38 yıllık kesintisiz mücadele: Lîman Şiwêş ya da Rîhan Amûdê

Lîman Şiwêş, hayatının 38 yılını ulusal kimlik arayışı ve Kürdistan özgürlük mücadelesi içinde geçirdi. Aynı zamanda Rojava Devrimi’nin ilk mücadelecileri arasındaki yerini alarak sayısız başarıya imza attı.

Bir Kürt kadını olarak ulusal mücadeleyi tanıdığı ilk andan 38 yıl boyunca, ulusal kimliğini tanımak için mücadele yürüttü. Rojava Devrimi’ne katılan ilk devrimciler arasındaki yerini aldı. Kürdistan’ın genelinde ve ülke dışında emek verdi, her zaman özgür kadın kimliğini taviz vermeden temsil etti.

Uzun yıllar boyunca perde arkasında tanınmayan bir asker gibi çalıştı, işgalci Türk devletinin dün gerçekleştirdiği saldırı sonucu şehit olmasıyla daha çok tanındı. Qamişlo Kantonu Meclisi Eş Başkanı Yusra Derwêş ve araç sürücüsü Firat Tûma ile birlikte şehit düşerek isimlerini devrim tarihine yazdılar.

ATAERKİL ZİHNİYETE KARŞI SAVAŞTI

Qamişlo Kantonu Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Lîman Osê Şiwêş, Rîhan Amûdê olarak tanınıyordu. Lîman, şehit düştüğü son ana kadar sistemli saldırılara ve kadını engel olarak gören ataerkil zihniyete karşı aralıksız bir savaş verdi.

Toplumun dayattığı zorlu koşullara rağmen düğüm haline gelen bütün sorunlara karşı durdu. Faşist sistemler öncü devrimci kadınları kendisi için tehdit olarak gördüğünden, özellikle öncü kadınlar bu saldırıların hedefi haline geldi. Bu yüzden bütün yöntemlere başvurarak, direniş ruhunu ortadan kaldırmak için topluma öncülük yapan devrimci kadınlara saldırıyor.

BAŞARILARLA DOLU TARİH YAZDI

Lîman Şiwêş, 1968 yılında Qamişlo Kantonu’nun Amûdê ilçesinde 5 kız kardeş ve 4 erkek kardeşin olduğu fedakâr ve yurtsever bir ailede büyüdü. 1985 tarihinde aktif bir şekilde “cephe” çalışmalarına başladı, 1989’da da devrim çalışmalarına katılarak mücadele ve başarılarla dolu bir tarih yazdı.

Yürüttüğü özgürlük mücadelesi saflarında birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. 2002-2003 tarihleri arasında yürüttüğü Kürt davası ve kadın özgürlüğü mücadelesi nedeniyle KDP tarafından 6 ay tutuklandı. 2005`den 2008 tarihine kadar Başûrê Kurdistan ve özellikle de Süleymaniye’de çalışma yürüttü.

RUSYA’DA 7 YIL ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ

Sadece Kürdistan’da verilecek mücadelenin Kürt davasının çözümüne yetmediği bilen Lîman, 2008 yılında yönünü Rusya’ya vererek 7 yıl da hiç yılmadan burada çalışma yürüttü.

19 Temmuz direnişinin Kuzey ve Doğu Suriye’de başlamasıyla birlikte Kobanê’ye dönme kararı alarak 2015 yılından itibaren devrimin başladığı yerden mücadelesini devam ettirdi.

Lîman, DAIŞ çetelerinden özgürleştirilen yerlerde demokratik projenin temellerini ilk atan öncülerden biri oldu. Minbic’in özgürleştirmesi hamlesiyle birlikte buraya geçerek 2019 yılına kadar mücadelesini sürdürdü.

Çıktığı mücadele yolculuğunda birçok görev ve sorumluluk üstlendi. Kongra Star Başûrê Kurdistan temsilcisi görevinin ardından en son Qamişlo Kantonu Meclisi Eş Başkan yardımcılığını üstlendi.

Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi, dün Qamişlo Kantonu Meslis Eş Başkanı Yusra Derwêş ve yardımcısı Lîman Şiwêş ile Firat Tûma’nın içinde bulunduğu aracın, işgalci Türk devletinin Tirbespiyê-Qamişloyê yolu üzerinde gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu şehit düştüğünü açıklamıştı.

 

/ANHA/