Demokratik Suriye Meclisi Kadın Ofisi kadınların sorunlarının çözümü için çalışıyor

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Kadın Ofisi, kurulduğu günden bu yana kadınların güçlendirilmesi ve siyasete katılımlarının artırılması ve kadınların ortak çözümü için çalışıyor.

Demokratik Suriye Meclisi (Meclisa Sûriyeya Demokratîk-MSD) Kadın Ofisi, kuruluşundan bu yana Suriye krizini sonlandırmak için kadınların öncülüğünü, politik görüşmelerden, Suriyeli farklı halklardan kadınların bir araya gelmelerini yine Suriyeli kadınların yaşamlarının iyileştirilmesi için bir dizi çalışmayı örgütlüyor.

Çalışmalarına dair bilgi veren Demokratik Suriye Meclisi Üyesi ve Kadın Ofisi Üyesi Darîn Hiseyin, Suriyeli haklarından kadınların Suriye krizini sonlandırmak için birlikte çalışması gerektiğini ve bunu önlerine hedef olarak koyduklarını söyledi. Darîn Hiseyin, ayrıca kadınların siyasette ve yaşadıkları bölgelerde karar alma mekanizmalarında yönetim ve karar pozisyonlarındaki dengeyi de sağlamakta büyük çaba sahibi olduklarını hatırlattı.

Kadınlar karar alma pozisyonlarında güçlendirilmeli

Kadın Ofisi üyesi Darîn Hiseyin, Aralık 2015’te Demokratik Suriye Meclisi Kadın Ofisi’nin kurulduğunu hatırlatarak “Demokratik Suriye Meclisi’nin temel yapıtaşlarından biri olduğunu” söyledi. Darîn Hiseyin, “Demokratik Suriye Meclisi Kadın Ofisi’nin kadınların toplumda lider rollerini oynayabilmeleri, kadınları karar alma pozisyonlarına katılmaları için güçlendirmeleri ve siyasi, sosyal ve ekonomik alanlardaki rollerini etkinleştirmeleri için kadınları eğitmek için çalışıyor” diye konuştu.

Kadınlar engelleri aştılar

Kuzey Doğu Suriye’nin yanı sıra Suriye’de ve dünyada Demokratik Suriye Meclisi’nin Kadın Ofislerinin bulunduğunu belirten Darîn Hiseyin, “Halep’ten Şeddade’ye Til Koçer’den Dirbesiye’ye kadar bir çok ofisimiz kadınlar için hizmet yürütmektedir, faali olarak çalışmalar yapmaktadır” dedi. Karşılaştıkları zorluklara da değinen Darîn Hiseyin, “Başlangıçta Suriye hükümetinin kadınların siyasete katılma haklarını ve düşünce özgürlüğünü göz ardı eden kadın karşıtı politikaları ve yasaları nedeniyle birçok zorlukla karşılaştık. Aslında bu zorluk ile karşılaşacağımız en başında da biliyorduk. Fakat kadınlar örgütlenmeye başladıkça bu engeli aştılar. Ayrıca güçlü kadınlar bütün bir nesli değiştirebilir” diye ifade etti.

/ Şirin Muhammed- Jinhaagency.com /