Ukrayna’lı kadın mülteci Svetlana: Kızlarım için güvenli bir yer bulmak amacıyla savaştan kaçtım

19 yaşındaki Svetlana Babaş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda evinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı bir Roman kadın. Savaştan kaçarken hızla yaklaşan doğum. sancısı ve Moldova’nın merkezindeki mülteciler için geçici bir yerleştirme merkezine yaptığı yolculuktan endişelenen genç bir anne olarak hikayesini paylaşıyor.

”Bana bir şeylerin olmak üzere olduğu söylendi – belki bir savaş – ancak ciddiye almadım. 35 haftalık hamile olduğum için tek düşüncem ailemize, kızım Sofia’ya ve ailemize yeni katılacak olan bebeğe dair küçük mucizeydi.

Kabusumuz başladığında ben kızımın yanında uyuyordum. İlk bombalama sesleriyle bunun gerçek olduğunu anladım. O zaman, Odessa Oblastı’ndaki Kotovsk’ta kalıyordum ve 8 kilometreden daha az bir mesafede acımasız bir savaş başlıyordu. Araba kullanabilen ve araba sahibi olan kız kardeşimin yardımıyla bir saatten az bir sürede kızımla birlikte kaçmayı ve Ukrayna’nın başka bir bölgesine gitmeyi başardım. Sadece uyuduğum kıyafetler ve bir ceketle evden çıktım. Belgelerimizi ve kızımın ilaçlarını almaktan başka bir şey düşünemedim. Sadece dört gün içinde ülkemizde artık güvenli bir yer yoktu ve tek bir seçeneğim vardı. 3 yaşındaki kızım ve karnımdaki bebek için güvenli bir yer bulmak.  Küçük kızımın bomba ve silah seslerinden titremeyeceği bir yer.

Moldova gezimiz uzun ve yorucuydu. Ukrayna halkı daha güvenli koşullara ulaşmak için çaresizce sınır kapısına koştu. Dondurucu soğuklara ve gidecek hiçbir yerim olmamasına rağmen kızımın elini tuttum – birlikteydik ve zarar görmedik, tek ihtiyacım olan buydu.

Yemek, ulaşım ve konaklama sağlayan gönüllüler ve yerel kuruluşların dayanışmasından çok etkilendim. Bize ihtiyacımız olan her şeyi verdiler ve sadece bizim için sıcak bir odaya, sıcak suya, özel banyoya ve lezzetli yemeklere sahip olduğum için çok heyecanlandığım Straseni’deki mülteciler için geçici bir yerleştirme merkezine sığınmamıza yardım ettiler. Kısa süre sonra bir doktor mülteci merkezini ziyarete geldi ve durumumu fark ederek hemen beni kontrol etti. Bana çok yakında doğum yapacağımı söyledi. Doktoru hala birkaç haftam olduğuna ve annemin beni beklediği Belçika’ya gitmek de dahil birçok planım olduğuna ikna etmeye çalıştım.

Birkaç gün sonra ikinci kızım doğdu. Moldova’dan doktorlar, Adelina adında sağlıklı ve güzel bir kız doğurmama yardım etti. Burada, mülteci merkezinde, yeni doğan bebeğim için ihtiyacım olan her şey bana teklif edildi: bebek arabası, giysiler, bebek bezleri, ilaçlar ve hatta bebek maması. Bize karşı tutumu çok sıcak ve misafirperver. Kocamın ve ailemin geride kalması hakkında nasıl hissediyorum? Korkmuş. Ancak anneler olarak çocuklarımıza öncelik vermeliyiz. Kadınların benimle ilişki kurabileceğinden eminim.

19 yaşındaki Svetlana Babas, Ukrayna’daki Roman topluluğunun bir üyesi ve Rusya’nın 24 Şubat 2022’de askeri işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’dan Moldova Cumhuriyeti’ne geçen 400 binden fazla kişiden biri.

BM Kadınları ve IOM’nin yerinden edilme araştırmasına göre, Ukrayna’dan kaçan mültecilerin çoğu kadın ve çocuklar. Sığınma yolculuğunda kadınlar, ailelerinin ayrılması, travma, sınırlı mali kaynaklar ve giyim, yiyecek, kişisel hijyen malzemeleri ve diğer temel ihtiyaçların eksikliğiyle birleşen çok büyük bir çocuk bakımı sorumluluğunu üstleniyorlar.

Kadınların yaklaşık yüzde 83’ü 18 yaşından küçük en az bir çocuğuyla seyahat ediyor. UNFPA tarafından yürütülen bir araştırma, Ukrayna’da tahmini 80 bin kadının önümüzdeki üç ay içinde doğum yapmasının beklendiğini ve birçoğunun erişiminin olmadığını gösteriyor.

BM Kadınları, Moldova’da Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Görev Gücü’nün kurulmasına öncülük etti ve şu anda, kadın ve kız çocuklarının farklılaştırılmış ve temel ihtiyaçlarının ve toplumsal cinsiyetle ilgili diğer önceliklerin insani müdahalede dikkate alınmasını sağlamak için BMMYK ile eşbaşkanlık yapıyor.

/un-women/