Siyah Kadın Hareketi’nden Daniels: Rojava’da IŞİD’i yenen kadınları biliyoruz

ABD’li Siyah Kadın Hareketi’nden Daniels, faşizmin dünyaya yayıldığını buna yönelik alternatif kurumlar inşa ettiklerini belirterek, ‘Özyönetimimizi inşa için dönüp Rojava’ya, IŞİD’i yenen kadınlara bakıyoruz’ dedi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Ra Life Urban Self Defense System (Kentsel öz savunma sistemi)-Siyah Kadın Hareketi’nden Jade Daniels siyahi kadınların sorunlarını anlattı.

Daniels, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan “Roe v. Wade kararının” Yüksek Mahkeme tarafından iptalinin devletin kadın bedenine yönelik devamı da gelecek saldırılarından birisi olduğunu kaydetti.

ABD’de siyah toplumun kendini devlet mekanizmalarından, polis şiddetinden korumak için yürüttüğü çalışmaları, özsavunma sistemini de değerlendirilen Daniels, örgütlenmenin önemine vurgu yaptı.

Jade Daniels, 5-6 Kasım tarihlerinde Almayan’ın başkenti Berlin’de düzenlenen Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı 2. Uluslararası Konferansı’nda ANF’den Serap Güneş’in sorularını yanıtladı.

ABD’de siyahlara yönelik ırkçı muamelelerin Türkiye devletinin Kürtlere karşı uyguladığı ırkçılığın birçok benzer yönü olduğunu belirten Daniels, “Devlet kasıtlı olarak siyahların, özellikle de siyah kadınların her türlü faaliyetini yakından takip ediyor” ifadelerini kullandı.

Faşizmin dünyanın dört bir yanına yayıldığını vurgulayan Daniels, “Bu özel savaş yöntemlerini Türk devletine de öğrettiler, Filipinler’den İtalya’ya kadar gördüğünüz tüm bu diktatörlere ve faşistlere öğretiyorlar. Bir demokrat olarak Biden bile. Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülüğündeki neoliberal politik manzarada, hepsinin birbirinden öğrendiğini görüyoruz. Sınırlar ve kültürler ayrı olsa da karşımızda birçok kafası olan bir canavar olduğunu görüyorsunuz. Birini kestiğinizde, yerine bir düzine yenisi çıkıyor. Bence gördüğünüz benzerlikler aynı uzantı, aynı demir yumruk” ifadelerini kullandı.

‘Düşmanlarımız farklı dillerde konuşabilir’

Daniels, faşizmin farklı bölgelerde aynı taktikleri farklı şekillerde kullandığını belirterek, “70’lerde ABD’de Kara Panterlerle gördüğünüz aynı ‘İmparatorluk’, şimdi Türkiye bölgesinde, Kurdistan ve Rojava’da. Yani düşmanlarımız farklı diller konuşabilir, farklı bölgelerde yaşayabilir ama aynı düşman, aynı çok başlı canavar, bu yüzden ona karşı enternasyonalist bir yaklaşıma sahip olmalıyız. Dolayısıyla benzerlikler var, çünkü aynı düşman, küresel egemenlik peşinde koşarken farklı bölgelerde aynı taktikleri farklı şekillerde kullanıyor” diye belirtti.

‘Polis işgalci bir ordudur’

Black Lives Matter hareketine değinen Daniels, “Polis işgalci bir ordudur. Siyah halkı ve tüm halkı, tüm yoksul insanları, tüm işçi sınıfını, tüm ‘kahverengi’ insanları terörize ediyor ve bizi hapishanelere ve tutukevlerine atıyor. Amacı, sadece mülkiyeti korumak ve devletin değer verdiği şeyleri korumak. Hiçbir zaman ABD halkını korumak için tasarlanmadı. Polis işgalci bir güçtür, çoğu şehir için kamu bütçesinin yarısından fazlasını alırlar” dedi.

Polis bizim vergimizle bizi öldürüyor

Polislerin siyahların maaşlarından alınan vergilerden bir milyar dolara yakın parayı aldığını ve aynı parayla siyahları öldürmek, hapse atmak ve toplumlarını terörize etmek için kullandığını söyleyen Daniels, “Okullarımızın kitabı yok, sağlık hizmetlerimiz sefil durumda. İnsanlar için yeterli ilaç yok, gıdaya, temiz suya, uyumak ve yaşamak için başını sokacak bir yere erişim yok ve bu yüzden çağrımız, polise, Amerika Birleşik Devletleri’nin işgalci ordusuna verilen fonları kesmek ve bizim olan bu parayı topluluklara geri almak. Çocuklarımıza, sosyal hizmetlerimize aktarmak ve sonra da polis kurumunu ortadan kaldırmak. Bu yüzden çağrımız; polise ihtiyacımız olmadığı, onu dağıtabileceğimiz ve bilincimizi örgütlemeye ve yükseltmeye devam etmemiz gerektiğidir. Böylece devletin bizi yönetmesine ihtiyacımız olmadan kendimizi yönetebiliriz. Kendimize bakabiliriz, kendimizi güvende tutabiliriz, kendi güvenliğimizi sağlayabiliriz. Bu yüzden polisi ortadan kaldırma çağrısı bir örgütlenme, bir propaganda başlığıydı ve devlet dışında kendi kendimizi idame ettirmek için, kendimizi örgütlemek için bir eylem çağrısıydı” dedi.

Rojava bir örnek

Bu durumun bazı iyi örnekleri olduğunu belirten Daniels, “Bilgimiz var, Rojava’daki yoldaşlarımıza, IŞİD’i yenen kadınlara bakıyoruz, o bölgeyi korumaya devam eden kadınlara, Êzidî kadınlara… ‘İmparatorluk’ dışındaki kız kardeşlerimize de bakıyoruz, özyönetimimizi nasıl inşa edeceğimize ve bunu yapmak için bilincimizi nasıl yükselteceğimize bakıyoruz” ifadelerini kullandı.