Arjantinli kadınlardan kimyasal silahlara karşı kampanya

KCK ve KJK’nin geçtiğimiz günlerde Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı yaptığı acil eylem çağrısına yanıt veren Arjantin Kürdistan Kadın Hareketi ile Dayanışma Komitesi, geçtiğimiz hafta bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda Kürdistan’da yürütülen kirli savaş ve özellikle kimyasal silahlarla gerçekleştirilen saldırıların görünür kılınması için bir kampanya başlatma kararı alındı.

Kampanyanın kimyasal silah kullanımını engelleyecek adımlar atılıncaya kadar sürdürüleceğini bildiren komite üyeleri bu kampanyayı aşamalı olarak sürdüreceklerini duyurdu.

KAMPANYANIN AŞAMALARI

Kampanyanın birinci aşamasında kamuoyu oluşturma ve uluslararası düzeyde etkili olan insan hakları kuruluşları ve kurumları harekete geçirme hedefleniyor.

1 Kasım’dan 30 Kasım’a kadar yürütülecek ilk aşamada, kimyasal saldırılara karşı sanal medya aktif bir şekilde kullanılacak.

Bunun için gerekli görsel materyallerle birlikte günlük olarak bir slogan etrafından gündem oluşturulacak.

Kasım ayının ikinci haftasında Hafıza, Hakikat ve Adalet Örgütü gibi bilinen örgütlerin ve tanınmış şahsiyetlerin katılacağı bir basın konferansı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

25 Kasım Kadına yönelik Şiddet ile Mücadele Günü’nde yapılacak tüm eylemlerde kimyasal silah kullanımın insanlığa karşı bir suç olduğu vurgusu öne çıkarılacak.

Bir deklarasyon hazırlayan komite, Abya Yala’dan Kürdistan’a dünyadaki tüm kadınların kadın devrimini kabul ettiklerini ve sahiplendiklerini belirtti.

Komite, kadın özgürlüğünü merkezine alan bir paradigmaya hayat veren bir özgürlük hareketinin bomba ve zehirli gazlarla bitirilemeyeceğine vurgu yaptı.

Ayrıca faşist hükümetlerin özellikle Recep Tayip Erdoğan başkanlığındaki Türk devletinin Kürt halkının direnişini kıramayıp, uluslararası antlaşmalarla yasaklanmış olmasına rağmen kimyasal silahlara başvurulduğu ifade edildi.

Yayınlanan deklarasyonda Türk devleti ve müttefikleri tarafından kimyasal silah kullanımının sistematik bir hal almasının insanlık için bir utanç olduğu vurgulandı.

Buna karşı mücadele etmek için koordineli bir biçimde kampanyayı her geçen gün genişletmeyi planladıklarını kaydeden komite, ilk hedef olarak kampanyanın kıta genelinde yaygınlaşmasını sağlayarak kampanyanın uluslararası bir kampanya olarak yürütülmesi kararlaştırdıklarını vurguladı.

Açıklamada Kürt halkına karşı 100 yıldır uygulanan soykırım politikaları çerçevesinde daha önceden de birçok kez kimyasal silah kullanıldığı hatırlatılarak tarihin tekerrür etmemesi için bütün anti kapitalist güçlere seslerini yükseltmeleri çağrısı yapıldı.

Kampanya çerçevesinde 30 Kasım’da dünyanın her yerinde uluslararası dayanışmayı güçlendirmek için kimyasal silah kullanımına karşı gerçekleştirilecek olan eylem kampanyası çerçevesinde kitlesel bir yürüyüş yapma kararı alındı.

 

/ANF/