Rojava: ​​​​​​​Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu yarı yıl toplantısı sona erdi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu, yılın ilk yarısında yapılan çalışmaları görüşmek üzere Rakka’da yarı yıl toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu, Özerk ve Sivil İdareler Koordinasyonu, MSD Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed ve PYD Eş Başkanlık Komite Üyesi Foza Yusif katıldı. Toplantıda, bölgedeki son olaylar, özellikle NATO’nun Rusya’nın Avrupa petrolü üzerindeki kontrolünü kırma girişimi ve Türkiye’nin bölgeyi işgal planları hakkında gündemler üzerinde duruldu.

Özerk Yönetim’in Suriye’nin bir parçası olduğu ve Suriye halkı tarafından yönetildiği, işgal altındaki bölgelerde kadınlara yönelik insanlık dışı Türk işgali eylemlerinin yapıldığı belirtilen raporda, işgalci Türk devletinin ve ataerkil bilincinin kadınların iradesini yenmek istediği belirtildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu, yarı yıl raporlarını okudu ve toplantı basına kapalı olarak devam etti.

‘RUSYA’NIN AVRUPA EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ’

MSD Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Koordinasyonu’nun yarım yıllık raporunu okuyarak, bölgesel ve uluslararası gerilimler nedeniyle Tayvan’ın doğusunda, İran’da, Ortadoğu’da, Doğu Avrupa’da, Ukrayna’da çatışmaların patlak verdiğini belirtti.

Son yarım yılda patlak veren Ukrayna-Rusya savaşına değinen İlham Ehmed, savaşın bir çok konuları gündeme getirdiğini ve çıkarlarını düşünen herkesin savaştan faydalanmak istediğini söyledi.

İlham Ehmed konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa çoğunlukla Rusya’dan doğal gaz aldı ve Rus gaz hattı Nord Stream2’nin inşasından sonra Avrupa, Rusya tarafından esir tutulacak.  Bu yüzden bu savaş, Rusya’nın Avrupa ile ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Avrupalılar, uzun süre söndürüldükten sonra doğu tarafındaki tehlikeyi hissetti. Bu yüzden kıta askeri konumunu değiştirdi. Bu yüzden NATO ve ABD’nin güçlerini kıtada konuşlandırmasına izin verdiler.”

‘RUSYA’NIN KUZEY AKIMI YERINE ALTERNATIF GAZ HATLARI’

Alternatif doğal gaz hatlarının sağlanması diplomatik görüşmelere bağlı ve önemli bir konu olduğunu ifade eden İlham Ehmed, bundan kaynaklı birçok devletin Avrupa’ya gaz ihraç etmek istediğini söyledi.

İlham Ehmed, “Yunanistan, Kıbrıs, İsrail ve Mısır’ın katılımıyla Mısır’da gerçekleştirilen Akdeniz Doğu Gaz Zirvesi gibi birçok toplantı gerçekleştirilmiş ve geçtiğimiz günlerde Mısır, İsrail ve Avrupa arasında İsrail’den Mısır’a, oradan da Avrupa’ya gaz ihracatı için üçlü bir anlaşma imzalandı” dedi.

İlham Ehmed, ilginç olan durumun Türk devletinin değişimlerdeki sınırlı rolü olduğuna işaret ederek, “Türk devleti, 2003 yılında Irak’ta başlayan değişim projesinin önemli bir parçası olmak istiyordu. 2011’deki Arap Baharı olayları, AKP’yi hegemonik güçlerin çıkarlarını dikkate almadan kendi projelerini başlatmaya teşvik etti. Aynı zamanda karada Osmanlı hayali ve denizde mavi ülke projesini hayata geçirmeyi planlıyor” dedi.

Lozan Antlaşması’nın yüzüncü yılının yaklaştığını dile getiren İlham Egmed, işgalci Türk devletinin anlaşmayı yenilemek istediğini ve işgal altındaki bölgelerde kendini meşru göstermeye çalıştığını dile getirdi.

İlham Ehmed, “Türk devleti üslerini Irak’ın Musul sınırına yakın Başika’da kurdu. Birçok bölge Suriye coğrafyasından koptu ve işgalci devlet kontrolünde yürütülüyor. Libya’ya müdahale yoluyla girdi. Yunanistan’a da deniz sınırlarını genişletmesi için baskı yapıyor” açıklamalarında bulundu.

KADINLARIN ÖZERK YÖNETİMİNDEKİ ROLLERİ

Büyük güçlerin izlediği politikanın başarıları yenilgiye uğratmayı hedeflediğini belirten İlham Ehmed, “Egemenlerin asıl hedefi kadınlardır. Kadınların her aşamada büyük bir güce sahip olduklarını biliyorlar” dedi.

