TJA: Özgürlüğümüze göz dikenlerle hesaplaşacağız

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne hazırlanan kadınlar, birçok kentte yaptıkları açıklamalar ile taleplerini sıraladı. Erkek-devlet şiddetine karşı 8 Mart günü yapılacak eylemlere katılım çağrısı yapılan açıklamalarda, “Özgürlüğümüze göz dikenler ile hesaplaşacağız” denildi. 

 BİTLİS

Tevgera Jinên Azad (TJA), Bedlîs’in Hüsrev Paşa Mahallesi’nde 8 Mart kapsamında kentte yapacakları eylem ve etkinliklerin startını yapılan basın açıklamasıyla verdi. “Jin jiyan azadî ile 8 Mart’ta doğru” pankartının açıldığı açıklamaya, çok sayıda kadının yanı sıra Bedlîs ilçeleri belediye Eşbaşkan adayları katıldı. Açıklamada, sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı atılırken, TJA’nın 8 Mart bildirisini Berivan Canbey okudu.

Açıklama, “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla son buldu.

 ANTEP

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dîlok (Antep) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapacakları etkinlikleri yazılı açıklama ile duyurdu. Erkek egemen kapitalist sistemin yarattığı yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik gibi pek çok adaletsizlikle mücadele edileceği belirtilen açıklamada, kadınların bu sisteme karşı itirazlarını yükseltecekleri vurgulandı.  Açıklamada, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sürdüğü koşullarda, her gün neredeyse üç kadın erkeklerce katledilirken; kadın katilleri, tacizciler, tecavüzcüler iyi halden yararlanarak sokaklarda gezinirken, bizlerle aynı ortamda çalışmayı sürdürürken hiçbirimiz güvende değiliz” denildi.

 PROGRAM TAKVİMİ

Açıklamada 8 Mart kapsamında yapılacak etkinliklere dair şu bilgiler paylaşıldı: “4 Mart tutsak kadınlara kart gönderimi. 5 Mart SES/BES Antep Şubesi binasında film gösterimi. 6 Mart Antep Demokratik Kadın Platformu ile radyo programı. 8 Mart Kırkayak Parkında bir araya gelerek Balıklı Meydanına yürüyüş. 9 Mart Eğitim-Sen Şube Binasında KESK Kadın Mücadele Tarihi Konulu panel.10 Mart Onkoloji Hastanesine yakın bir restoranda kahvaltı etkinliği.”

MERSİN 

Mersin Kadın Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi’nde yaptıkları basın açıklaması ile 8 Mart startını verdi. Açıklamada, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın düşmanı politikalar son bulsun” dövizleri yer aldı.  Açıklamayı, Mersin Kadın Platformu adına Gülbahar Güzel okudu.

8 Mart’a giderken kadın katliamlarının her gün arttığını kaydeden Güzel, kadınların yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini belirtti. Medeni kanunda yer alan kadın haklarına saldırılara dikkat çeken Güzel, “Şiddeti, baskıyı, zorbalığı, faşizmi bizi yıldırmak, sindirmek için kullananlara karşı feminist isyanımızla buradayız. Bu şiddet ve baskıyı bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden, kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadın kurumlarının kapatılmaya çalışılmasından, kadın kurumlarına ve iradesine atanan kayyımlardan, 25 Kasım’larda, 8 Mart’larda, 1 Mayıs’larda sokağa çıkan kadınların işkence edilerek gözaltına alınmasından tanıyoruz. Saldırılarla özgürlüklerimize göz dikenlerle hesaplaşacağız” dedi.

