Türkiye’de Nisan ayında 32 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre nisanda en az 32 kadın öldürüldü, 13 kadın şüpheli şekilde öldü.

Öldürülen 36 kadının 17’si hayatına dair karar aldığı bahanesiyle öldürüldü. Altı kadın kıskançlık bahanesiyle, dört kadın barışmayı reddetmesi, beş kadın boşanmak istemesi, bir kadın ilişkiyi reddetmesi, bir kadın ise evlenmek istemesi bahanesiyle öldürüldü.12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Öldürülen 32 kadının 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, biri annesinin babasıyla barışmaması bahanesiyle, biri kedi beslediği bahanesiyle, bir kız çocuğu; taş attığı bahanesiyle, biri ekonomik bahanelerle öldürüldü. 18 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Kadınların yüzde 59’u evli olduğu erkeklerce öldürüldü

Nisan ayında öldürülen 32 kadının 19’u evli olduğu erkek, beşi birlikte olduğu erkek, üçü akrabası, ikisi tanıdığı kişi, biri babası, biri kardeşi, biri de oğlu tarafından öldürüldü. Bu ay kadınların yüzde 59’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Nisanda kadınların 18’i evinde, dördü sokakta, ikisi kamusal alanda, biri arabada, biri arazide, biri ıssız yerde, biri otelde, biri samanlıkta öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 56’sı  evlerinde öldürüldü.

Kadınlar en çok ateşli silah ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 18’i ateşli silahlarla, 11’i kesici aletle, ikisi darp edilerek, biri boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 56’sı ateşli silah ile öldürüldü.

 

/eka/