Aileler cezaevlerinin önünde: Özgürlüğe ses ver

Tutsak yakınları, İmralı tecridine karşı ve Kürt sorununun çözümü için cezaevlerinin önünde “özgürlüğe ses ver” eylemi başlattı.

Siyasi tutsakların “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” şiarıyla başlattığı eylemler sürüyor. 27 Kasım 2023’te süreli-dönüşümlü açlık grevi başlatan tutsaklar, 4 Nisan’da telefon ve aile görüşlerine çıkmama, mahkemeleri boykot etme kararı aldı.

Tutsakların eylemleri sürerken, tutsak yakınları da Adalet Nöbeti eylemlerini farklı bir aşamaya taşıdı. Tutsak yakınları Amed, Êlih, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana’da bulunan cezaevleri önünde “özgürlüğe ses ver” eylemi başlattı.

AMED
Tutsak yakınları, Diyarbakır Kampüs Cezaevi önünde bir araya geldi. MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi eyleme destek verdi.
Polisler, tutsak yakınlarını açıklama öncesi ablukaya aldı. Gazeteciler ise eylem sırasında engellendi. Tutsak yakınları “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla eylemlerini sürdürüyor.

İSTANBUL
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önündeki eyleme tutsak yakınlarının yanı sıra, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, HDK İl Eş Sözcüsü Ali Bal, DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, DEM Parti İstanbul il eşbaşkanları Murat Kalmaz ve Gonca Yangöz, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Eş Başkanı Ayhan Yıldız katıldı.
Polis halkı ablukaya aldı. Bunun üzerine kitle, abluka içinde oturma eylemi başlattı. Ablukaya alınanlar sık sık “Hak hukuk adalet” , “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Bijî Berxwedana zindana” sloganları attı. Ablukaya alınanlar, düdük çalarak ablukayı protesto etti. Gazetecilerin görüntü almasını engelleyen polis, daha sonra abluka içindeki halka kimlik kontrolü yaptı.

İZMİR  
İzmir’de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE- TUHAYDER) öncülüğünde, Buca Kırıklar Yüksek Güvenlikli Cezaevi önünde gerçekleştirildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, DEM Parti İzmir İl ve ilçe yöneticileri, TJA, Barış Anneleri ve çok sayıda tutsak yakınının katıldığı eylemde, sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Hak hukuk adalet”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı.
EGE-TUHAYDER Yöneticisi Leyla Kaygısız, İmralı Cezaevi’nde bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların üzerindeki tecridin tüm cezaevlerine sirayet ettiğini belirterek, bunun hukukta yeri olmadığını kaydetti. Tutsakların 27 Kasım’da başlattığı açlık grevi ve devamında aldıkları iletişim kesme, aile görüşüne çıkmama ve mahkemeye çıkmama kararına işaret eden Leyla Kaygısız, “Dışarıda ailelerle birlikte cezaevlerindeki yakınlarına ses olabilmek için bizler de ailelerin yanındayız. Hukuk ve adalet sağlanana kadar bizler bu eylemlerimizi devam ettireceğiz. Tüm duyarlı kamuoyunu, sivil toplum kuruluşlarını bize destek sunmaları için çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Tutsak yakını Hanife Gümüş ise “Yetti artık bu zulmünüz! Artık gençler öldürülmesin. Buna hiçbir devletin hakkı yok. Ne zamana kadar bu zulüm devam edecek? Ne zamana kadar bu savaş devam edecek? Bu savaşı durdurun artık. Her yerde cezaevi inşa ettiniz, dağların hepsi cezaevi oldu. Ne zamana kadar cezaevleri inşa edeceksiniz” diye tepki gösterdi.
Konuşmaların ardından oturma eylemi de yapıldı. Aileler ve eyleme katılanlar, çaldıkları düdüklerle tecridi protesto etti.

ADANA 

Adana’da, Kürkçüler Cezaevi Kampüsü önünde gerçekleştirilen eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra DEM Parti, DBP, Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri, DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri ile insan hakları savunucuları katıldı.

Eylem öncesi cezaevine giden yol, polisler tarafından trafiğe kapatılarak, yaya girişine izin verilmedi. Grup cezaevine 100 metre kala araçlarından inerek, eylemi gerçekleştirdi. “Tecritlik insanlık suçudur” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver” pankartı taşınarak, sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Özgürlüğe ses ver”, “Bijî berxwedana İmralı” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan DEM Partili Serhat Eren,  tek talebin  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü olduğunu belirtti. İmralı tecridinin başta Kürt sorununu olmak üzere ülkedeki tüm sorunları derinleştirdiğini vurgulayan Eren, Kürt sorununun muhatabının Abdullah Öcalan olduğunu sözlerine ekledi.

/ANF/