KUSHİMATO’YA ÇAĞRI

Mersin’de bulunan kadınlara 8 Mart’ta 18.00’de Kushimato Sokağında olma çağrısı yapan Güzel, program kapsamındaki etkinlikleri şöyle sıraladı: “2 Mart’ta Güneş Mahallesi kadın toplantısı. 3 Mart 13.30’da, Haklar Projesi programı kapsamında ‘Toplumsal cinsiyet, kadın hakları ve çocuk yaşta evlilikler’ sunumu.  4 Mart  Saat 10.30’da İHD ile ortak cezaevlerindeki kadın arkadaşlara kart gönderme. 5 Mart’ta Atgirmez Mahallesi kadınlarla buluşma. 6 Mart’ta Mevlana Mahallesi kadınlarla buluşma. 7 Mart’ta Galatasaray Meydanı stand açılacak ve tüm gün sürecek. 8 Mart 12.00’da Şevket Sümer Mahallesi kadın şöleni. 8 Mart 18.00’de Kushimoto Sokağı’ndan Özgecan Aslan Meydanına Feminist Gece Yürüyüşü. 10 Mart 14.00’da Mersin Cemevi 8 Mart programına katılım.”

AMED 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen kamu emekçilerinin görevine iade edilmeleri ve 35’inci maddenin iptali talebiyle düzenledikleri eylemin 88’inci haftasında Amed’in Bajarê Nû (Yenişehir) ilçesinde bulunan Hazal Park’ta açıklama yaptı. 8 Mart haftasında yapılan açıklamada KESK’e bağlı sendikalardan ihraç edilen 4 bin 218 kişiden bin 69’unun kadın olduğunu dikkat çekildi.

Çok sayıda sendika üyesinin katıldığı eylemde “KHK’ler gidecek biz kalacağız” yazılı pankart açıldı. Açıklama sırasında “Bijî berxwedana kedkaran” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganı atıldı.

Amed KESK Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Hatun Leyla Tuncer, siyasi iktidarın anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan sendikal hakları ihraç gerekçesi olarak gösterdiğini belirterek, “Ülkedeki anti demokratik uygulamalar ve hukuksuzluk bugünkü yaşanan ekonomik krizin en büyük sebebidir” dedi. Kadınların uğradığı eşitsizlik ve ayrımcılığın OHAL sürecinde arttığını vurgulayan Tuncer, “İhraçlar özgürleştirici etkisi bulunan çalışma alanından kadınların uzaklaştırılmasına neden olmuştur. Yine bu süreçte kadın ve çocukların savunusunu yapan dernekler kapatıldı” diye konuştu.

 BİN 69 KADIN İHRAÇ EDİLDİ

AKP’nin kadına biçtiği geleneksel rollerini OHAL ve KHK’ler eliyle hayata geçirdiğini söyleyen Tuncer, OHAL döneminde KESK’e bağlı sendikalardan ihraç edilen 4 bin 218 kişiden bin 69’unun kadın olduğunu söyledi. Tuncer, “KESK’in kadın emeği mücadelesindeki sözüne tahammül göstermeyen siyasal iktidar OHAL fırsatçılığı kapsamında KESK’li kadınlara daha çok saldırmıştır. Kadınların toplumu dönüştürücü etkisi ve gücü nedeniyle örgütlü kadın mücadelesine karşı daha saldırgan ve intikamcı bir yaklaşım sergilenmektedir” şeklinde konuştu.

 URFA

 TJA, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ile cezaevlerinde devam eden açlık grevine dikkat çekmek ve Kürt sorununa barışçıl çözümü dile getirmek amacıyla Riha (Urfa) ile Semsûr (Adıyaman) sınırında bulunan Fırat Nehri’ne tecrit konulu kartlarla kırmızı karanfiller bıraktı.

 Etkinliğe, DEM Parti Riha Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gülşen Özer, DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu’nun yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

 Karababa Köprüsü’nden Nehre doğru yürüyen kadınlar, “Jin  jiyan azadî ile özgürlüğe doğru” yazılı pankart açtı. “Jin, jiyan, azadî” ile “Bîjî berxwedana zindanan” sloganlarının atıldığı etkinlikte, kadınlar “Tecridi Kaldırın Barış Konuşsun!”, “Tecride Son!”, “Siyasi Tutsaklara Özgürlük!”, “Kürt Sorununu Raftan İndirin!” yazılı kartlarla birlikte kırmızı karanfilleri suya bıraktı.

