Şırnak’ta 8 Mart’ın startı verildi

Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) “Kadın Dayanışması Yaşatır” ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin “Yalnız değil, birlikteyiz/Jin, jiyan, azadî” sloganıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin startı Şirnex’te verildi. Kentteki Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamaya, HDP Şirnex Milletvekilli Nuran İmir, HDP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, HDP Mêrdîn İl Örgütü yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı. 

 

Mereş merkezli deprem dolayısıyla karalara bürünen kadınlar, Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık 2022 tarihinde suikastla katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara’nın (Evin Goyi) fotoğraflarını taşıdı. “Dem dema jin jiyan azadiyê ye” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini TJA aktivisti Güler Tunç okudu. 

 

JIN JIYAN AZADÎ FELSEFESİ 

 

Kadın mücadelesinin tarihine değinen Tunç, “TJA olarak erkek egemen zihniyete karşı tarihsel hakikatimizle 21. yüzyılı ‘kadın yüzyılı’ yapacağız.  New York’ta öldürülen 129 kadından Rosa Luxemburg’a, Clara Zetkin’den Leyla Qasim’a, Saralara, Sêvêlere, Aysel Doğan’dan Nagîhan Akarsel’e, Evin Goyi’ye tüm dünyada yükselen ‘Jin, jiyan, azadî’ mücadelesini selamlıyoruz” dedi. 

 

Depremle birlikte devletin kadına yaklaşımının bir kez daha açığa çıktığını söyleyen Tunç, “6 Şubat’ta Kurdistan, Türkiye ve Suriye’yi etkisi altına alan Mereş depremini yaşadık. Bu felaket erkek egemenlikli sistemin sonucu olarak ortaya çıktı. Başta kadınlar olmak üzere toplumun ihtiyaçlarını karşılamak yerine medyaları aracılığıyla ilk saatlerden itibaren tüm imkanlarını iktidarları için kullandıklarını gördük” diye belirtti. İran ve Rojhilat’ta kadınların öncülüğünde yükselen direnişe dikkat çeken Tunç, şöyle dedi: “Depremin sonuçlarının bu kadar ağır olmasının tek nedeni mevcut savaş gerçeğidir. Kurdistan, Ortadoğu ve dünyanın birçok yerinde yaşanan bu savaşlar beraberinde sömürü, yıkım, yoksulluk, ekolojik yıkım ve yerinden edilmeyi getirdi. Kürt kadını Jîna Emînî’yi katleden soykırımcı erkek egemen sisteme karşı ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesi sadece Kürtlerin değil, tüm halkların ve tüm dünya kadınlarının en büyük umudu olmuştur. Bu umut bir kez daha özgür yaşamı korumanın yolunu açtı, açmaya da devam ediyor. Kadınların özgürlük mücadelesine dönüşen bu isyan, faşist iktidarların yarattığı yıkımları ve kadına yönelik her türlü şiddeti temelini sarsarak, özgür bir toplumu yeniden inşa edecektir. Soykırımcı ulus-devlet sistemi bilinçli, devrimci ve öncü kadınları hedef alarak toplumun direncini, direnişini bu şekilde kırmaya çalışıyor.” 

 

MÜCADELEYİ YÜKSELTME SÖZÜ 

 

8 Mart’ı depremzede kadınlarla dayanışarak karşıladıklarına dikkat çeken Tunç, “Kadın direnişi ve kültüründen bize miras ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesiyle yola çıkarak, mücadeleyi her alanda büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. 10 binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanın travma yaşadığı bu süreçte tek adam rejimine, faşist ve cinsiyetçi iktidara karşı mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. İktidar enkaz altında kaldı.  Kadınların öncülüğünde toplumsal dayanışmanın arttığı bu süreçte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

MÜCADELE BAYRAĞI İNMEDİ 

 

Ardından konuşan HDP’li vekil Nuran İmir de, şunları belirtti: “Oldukça zor bir yıl geçirdik. Bu yıl mücadelemize karşı baskı ve saldırılar en üst düzeydeydi. Ülke ataerkil bir sistemle yönetildi. Ama kadınlar bir an olsun mücadele bayrağını indirmedi. Bugün kanunları ve sistemleriyle kadın katillerini koruyanlar, ağaçlarımızı, ormanlarımızı yakanlar, bu sistemi hayatın her alanına empoze edenler, mücadelemizle karşılaşacaktır. Mücadelemiz saltanatlarının yıkılmasının sebebidir.”

 

Konuşmanın ardından açıklama “jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi.  

 

 

/MA/