Emîne Omer: Suriye krizinin çözümü için her türlü inisiyatifi almaya hazırız

Suriye krizinin çözümü için hazırlıkları yapılan Demokratik Güç ve Şahsiyetler Kongresi’ni değerlendiren MSD Eş Başkanı Emîne Omer, Suriye krizinin çözümüne ulaşmak için her türlü inisiyatifi almaya hazır olduklarını söyledi.

İstişare çalıştaylarını tamamlamak üzere onlarca siyasetçi, diplomat, aydın, yazar ve aktivistin katılımıyla Reqa, Halep ve Qamişlo’da çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaylarda Suriye’deki krizin çözümüne yönelik birçok ana konu, siyasi gelişmeler, siyasi çözüm ihtiyacı, grubun ulusal kimliği ve Suriye’nin geleceği için ademi merkeziyetçiliğin önemi tartışıldı.

SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNE ULAŞMAK

Bu üç çalıştayı değerlendiren Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Emine Omer, “Suriye’deki ihtilafın çözümü için temel ve önemli noktalar tartışıldı” dedi.

Çalışma grubunda Suriye’de siyasi çözümün ufuklarıyla ilgili tartışmalara ilişkin Emine Omer, “Çalışma grubunun ilk gününde bu konu tartışıldı. Çalıştay katılımcılarının çoğu, Suriye-Suriye diyaloğunun çatışmayı çözmenin en başarılı yolu olduğu konusunda hemfikirdi. Diğer bir deyişle, tüm Suriyelilerin Suriye krizinin çözümü için diyalog başlatması gerekiyor. Tüm bunlar çalıştayda ön plana çıktı” dedi.

SURİYE’NİN FARKLI PARÇALARINDA TEK KİMLİK UYGULAMAK

Emine Omer, MSD’nin Suriye’nin tüm taraflarının görüşleri birleşip anlaşmaya varıncaya kadar bu çalıştaylara devam edeceğini vurguladı.

Çalıştaylarda kolektif ulusal kimlik konusunun tartışıldığına değinen Emine Omer, “Bu konuyla ilgili farklı görüşler vardı. Kolektif bir ulusal kimliğe ulaşamamamızın temel nedeni rejimdir. Tek kimlik, tek renk Suriye’nin farklı bölgelerine dayatıldı. Diğer kimlikler hep göz ardı edildi. Bu nedenle Suriye’de çatışma daha da karmaşık hale geldi ve birçok sosyal sorun ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Emine Omer, çalıştay katılımcılarının yerinden yönetime ilişkin görüş ve önerilerini vurgulayarak, “Katılımcıların görüşleri bu konuda çok önemliydi. Çoğu, gelecekteki Suriye’nin ademi merkeziyetçi olması gerektiği konusunda hemfikirdi. Çünkü güçlü merkezi sistem, Suriye halkının yaşadığı tüm sorunların ana nedenidir. Ancak, idari, coğrafi veya siyasi olacak olan ademi merkeziyetçiliğin biçimi ve türü konusunda görüşler farklıydı” diye ekledi.

DEMOKRATİK GÜÇ VE KİŞİLER KONGRESİ’NİN GERÇEKLEŞME MEKANİZMASI TARTIŞMASI

Demokratik Güç ve Kişiler Kongresi Hazırlık Komitesi’nin bu çalıştayların yapılması için çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Emine Omer, “28 Eylül’de Brüksel’de bir toplantı yapılacak. Stockholm grubunun bir parçası olarak yapılacak olan bu toplantıya birçok şahsiyet ve demokratik güç, ana konuları tartışmak üzere katılacak. Ardından 4. oturum Ekim ayında Brüksel’de yapılacak. 5. oturumun olup olmayacağı bu toplantıdan sonra belli olacak. Ardından kongre yapılacak” şeklinde konuştu.

Kongreden önce kurulma mekanizmasının, ondan çıkacak gücün, adının ne olacağının tartışılacağını kaydeden Emine Omer, “Bu güçler kongre öncesi bir araya gelecekler ki, bu güçler birleşecek. Kongrenin mekanizması tartışılacak. Kongrenin ortaya koyacağı gücün ismini koyacaklar. Demokratik güçler ve şahsiyetler kongresinin zaferi Suriye’yi başka bir yöne taşıyacak ve genel olarak Suriye’deki çatışmayı çözmek için bir girişim olacaktır” dedi.

 

/ ANHA /