Dersimli anne tutuklu kızının yakın bir cezaevine sevk edilmesini istiyor

Bakırköy Cezaevi’nde tutulan Ayten Anlaş’ın 90 yaşındaki annesi Cemile Anlaş, “belki tanıyamam” dediği kızının yakın bir cezaevini sevkini istedi.  

İstanbul’da 2012 yılında tutuklandıktan sonra 21 yıl hapis cezasına çarptırılan ve şu an Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Ayten Anlaş, Dersim’in Pertek ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki annesi Cemile Anlaş’la 10 yıl içerisinde sadece 2 kez görüşebildi. Anlaş, annesine yakın bir yerde bulunan Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’ne nakil için son 2 yılda 4 dilekçe verdi. Ancak başvuruların tümü savcılık tarafından reddedildi.

Anlaş, nakil talebinin kabul edilmesi amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan destek talep etti. HDP’li Gergerlioğlu, Anlaş’ın mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na dilekçe sundu. Ayrıca nakil talebine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

 TEK TALEP

Tutuklu Anlaş’ın ablası İntizar Anlaş, kardeşinin nakil dilekçelerinin cezaevi savcılığı tarafından reddedildiğini söyledi. Kardeşinin, annesinin hasta ve yaşlı olması nedeniyle nakil talebi bulunduğunu aktaran abla Anlaş, “Kardeşim tutuklu bulunduğu 10 yıldan bugüne kadar 2 kez annemle görüşebildi. En son 6 yıl önce görüştü. Annem hasta ve görüşe gidemiyor. Kardeşimin tek talebi, annem ölmeden yakın bir cezaevine sevk edilmesi ve annemle görüşmesi” dedi.

Abla Anlaş, kardeşinin yaşadığı mağduriyetin bununla da sınırlı olmadığını belirtti. Kardeşi ve diğer tutukluların açık görüş sırasında yakınlarıyla “tokalaşmasının” engellendiğini aktaran Anlaş, “Daha sonra da disiplin soruşturması açılmış. Soruşturmaya gerekçe olarak salgın belirtilmiş. Ama gerekçenin salgın olduğunu düşünmüyoruz. Bu bir baskı yöntemidir” dedi.

‘KIZIMI TANIMAYABİLİRİM’

Kızının yakın bir cezaevine sevk edilmesini isteyen anne Cemile Anlaş ise “Yakına gelsin. Kaç senedir yüzünü göremedim. Belki görsem tanıyamam artık. Umarım kızımı yakına gönderirler” dedi.

 

/MA/