İran’da tutuklanan Mehsa Yazdani’nin akıbeti bilinmiyor

Kasım 2022 tarihinde tutuklanan İran Paten Federasyonu antrenörü Mahsa Yazdani’nin akıbeti hala bilinmezken, cezaevinden çıkan dansçı Fatemeh Mohammadi Fardroud’un vücudunda uyuşturucu meddeye rastlandı.

Doğu Kürdistan ve İran’da, Jina Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022 tarihinde ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilmesinin ardından ‘Jin jiyan azadi’ sloganı ile kadın öncülüğünde başlayan ayaklanmalar 4 aydır devam ediyor. Ayaklanmaların ilk gününden bu yana 500’ü aşkın kişi katledilirken, onbinlerce yurttaş da gözaltına alınarak tutuklandı, iki genç ise idam edildi. Gün geçtikçe ağırlaşan tablo karşısında sokaklara çıkan halk özgürlük taleplerinde kararlı.

Aylardır haber alınamıyor

İşkence ve kötü muamele ile gündeme gelen cezaevlerinde ise tutukluların durumlarına ilişkin aile ve avukatlara bilgi verilmiyor. Bu tutuklulardan biri de ayaklanmalara destek verdiği için 4 Kasım 2022 tarihinde tutuklanan İran Paten Federasyonu antrenörü Mahsa Yazdani. Yetkililer tarafından 25 yaşındaki sporcunun akıbetine dair hiçbir bilgi verilmiyor.

Tutsakların yemeklerine uyuşturucu katıldı

Geçtiğimiz günlerde cezaevinden çıkan Tebriz Parla Dans Grubu şefi Fatemeh Mohammadi Fardroud, hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan Fatemeh Mohammadi Fardroud’in kanında yoğun uyuşturucuya rastlandı. Avukatlarının verdiği bilgiye göre, cezaevinden çıkan diğer tutuklulara yapılan testlerde de vücutlarında çok miktarda uyuşturucu olduğu tespit edildi.

Sivil toplum örgütlerinin yayınladığı raporlarda da cezaevinde tutukluların direnişlerini bastırmak amaçlı yemeklere uyuşturucu madde katıldığı ifade edilmişti.

Tutukluların Durumunu İzleme Komitesi açıkladığı raporda 16 direnişçinin gözaltında işkence yapılarak katledildiğini duyurmuştu. Yayınlanan bu veriler tutukluların durumları hakkında endişeleri artırıyor.

/Kaynak: Jinha-Rojnews/