Hol Kampı’ndan kurtarılan Ezidî Sewsen 9 yıllık esareti anlattı

DAİŞ’e karşı Hol Kampı’nda süren hamlede YPJ tarafından kurtarılan 24 yaşındaki Êzidî kadın Sewsen Hesen Heyder, Êzidî kadınlarının DAİŞ’in kilitlerini kırabileceğini söyledi.

 

Kuzey ve Doğu Suriye’de İç Güvenlik Güçleri öncülüğünde, Demokratik Suriye Güçleri (QSD), YPG/YPJ’nin desteğiyle İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin ikinci aşaması 25 Ağustos’ta Hol Kampı’nda başlatıldı. 24’üncü gününde süren operasyon sonucunda DAİŞ’e ait çok sayıda tünel, eğitim yeri, cezaevleri, işkence ve cinayet aletleri ile mühimmatın yanı sıra gizli hücreler ele geçirildi. Operasyon kapsamında, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde elleri kelepçeli ve vücudunda işkence izleri olan kadınların yanı sıra Wefa Elî Ebbas ve Sewsen Hesen Heyder adında iki Êzidî kadın özgürlüğüne kavuşturuldu. 

 

Sewsen Hesen Heyder, hayat hikayesi ve 9 yıl süren esaretini Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) anlattı. 

 

2014 yılında DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırıları sonucunda 9 kişi ile birlikte kaçırıldığını belirten Sewsen Hesen Heyder, bir daha ailesinden haber alamadığını belirtti. Sewsen Hesen Heyder, devamında yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “O gün sabaha kadar Şengal’de çatışma ve savaş vardı. DAİŞ sabah saatlerinde Şengal’i işgal etti. Bu işgalden sonra kadın ve erkekleri birbirinden ayırarak Şengallileri bir yerde topladı. Erkekleri götürdüler ama nereye götürdüklerini bilmiyorduk. Kadın ve çocukları ise Tilafer ve Musul’daki okullarda topladılar. Ailemle birlikte Tilafer’e götürüldük. Ardından bizi Suriye’de bir mezraya getirdiler. DAİŞ çeteleri oraya gelerek Êzidî kadınları kendilerine köle olarak alıyordu. Beni, annemi ve amcamın eşini, Irak’ın Qaim şehrine götürüp bizi çetelere verdiler.”

 

ÊZIDÎ KADINLARA ÇAĞRI

 

Ailesinden koparıldıktan sonra birçok şehre esir olarak götürüldüğünü dile getiren Sewsen Hesen Heyder, Baxoz’dan Hol Kampı’na getirildiğini kaydetti. 4 yıldır Hol Kampı’nda kaldığını belirten Sewsen Hesen Heyder, YPJ tarafından kurtarılmasına dair mutluluğunu “Kurtarılma sırasında büyük bir mutluluk yaşadım. Bir gün kurtarılıp aileme geri döneceğimi beklemiyordum. YPJ’nin yaklaşımı bana çok iyi geldi. Bunu asla unutmayacağım” sözleri ile dile getirdi. 

9 yıl sonra aile ile telefonda görüşen Sewsen Hesen Heyder, “Mutluluğum iki katına çıktı. Ailem de çok mutlu oldu. Bana çabuk gel dediler. YPJ’nin böyle olacağını, ailemin beni kabul edeceğini hiç düşünmemiştim. DAİŞ’in elindeki tüm Êzidî kadınların geri dönmesini ve korkmamalarını istiyorum. Êzidî kadınların yaşadıkları onların isteği dışında olan şeylerdi. Yeni bir yaşama başlayacağım için YPJ’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

 

TEK ARZUSU ŞENGAL’E DÖNMEK 

 

DAİŞ’in Kürtçe konuşmasına izin vermediği için anadilini unuttuğunu dile getiren Sewsen Hesen Heyder, “Anadilimi unutmama sebep oldular. Sadece Êzidî kadınları gördüğüm zaman onlarla Kürtçe konuşuyordum. Bunu da gizli yapıyorduk. Hol Kampı’na geldiğimiz zaman hiç Kürtçe konuşmadım. Kültürümü ve dilimi benden çaldılar. Uzun bir süredir Kürtçe konuşmuyorum ama Kürtçe’yi tamamıyla unutmadım ve yeniden öğreneceğim” ifadelerini kullandı. Tek arzusunun Şengal’e dönmek olduğunu belirten Sewsen Hesen Heyder, “Çetelerin elindeyken onlara bir gün ülkemize döneceğimizi ve onların kontrolü altında kalmayacağımızı söyledim. Bana bunu unutmamamı söylediler. Ama biz başardık ve hayatta kaldım. Eski yaşamıma ve kişiliğime geri döneceğim. Şengal’i çok özledim. 9 yıl sonra şehrimi göreceğim. Okumayı çok seviyordum. Şengal’e döndüğüm zaman okumama devam edeceğim” şeklinde konuştu.

 

‘ÊZİDÎ KADINLAR KİLİTLERİ KIRACAK’

 

Rakka ve Musul’da çok sayıda Êzidî kadınla bir araya geldiğini ve kurtulmak için girişimde bulunmalarına rağmen başaramadıklarını belirten Sewsen Hesen Heyder, devamında şunları söyledi: “Çeteler kaçacağımızı düşündükleri zaman üzerimize kapıları kilitliyorlardı ve dışarı çıkmamıza izin vermiyorlardı. Ancak Êzidî kadınlar bu kilitleri kırmayı başaracak. Êzidî kadınları kurtarmak için elimden geleni yapacağım.”

 

/MA/