan Rusya’nın ortaklık düzeyinin açığa çıktığı belirtilen açıklamada, “Uluslararası Koalisyon saldırıdan sorumludur. Çünkü Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının önden gelen sorumlusudur. Bölgenin hava sahasının kapatılması için birçok defa çağrıda bulunduk, ancak çağrılarımıza hiçbir cevap verilmedi” denildi.

AÇIKLAMALAR YETERSİZ

Uluslararası Koalisyon’un eğitim merkezinin hedef alınmasına ilişkin açıklamasının “yetersiz ve utanç verici” olduğuna yer verilen açıklamada, Uluslararası Koalisyon’un sorumluğu gereği işgalci Türk devletinin uçaklarına hava sahasını kapatması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, tüm ahlaki ve hukuki ölçülerin ihlal edildiği bu saldırının, işgalci Türk devleti ve ortaklarının gerçekleştirdikleri toplu soykırımın devamı olduğu vurgulandı.

Kongra Star ve Şehit Aileleri Meclisi açıklamasında, “Çocuklara ve gençlere karşı bu yeni saldırı bir felaketin işaretidir ve Suriye’de büyük bir krizin sebebi olacak. Gençlerin hedef alınmasının amacı bölgeye karşı yeni bir siyasettir ve bölgeyi gençlerden boşaltma girişimidir” uyarısını yaptı.

Açıklamanın sonunda Uluslararası Koalisyon’na Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasını kapatması, uluslararası topluma, BM ve çocuk hakları örgütlerine Türk devletinin suçlarına karşı güçlü bir tutum göstermeleri çağrısında bulunuldu.

 

/ ANHA /