Pınar Gültekin davasında ‘Haksız Tahrik’ indirimi: Hukuk ölmüştür

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili davada karar çıktı. Katil Cemal Metin Avcı için önce “ağırlaştırılmış müebbet” verildi. Mahkeme daha sonra cinayette “haksız tahrik” olduğuna karar vererek tutuklu sanık Metin Avcı’nın cezasını 23 yıla indirdi.

Karara toplumun büyük kesiminden tepki yağarken, Gültekin Ailesi’nin avukatı Rezan Epözdemir, “Bugün Muğla’da adalet ölmüştür” ifadelerini kullandı.

Temmuz 2020’de Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i öldüren sanık Cemal Metin Avcı’nın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, katil Avcı’yı önce ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırma yönünde karar verdi, ancak cinayette “haksız tahrik” olduğunu öne sürerek indirim yaptı.

Metin Avcı, “canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürmek”ten 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın ise beraatine karar verildi.

‘Diri diri yakana haksız tahrik indirimi uygulanıyor

Gültekin Ailesi’nin avukatı Rezan Epözdemir, “Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür. Bugün Muğla’da adalet ölmüştür” diyerek tepki gösterdi. Epözdemir, “Diri diri yakıyor, gömüyor, bütün delilleri değiştiriyor, kimsenin inanmadığı bir kurgu savunmaya mahkeme itibar edip haksız tahrik indirimi uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Kararı istinaf mahkemesine götüreceklerini de söyleyen Epözdemir, “Bu cani, karar böyle kesinleşirse 14 yıl 4 ay sonra cezaevinden çıkacak ve topluma karışacak.” dedi.

Gültekin’in babası Erdoğan’a seslendi: İftar yemeğine benzemez

Gültekin’in babası Sıddık Gültekin ise Tele1 yayınında “Karşı taraf maddiyat açısından daha güçlüydü. Türkiye’de adalet yok, ölmüş. Verilen cezayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Cumhurbaşkanı hani bu işin takipçisi olacaktı? Bu, Dolmabahçe’de kadın cinayetlerine karşı verilen iftar yemeğine benzemez. Gelsin Muğla’da görsün, defalarca söyledik… Artık diyecek bir şey bulamıyoruz. Böyle adalet mi olur? Bir üniversite öğrencisini diri diri yakan birine 23 yıl ceza verilir mi? Ben artık isyan ediyorum, isyanım öyle büyük olacak ki 10 yıl herkes tarafından konuşulacak” diye konuştu.

Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin de “Hak, hukuk, adalet bu değil. Adalet Bakanı’na, Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Benim kızımı diri diri yaktılar. Bütün dünya görsün, böyle olmaz. Bu cezayı kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadınlar tepkili: Hukuk sistemi hiç bu kadar ayaklar altına alınmamıştı

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hangi tahrik bir caniyi haklı çıkarabilir?” diye sordu. Onanç mahkemeden çıkan karara tepki göstererek, “Bu eril zihniyet olduğu sürece hiçbir kadın güvende değildir” ifadelerini kullandı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Pınar Gültekin’i katleden Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik’ indirimine tepki gösterdi. Gazete Duvar’a konuşan Nazlıaka, “Pınar Gültekin vahşice katledildikten sonra YaşamHak projemiz kapsamında ailesini ziyarete gitmiş ve dava sürecinin yakın takipçisi olacağımıza ilişkin kendilerine söz vermiştim. Öyle de yaptık. CHP Kadın Kolları olarak Pınar Gültekin için adalet sağlansın diye kadın örgütleri ile omuz omuza bir dayanışmayı örgütledik” dedi.

13 duruşmadır aile ile birlikte “Adalet” diye haykırdıklarını, “Pınar Gültekin’i diri diri yaktığı Adli Tıp Raporu ile belgelenen katil Cemal Metin Avcı”nın ödüllendirildiğini ifade eden CHP’li Nazlıaka, “Katile verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ‘haksız tahrikle’ 23 yıla indirildi. Hangi tahrik indirimi bu? Bir insanı varile koyup diri diri yakmanın, üzerine beton dökmenin nasıl indirimi olabilir? Yeter artık, hukuk sistemi hiç bu kadar ayaklar altına alınmamıştı. Bu karar ile katil sadece 14,5 yıl hapis yatacak” diye konuştu ve şunları kaydetti:

“Katili ödüllendiren yargı; yardım ve yataklık yapan aile bireylerini de beraat kararı ile akladı. Bu karar, biz kadınlara ölümü reva gören erkek egemen zihniyetin ete kemiğe bürünmüş halidir. Bu karar, yargı sisteminin erkek katilleri cezasızlıkla ödüllendirdiğinin ispatı niteliğindedir. Yaşam hakkımıza sahip çıkmak, hukuksuzluğa ‘dur’ demek için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Katilleri cesaretlendiren bu kararı tanımıyoruz. İlk seçimlerden sonra kadın katillerinin hak ettiği cezayı alacağı bir düzeni kurmakta kararlıyız.”

İşkenceyle katledildiği delillerle ispatlandı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da kişisel sosyal medya hesabından Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik’ indirimine tepki gösterdi. Buldan, “Pınar Gültekin’in işkenceyle katledildiği delilerle ispatlandı. Ancak yargı katil erkeği ödüllendirerek “haksız tahrik indirimi” verdi. Bu kararla yargı kadın düşmanı olduğunu bir kez daha ilan etti” dedi.

‘Her dava sonrasında öldürülüyoruz, yetti artık!’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’ndan Canan Güllü, Pınar Gültekin davasında verilen haksız tahrik indirimine tepki gösterdi. İndirim kararlarını veren hakimlerin “aklını başına toplaması” gerektiğini ifade eden Güllü şunları kaydetti:

“Aklın durağanlaştığı bir dönem artık. Hakimlerin verdikleri karara şaşırmaktan öte dumura uğrayan bir beyinle karşılaşıyoruz. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor. ‘Havaya baktı, kısa etek giydi, rüyamda gördüm’ diyerek yapılan savunmalardan bıktık artık. Bu kararları veren hakimlerin de artık aklını başına toplaması gerekiyor. Bu kadın katledilmiştir. Bu kadın bir kere değil, canlıyken, yakılarak, boğularak, darp edilerek katledilmiştir. Sonra da onun ahlakı ve namusu üzerinden kastedilerek katledilmiştir. Bir dava öncesi hayatımızı yaşarken bir de dava sonrasında öldürülüyoruz. Yetti artık. Gerçekten yetti.”

Pınar’dan sonra öldüren tüm erkekleri cesaretlendirmiştir

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim de Pınar Gültekin’i katleden Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik’ indirimine tepki gösterdi. “Bu sefer Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimi bize sadece İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından sonra artık bu davaların nasıl seyredeceğine dair fikir verdi” diyen Ataselim şunları kaydetti:

“Pınar Gültekin’in vahşice öldürülmesiyle ilgili uzun süren yargılama sürecinin anca sonuna gelinebildi. Dava sürecinin aileyi, kadınları bu düzeyde rencide edecek şekilde sürmesi Pınar’dan sonra kadınları öldüren tüm erkekleri cesaretlendirmiştir. Bazen ‘geç gelen adalet adalet değildir’ diyoruz bazen de ‘bu takip ettiğimiz davalarda geç de olsa adalet yerine geldi’ deyip bir gram mücadelemizin sonuç verdiği görmek umut veriyor. Bu sefer Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimi bize sadece İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından sonra artık bu davaların nasıl seyredeceğine dair fikir verdi.”

 

/eka/