Üzerinde çalıştığımız projenin kadınların gelişmesi, ekonomik bağımsızlıklarının tesis edilmesi ve geri kalmış bilinçle mücadeleyi kapsadığını söyleyen İlham Ehmed, “Ancak bazı kadınlarda gördüğümüz şey, özel kararları özgürce veremedikleri ve geri kalmış geleneklerin sınırlarından çıkamadıkları ve sonuç olarak geride kaldıklarıdır” dedi.

Kadınların Özerk Yönetim’de kadın kurum ve örgütlerinde yapılması gereken, siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal hayatın her alanında kadının rolünü harekete geçirmeye çalıştıklarını söyleyen İlham Ehmed, “Kadınların başta komiteler olmak üzere meclislere ve kurullara kadar tüm Özerk Yönetim kurumlarında harekete geçirilmesiyle gerçekleşti. Kadınlar mücadeleleriyle kadın devrimindeki başarılarını koruyabileceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

‘KADIN CİNAYETLERİNE SON VERMENİN ÖNEMİ’

Toplumdaki tüm kadınların örgütlenmesi gerektiğini söyleyen İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye’deki her kadına ulaşılması gerektiğini ve kadınların haklarının tanıması gerektiğini söyledi. İlham Ehmed, kadınların yasadışı yollarla kullanıldığı zor ekonomik koşullarda, kadınlara iş olanaklarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Raporda, uyuşturucu kullananların tedavisi için sağlık merkezlerinin kurulması, genç kadınlara yönelik yaz stajlarının düzenlenmesi, Kadın Komitesi’nin Yüksek Planlama Meclisi’ne dahil edilmesi, onlara iş olanakları sağlayacak kadın örgütlerinin kurulması, başta kadın cinayetleri olmak üzere kadınlarla mücadele çabalarının artırılmasına yönelik suç faaliyetlerinin yürütülmesi ihtiyacı gibi birçok öneride bulunuldu.

BİR DİZİ KARAR ALINDI

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Koordinasyonu yarıyıl toplantısı alınan kararların okunmasıyla sona erdi.

Toplantı sonunda, İç Güvenlik Güçleri-Kadın Konferansı’nın düzenleneceğine, kamplarda kadınlara yönelik birçok projenin gerçekleştirileceğine, kadınlara yönelik futbol turnuvalarına ve oyunların yapılacağına ilişkin kararlar açıklandı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin kadın hareketleri ve Kadın Meclisi’nin bölgede ihtiyaca göre anaokullarının açılması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne ilişkin hazırlıkların yapılması toplantıda ele alındı.

Ayrıca Kültür Komitesi ve Basın Dairesi tarafından kadına yönelik suçların belgelenmesi, Minbic ve Reqa’da koruma merkezlerinin açılması, ideolojik, yönetim ve endüstriyel eğitimlerin artırılması, kadın adalet meclislerinin tüzüklere göre kanton meclislerine entegrasyonunun sağlanması ve sonuçların uygulanmasının tamamlanması gibi başlıklar toplantıda tartışıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Koordinasyonu yıllık toplantısı da ele alındı. Kadın kanunu taslağının onaylanması için kadın hareketleri ve örgütleri ve bölgesel Kadın Meclisi ile toplantılar ve farkındalık kampanyaları düzenlenmesi önerileri yapıldı.

Dilencilik ve çocuk işçiliği olgusunun sona erdirilmesi, işgal altındaki topraklarda kadınlara karşı işlenen suçların belgelenmesi ve insan hakları kuruluşlarına gönderilmesi, şehit aileleri ve gençlere iş imkanlarının sağlanması, Reqa’da kadınlara yönelik spor salonu (kulüp) gibi kadınlara özel projelerin açılması ve kadınlara yönelik özgürlüklerini etkileyen her türlü şiddete karşı kampanyalar düzenlemek toplantının öne çıkan diğer başlıkları oldu.

OKUMA YAZMA KURSLARI ARTIRILACAK

Daha önce kararı alınan ancak hala hayata geçirilemeyen Minbic ve Dêrazor’un ortasında yer alması nedeniyle Reqa’da çocukların yeniden eğitilmesi için okul açılması projesi için bütçe ayrılması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca okuma-yazma kurslarının artırılması, kadınların sanatsal faaliyetlerinin yürütülmesi, kadın ekonomisini desteklemek amacıyla tarım ve ekonomi alanlarında kadınlara özel projeler belirlenmesi, özel değişim ve eğitim merkezlerine eş başkan atanması, Özyönetim kurumlarının çalışanlarını ve yönetici üyelerini eğitmek, yolsuzlukla mücadele etmek, öz savunma projesinde öncü rol oynamak, eş başkanlık kavramı ile ilgili broşürler dağıtmak gibi kararlar da alındı.

 

/ ANHA /