 BOZOVA’DA KADIN ŞÖLENİ

 Kadınlar daha sonra DEM Parti Hewag (Bozova) İlçe Örgütü binası önünde kadın şöleni düzenledi. Yürüyüşle ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, “Bedenim, Ruhum, Zihnim Benimdir!”, “Jin Jiyan Azadî İle Faşizme Hayır!” yazılı dövizler taşıdı.

Şölende konuşan DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu, 167 yıl önce 8 Mart’ta kadınların katledilmesiyle mücadelelerinin başladığını ifade ederek, “Bizi sömüren, yok sayan bu zihniyete karşı mücadelede olmaya devam edeceğiz. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın direnişi” dedi.

 ‘BARIŞI GETİRECEĞİZ’

Ardından konuşan DEM Parti Riha Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gülşen Özer, “Kadınların isyanı devam ediyor. Kadın toplumu var ediyor ama kadın görünmüyor. Bu hafta içinde Suruç’ta bir kadın arkadaşımız katledildi. Kadın özgürlükçü politikamız doğrultusunda mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz katledilmek değil, yaşamak istiyoruz. Barış yolunda yürüyeceğiz ve barışı getireceğiz” dedi.

Şölende sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı atıldı. Şölen halay ve zılgıt eşliğinde son buldu.

İZMİR 

TJA ve DEM Parti İzmir Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla Çiğli ilçesinde kadın şöleni düzenledi. Şölenin yapıldığı salona “Jin jiyan azadî ile özgürlüğe doğru. Jin jiyan azadî ile 8 Mart’a doğru”, “Bi jin jiyan azadîye ye ber bi azadîye ve” yazılı pankartlar asılırken, katledilen ve tutsak edilen siyasetçi kadınların fotoğrafları da alanda yer aldı. Yine alana “Li dijî tecrîdê berxwedan”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Bir deniz gider bin deniz gelir” ve “Kadın cinayetleri politiktir” yazılı dövizler asıldı. Kadınlar şölen esnasında sık sık “Jin jiyan azadî”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganlarını attı. Şölene DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Türkan Aslan Ağaç, DEM Parti İzmir ilçe belediye eşbaşkan adayları, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Şölende konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, “8 Mart günü mücadeleleri bugüne kadar devam eden, 120 emekçi kadın hayatını kaybetti, katledildi. Bugün Türkiye’de de gerek iş cinayetleriyle gerekse kadına şiddetle kadınlar hala katlediliyor. O nedenle 8 Mart bizler için bir anma günü olmaktan çok bir direniş günü. Meydanlar, sokaklarda isyanımızı en güçlü şekilde haykırdığımız yerlerdir” diye konuştu.

 

AĞAÇ: KADINLARLA YÖNETECEĞİZ

DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Türkan Aslan Ağaç da, 8 Mart’ta alanlara tüm renkleriyle, kimlikleriyle ve çok kültürlü yapılarıyla gideceklerini söyledi. Yerel seçimlere de değinen Ağaç, DEM Parti olarak katılımcı, ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü bir yerel yönetim anlayışına sahip olduklarını vurguladı. Kurdistan illerinde bu anlayışı uzun yıllardır uygulamaya çalıştıklarını aktaran Ağaç, “Aynı anlayışımızı İzmir’de de hayata geçirmek için yola çıktık. Kadınlarla birlikte İzmir’i daha yaşanabilir bir kent haline getireceğiz. Hiç kimse sanmasın ki bu konuda yetersiz bilgiye sahibiz. Bizim tecrübemiz var. Yerel belediyeciliğin nasıl olacağı konusunda tecrübeye sahibiz. Ekipler var, meslek odaları var. Yönümüz her zaman için onlara dönük olacak. Onlarla birlikte, sizlerle birlikte, kadın örgütleriyle birlikte bu şehir daha güzel daha yaşanabilir bir kent haline getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bayraklı, Çiğli ve Karşıyaka belediyeleri kadın eşbaşkan adaylarının tanıtımı yapıldı. Etkinlik Deniz Poyraz Kadın Korosu’nun sahne alması ile sona erdi.

 

/Mezopotamya Ajansı/