DAKAP 8 Mart’ın startını Dağkapı’da verecek

Dicle Amed Kadın Platformu, 8 Mart startını 1 Mart’ta Dağkapı’da verecek. DAKAP öncülüğünde yapılacak programın tertip komitesinde yer alan Hanife Kardaş, “Direnen, örgütlenen kadınların ruhuyla alanlarda olacağız” dedi.

Sendika, siyasi parti ve kadın dernekleri aktivistkerinden oluşan Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hazırlıklarına başladı. DAKAP çatısı altında bir araya gelen kadınlar, 8 Mart startını 1 Mart’ta Dağkapı’da verecek. Erbane ve yöresel kıyafet eşliğinde yapılacak kadın yürüyüşü Ofis’te sonlanacak. Kadınların programında bunların yanı sıra kayıp yakınları eylemine katılma ve 8 Mart final mitingi için bildiri dağıtma da var.

“8 Mart direnen kadınlardan miras kaldı”

Yapılacak 8 Mart programlarının tertip komitesinde yer alan DİSK/Genel-İş 2 Nolu Şube Eş Başkanı Hanife Kardaş, 8 Mart’ın geçmişten bu yana direnen kadınlardan miras kaldığını ifade etti. Baskı ve saldırı altındaki hem Kürt hem de dünya kadınlarının bu direniş mirasını alarak yoluna devam ettiğini vurgulayan Hanife Kardaş, bu seneki 8 Mart çalışmalarına da bu direniş ruhuyla hazırlandığını söyledi.

“Kadın mücadelesi sindirilemez”

Sistem ve erkek devlet zihniyetine karşı en büyük mücadele yöntemlerinin de örgütlenmek olduğunu belirten Hanife Kardaş, bu seneki çalışmaları katledilen, şiddete uğrayan ve emeği görünmeyen kadınlara dikkat çekmek için yapacaklarını dile getirdi. Kadınların ülkede her alanda saldırı ve baskı altında olduklarına değinen Hanife Kardaş, şunları söyledi: “Sistemin şuanda yaptığı kadın kurumlarını kapatarak kadınları sindirmeye çalışmak ve bu anlamda bir psikolojik baskı oluşturmak. Gözaltı ya da tutuklamaları bir çözüm olarak görüyorlar. Ama biz bunlardan korkmuyoruz. Kadın mücadelesi demir parmaklıklar ardında yok edilemez. Bunu bir çözüm olarak gören sistem kadın mücadelesinin geçmişine baksın.”

“Cevabımızı alanlarda vereceğiz”

Sistemin yürüttüğü saldırı ve sindirme politikasına kadınların alanlardan cevap olduğunu aktaran Hanife Kardaş, Türkiye’deki kadınların evde, işte, okulda ve dışarıda ‘makul kadın’ olmaya zorlandığının altını çizdi. Hanife Kardaş, konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “Bugün kadınlar alanlarda sadece kendi haklarını istiyor. Kimseden bir şey direnmiyorlar. Bugün biz hiçbir kurumda, alanda eşit değiliz. Kadının rolü ve pratiğini sistem çok iyi anlamış. O yüzden sürekli kadınlara ve kadın kurumlarına saldırıyorlar. Kadını bu şekilde sindirmeye çalışıyorlar. Onlarda kadınların bunlarla yılmayacağını ve mücadelesine her alanda devam edeceğini çok iyi biliyorlar.”

Kadınların 8 Programı

Hanife Kardaş konuşmasının sonunda 1 Mart’ta startını verecekleri 8 Mart programına dair şu bilgileri paylaştı: “Biz Diyarbakır’daki kadın kurumları olarak DAKAP öncülüğünde bir 8 Mart programı yaptık. Tertip Komitesinde her kurum ve partiden olmak üzere 7 kadın arkadaş bulunuyor. Yapacağımız etkinlikler için de resmi başvurumuzu yaptık. Programımız 1 Mart tarihinde Diyarbakır’daki bütün kadın kurumları ve kadınlarının katılacağı şekilde yöresel kıyafet ve erbanelerle Ofis’e kadar yürüyeceğiz. Ofiste de hasta tutuklu arkadaşlarımıza kart göndereceğiz. Yine program kapsamında kayıp yakınlarının eylemine katılacak ve aynı gün Ofiste erbanelerle bildiri dağıtacağız.”

 

/Jinhaagency.com/