Rojava’nın Çocuk Bahçeleri…

 Cizre Bölgesi’nde çalışan kadın sayısının artmasına paralel olarak çocuk bahçeleri sayısında da artış yaşanıyor.  3 ile 5 yaş arasındaki çocukların gittiği Cizre bölgesindeki çocuk bahçelerinde 3 bin 500 çocuk buluyor

Cizre Bölgesi Eğitim ve Öğretim Komitesi 2016 yılında çocuk bahçeleri eğitim sistemini kurarak her yıl yaz döneminde çocuklara etkinlikler, oyunlar, şarkılar ve hikayeler yoluyla eğitim verme yöntemini esas alıyor. Çocuk bahçelerinin her bir bölümünde 3 kadın çalışan bulunuyor. Her sınıfta 20 çocuk ve 2 öğretmen bulunuyor.

Rojava devriminden önce çocuk bahçelerinin sadece zengin ailelerin çocuklarına hizmet verdiğini ve pahalı olduklarını, bu nedenle toplumun yalnızca bir kesiminin çocuklarını gönderebildiğini belirten Kamişlo Kantonu Çocuk Bahçeleri Yöneticisi Xezalê Derbas,  şu anda bu durumu değiştirdiklerini ifade etti.

Maddi durumu iyi olmayan ailelerin ve herhangi bir kurumda çalışmayan kadınların da çocuklarını bahçeye gönderdiklerini söyleyen Xezalê Derbas, çocukların 5 yaşından küçük olması nedeniyle onları oyun, hikaye ve farklı pratik yöntemlerle eğitim verdiklerini dile getirdi. Xezalê Derbas aynı zamanda çocuklarla daha iyi iletişim kurdukları için çocuk bahçeleri çalışanlarının hepsinin kadınlardan oluştuğunu kaydetti.

İhtiyaçlar kadar ücret alınıyor

Aylık ödeneklerin her bir öğrenci için 5 bin Suriye lirası olduğunu söyleyen Xezalê Derbas, “Aldığımız para bahçenin temizlik ve diğer giderleri içindir” dedi.

Ailelerden çocuk bahçesindeki eksiklikleri ve ihtiyaçları temin etmek için cüzi miktarda para aldıklarını söyleyen Xezalê Derbas, şehit ailelerinden, göçmen ailelerden ve maddi durumu iyi olmayan ailelerden ise ücret almadıklarını belirtti.

 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklar çocuk bahçelerinde eğitim alabiliyor.

Çevre sevgisi esas alınıyor

Çocuk bahçesindeki öğretmenlerin çocukların anadiline göre iletişim kurduklarına işaret eden Xezalê Derbas, “Öğretmenlerimize çocukların özelliklerini dikkate alarak görev veriyoruz. Zaten bahçede Kürt, Arap ve Suriyeli çocuklar yer alıyor. Öğretmen çocuklarla yapıcı iletişim kurmalıdır. Eğitimimizde çocuk psikolojisinin olumlu olarak etkilenmesi için çevre sevgisi ve saygısını esas alıyoruz” diye konuştu.

Daha önce çocuk bahçelerinin sadece sabah saatlerinde faaliyet gösterdiğini hatırlatan Xezalê Derbas, bazı çocukların annelerinin öğleden sonra işleri olması dolayısıyla faaliyetlerini öğleden sonraya kadar devam ettirme kararı aldıklarını söyledi.

Çocuk bahçesinin günlük programı spor ile başlıyor, ardından yemek ve eğitim ile devam ediyor, son saatlerde de oyunlar oynanıyor.

Aileler çocuk bahçesi açılması için talep ediyor 

2018 yılına göre çocuk bahçelerine katılan kişi sayısında artış olduğuna dikkat çeken Xezalê Derbas, her bahçede 80-90 arasında çocuğun eğitim gördüğünü, bazılarında sayının 100’e ulaştığını ifade etti.

Taleplere göre her mahallede çocuk bahçesi açabileceklerine işaret eden Xezalê Derbas, “Til koçer ve Til Hemîs’te de çocuk bahçeleri açmaya hazırlanıyoruz. Aileler komünler yoluyla çocuk bahçesi açılmasını talep ediyor” dedi.

3 bin 500 çocuk bu bahçelere geliyor

Çocuk Bahçeleri Yönetiminin verilerine göre, Cizre Bölgesi’nde bulunan 55 çocuk bahçesinde 3 bin 500 çocuk bulunuyor. Bunlardan 2 bini Qamişlo Kantonu’nda bin 500’ü ise Hesekê Kantonu’nda yer alıyor. Aynı zamanda Qamişlo Kantonu’nda 250 öğretmen Hesekê Kantonu’nda da 80 öğretmen bulunuyor.

Aileler memnun

Qamişlo Tîrêjên Rojê Çocuk Bahçesi Sözcüsü Stêra Mûsa, bahçelerinde Arap ve Kürtlerden oluşan 76 çocuğun olduğunu kaydederek, “Her ay çocukların aileleriyle toplantı düzenliyoruz. Aileler bizden memnun olduklarını söylüyor. Aynı zamanda ailelerden çocuk bahçesinin geliştirilmesine yönelik görüş ve öneri alıyoruz” ifadelerini kullandı.

/ANHA/