Zelal Ceger: İşgalci Türk devleti ile Şam hükümetinin politikaları aynı

PYD Meclis Üyesi Zelal Ceger, Şam hükümetinin aç bırakma siyaseti ile Türk devletinin Suriye topraklarını işgal etme politikaları arasında hiçbir fark olmadığına dikkat çekerek, iki tarafından sadece Suriye halkına zarar verdiğini söyledi.

Şehba Kantonu’na 2018’den itibaren ambargo uygulayan Şam hükümeti, Ağustos ayından bu yana ise en ağır ambargoyu uygulamaya başladı. Halep ve Şehba yolu üzerinde kurduğu kontrol noktaları aracılığıyla ilaç, akaryakıt ve gıda geçişini tamamen yasakladı.

Ambargoya ilişkin ANHA’ya konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Meclis Üyesi Zelal Ceger, Şam hükümetinin işgalci Türk devletinin saldırıyla eş zamanlı olarak uyguladığı ambargoyu değerlendirdi.

‘ŞAM HÜKÜMETİ VE İŞGALCİ TÜRK DEVLETİNİN POLİTİKALARI ARASINDA HİÇBİR FARK YOK’

İşgalci Türk devletinin, Suriye topraklarının neredeyse dörtte birini İdlib, Efrîn, Cerablûs, Bab, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal ettiğini belirten Zelal Ceger, Şam hükümetinin bölge halkına karşı işgalci Türk devletinin politikalarını destekleyen uygulamalarda bulunduğunu gördüklerini ifade etti.

Zelal şöyle devma etti: “Şam hükümetinin aç bırakma politikası ile işgalci Türk devletinin Suriye topraklarını işgal etme politikası arasında hiçbir fark yok. Bu ikisinin de çıkarınadır ve Suriye halkının aleyhinedir. Tahran ve Soçi görüşmelerinde Türk heyetine Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine uçaklarla saldırı izni verildi.”

Rusya’nın Türkiye ve Suriye’yi yakınlaştırmaya çalıştığına işaret eden Zelal, “Ancak bu yakınlaşma, Şam hükümeti ve işgalci Türk devletinin politikaları nedeniyle hala acı çeken Suriye halkının çıkarlarına rağmendir”  dedi.

Zelal, işgalci Türk devletinin saldırılarla kendisini güçlü bir devlet olarak göstermek ve bununla milliyetçi Türkleri yanına çekmek istediğine işaret etti.

Konuşmasının sonunda Erdoğan hükümetinin seçimleri kazanmak için tüm kartlarını kullandığını belirten Zelal Ceger, “2023 yılında Lozan Anlaşması’nın 100. Yıldönümü sona eriyor. İşgalci Türk devleti Boğaziçi ve Çanakkale boğazlarına vergiler getirerek ekonomisini güçlendirecek. Bu nedenle Erdoğan, kamuoyu yoklamalarına göre kendisine verilen desteğin yüzde 30 oranında azalmasına rağmen, önümüzdeki yıldan önce hükümetini canlandırmaya çalışıyor” diye konuştu.