Adalet Nöbeti’ndeki anneler: Anneler Günü’nde çiçek yerine çocuklarımızı koklamak istiyoruz

Bu yıl da Anneler Günü’nü adliye ve cezaevi önünde direnişle karşılayan Kürt anneleri, “Çiçek değil, çocuklarımızı koklamak istiyoruz” dedi. 

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde Anneler Günü, bu tarihi çocuklarından ayrı geçirmek zorunda bırakılan anneler açısından, buruk ancak bir o kadar da direnişle karşılanıyor. Bir yandan anneler öncülüğünde başlatılan, hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır, Van, İzmir ve İstanbul’da “Adalet” nöbetleri devam ederken, diğer yandan oğulları ve kızları katledilen annelerin katliamlara karşı direnişi sürüyor.
Mezopotamya Ajansı dünyanın hemen her yerinde farklı şekilde kutlanan Anneler Günü’nde çocukları için nöbette olacak olan annelere, bu günün ne anlama geldiğini sordu.
FEHİME POYRAZ: ÇOCUKLARIMIZI İSTİYORUZ 
Hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınlarının İzmir’de sürdürdüğü Adalet Nöbeti, 59’uncu gününe girerken, nöbete katılanlardan biri de Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü binasında silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz. Fehime Poyraz’ın kızı katledilirken, oğlu Süleyman Poyraz da tutuklu. Şakran Cezaevi’nde tutulan oğlunun infazının yakıldığını ifade eden anne Poyraz, “Annelerin yürekleri yandığı için hep mücadele içindeler. Her zaman çocukları için direniyorlar. Mücadele güzeldir. Anneler katıldıkları eylemleri güzelleştiriyor çünkü. Bayramlarda anneler çocuklarının mezarlarını ziyaret ediyor, annelerin bayramı böyle olmamalı. Anneler Günü’nde biz hediye istemiyoruz, çocuklarımızı istiyoruz. Hasta olan, infazı yakılan çocuklarımızın bırakılmasını istiyoruz. Çiçekleri değil, çocuklarımızı koklamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BOLTAN: 4 YILDIR OĞLUMU GÖRMÜYORUM
Bir diğer Adalet Nöbeti de Diyarbakır’da. Diyarbakır’da tutuklu anneleri bu Anneler Günü’nde mücadeleyle geçirecek. Hasta tutuklu Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan da bu nöbette yer alanlardan biri. Anne Boltan, “Anneler her gün çocuklarının yanlarında olmasını onları kucaklamayı ister. Ancak Kürt anneleri çocuklarından uzak bırakılarak, evlat acısı ile karşı karşıya kalıyor. Bize en büyük hediye çocuklarımızdır. Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri başta olmak üzere Kürt anneleri uzun yıllardır acı çekiyor. Artık bu son olsun. Kürt anneleri de gönül rahatlığıyla Anneler Günü’nü kutlasın istiyoruz. Ben bir anne olarak 4 yıldır oğlumu görmüyorum” diye konuştu.
AKMAN: ÇİÇEKLER MEZARLARA BIRAKILIYOR 
Tutuklu yakınlarının, hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için İstanbul Adliyesi önünde başlattıkları Adalet Nöbeti, 7’nci haftasında devam ediyor. Nöbet tutan annelerden biri de 5 Mayıs’da Adalet Nöbeti’nde Cemile Çiftçi ile birlikte darp edilerek gözaltına alınan Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman. Sözlerine Emine Şenyaşar’ın Anneler Günü’nü kutlayarak başlayan Akman, şöyle konuştu: “Biz de anneler gününde çocuklarımızın bize bir çiçek getirmesini isterdik ancak devlet o fırsatı vermiyor. Kimimizin çocukları zindanda tutuluyor, kimimizin ise öldürüldü, kaybedildi. Anneler çocuklarının uzatacağı bir çiçeğe hasret. O annelere uzatılamayan çiçekleri, anneler özel günlerde çocuklarının mezarını bırakıyor. Hiçbir zaman zaman baskılara karşı boyun eğmeyeceğiz.”
TİMUR: ADALETSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ
Van’da 9 Aralık 2021 tarihinde başlatılan Adalet Nöbeti’nin daimi eylemcisi olan Van F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutuklu bulunan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur da, “Adalet olmadığı için Emine Şenyaşar bir yıldan fazladır Urfa Adliyesi önünde oturuyor. Adalet olmadığı için anneler İzmir, İstanbul ve Diyarbakır’da nöbetteler. Biz anneler adaletsizliği kabul etmiyoruz. Adalet yerine gelmeli. Suçsuz yere cezaevinde tutulan çocuklarımız bırakılmalı. Biz burada direnme gücümüzü Emine Şenyaşar’ın kararlığından alıyoruz. Annelerin talebi ortak; adalet. Bir damla kanımız kalana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Adalet geldiği gün Anneler Günü’nü kutlayacağız” şeklinde konuştu.
 ŞENYAŞAR: EN BÜYÜK HEDİYE ADALET 
Adalet talep edenler için bir sembol haline dönüşen Emine Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinde başlattığı Adalet Nöbeti ise 425’inci gününde sürüyor. Birçok engelleme ve baskıya karşı eylemini kesintisiz sürdüren Şenyaşar, 66 yaşında ve birçok sağlık sorunu var. Tedavi olması yönünde doktorların yaptığı uyarılara, “Oğlum serbest kalmadan kabul etmem” diyerek yanıt veren Şenyaşar, birçok Kürt annesi gibi bu yıl da adliye önünde Anneler Günü’nü karşılayacak. Oğlu serbest kaldığında ona her günün anneler günü olacağını belirten Emine Şenyaşar “Annelere en büyük hediye adalettir” dedi.
Mezopotamya Ajansı / Emrullah Acar