Eşbaşkan Serra Bucak: Yeni bir inşa süreci başlatacağız

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, “Kayyumların yaratmış olduğu bütün tahribatlara son verip bütün alanlarda halkımızla birlikte çalışacağız. Kentimizde yeniden bir inşa süreci başlatacağız” dedi…

Kurdistan ve Türkiye’de 31 Mart’ta yerel seçimler yapıldı. Özellikle devletin Kurdistan kentlerinde tüm engel, baskı, manipülasyonlara rağmen Kürt halkı, tarihi bir  irade ortaya koyarak sandıkları korudu, devletin Kurdistan’a getirdiği on binlerce taşımalı seçmeni de boşa düşürdü. Kurdistan kentlerinde AKP ve diğer partilere büyük fark atan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Amed’de de bu şekilde seçimleri kazandı. DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Doğan Hatun ve Serra Bucak yüzde 64,9 oranında oy alarak tarihi bir başarı elde etti.

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, seçim süreciyle beraber seçimden sonra kente dair projelerini ANF’ye değerlendirdi.

KÜRT HALKI BÜYÜK BİR İRADE ORTAYA KOYDU

Aralık ayında başlayan ön seçimlerle birlikte uzun süredir sahada olduklarını kaydeden Serra Bucak, “Seçim çalışmaları boyunca sahadaki tüm gözlemlerimiz, Kürt halkının kendi iradesinin ortaya koyacağı ve bu iradeye güçlü bir şekilde sahip çıkacağı noktasındaydı. Gerçekten de yanılmadık. Kürt halkı büyük bir irade ortaya koydu ve seçimin belirleyicisi oldu. Kürt halkı tüm baskı ve zorluklara rağmen seçimin öznesi oldu. Kürt halkı, seçim günü ve seçim sonrası yaşanan bütün olumsuzlukları bertaraf etti. Gelinen aşamada bir Wan örneği yaşadık. Hakikaten Wan’da memnu hakları hukuksuz ve haksız bir şekilde itiraz edilen Abdullah Zeydan’a sahip çıkış, nihayetinde tekrar bu hakkı halkın iradesine teslim etti. Bu açıdan büyük bir moral ve motivasyon var. Kürt halkı ve iradesi olmazsa bu seçim başarısı da olmayacaktı. Amed’in birçok yerinde oylarımızı yükselttik ve tarihi bir oranla seçimi kazandık. Tüm direnen ve iradesini ortaya koyan Kürt halkına hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

AMED BİR KADIN KENTİ HALİNE GELECEK

Sekiz yıllık süreçte kayyumların kentte ciddi bir tahribat yarattığına dikkat çeken Serra Bucak, şunları aktardı: “Kayyumların yarattığı birçok ciddi tahribat var. Kayyumlarla birlikte Türkiye siyasetinde iktidarın yarattığı yıkım ve tahribatlar var. Ülkede ciddi bir ekonomik yıkım söz konusu. Bunun sebepleri ortadadır. Bu sebepler kırk yılı aşkın bir süredir savaş politikasına ve savaş bütçesine yapılan yatırımlardır. Bütün bu yıkımın ve krizin derinleşmesinin en büyük sebeplerinden biridir. Şu an bizim kentlerimizde yaşadığımız durum da budur. Amed’de kayyumun yarattığı ekonomik kriz başta olmak üzere sosyal, kültürel ve kimlik tahribatı vardır. Kayyumların yaratmış olduğu sosyal ve kimliksel tahribata dönük bir an evvel toparlanışa geçeceğiz. Göreve başladığımız andan itibaren ilçe belediyelerimizle el ele vererek öncelikle fiziksel tahribatları gidereceğiz. Özellikle kentin çok ciddi altyapı sorunu var. 17 ilçemizin su gitmeyen köyleri var. Öncelikle bu sorunları çözeceğiz. Kayyumların kimlik, dil ve kültür alanında yarattığı ciddi tahribatlar var. Biliyorsunuz, gelir gelmez kapattıkları kurumlar, dil ve kültür kurumları oldu. Bu kurumlarımızı tekrar hayata geçireceğiz. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kürtçe ve lehçelerinin gelişmesi için kentin tüm alanlarına yayacağımız dil kursları açacağız. Özellikle kadın kurumlarına dönük ciddi tahribatlar var. Bu tahribatları gidermek için Kadın Politikaları Daire Başkanlığımızı kurarak hem kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğiz hem de kadınların bizden talep ettikleri kadın danışmanlık merkezleri açacağız. Amed’i yeniden kadınların sözü olduğu, istihdamda, siyasette yer aldığı ve kadın politikasının geliştiği bir kent olarak inşa edeceğiz.”

BÜYÜK BİR EMEK VE MÜCADELE VAR

Verilen emeğin ve mücadelenin çok büyük olduğuna vurgu yapan Serra Bucak, “8 yıllık kayyum tahribatları, bütçe açıkları ve borçlarına ilişkin ciddi bir çalışmamız olacak. Bizler bunu Amed halkıyla şeffaf bir biçimde paylaşacağız. Mazbatayı alır almaz bütün alanlardaki çalışmalarımızı sürdürüp yeni bir inşa süreci başlatacağız. Biz yerinde demokratik ve özgür kentler, sosyal belediyecilik, halkçı belediyeciliği derken bütün toplumu kapsayan ve bu çoğulculuğu esas alan bir yapı ile çalışacağız. Gençlerin ciddi bir istihdam talebi var. Bu kent yoksul bir kent. Gün geçtikte derinleşen bir yoksulluk var. Gençlerimize istihdam alanları yaratacak projeler oluşturacağız. Gençler bu kentte söz sahibi olacak. Yerel ekonomiyi kalkındıracak ve kendi yerelimizde kuracağımız iş imkanlarıyla gençlerimize istihdam alanları oluşturacağız. Gençler için yeni nesil dediğimiz meslek kursları açacağız. Maalesef sistem gençlerle ilgili çok korkunç bir yaklaşım içerisinde. Gençlerimizin bağımlılık sorunu var. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüteceğiz. Kadın politikalarının gelişmesi için çeşitli çalışmalar yapacağız. Kadınların istihdam alanında var olması yönünde çok ciddi talepleri var. Kadın alanlarını ve istihdamı geliştirmek için kadın kooperatifleri kuracağız. Kentimizin tarım politikalarını düzeltecek, tarım alanında istihdam alanları oluşturacağız” dedi.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİNİ HER ALANA YAYMALIYIZ

Kadın mücadelesinde eşbaşkanlık sisteminin çok önemli bir kazanım olduğunu belirten Serra Bucak, “Kadının siyasette yer alması ve siyasette temsil edilmesi sayesinde bugün bizler hem partide hem de yerel yönetimlerde eşit temsiliyete sahibiz. Bu durum kadın mücadele açısından önemli bir kazanımdır. Eşbaşkanlığın yerel yönetimlerin her alanında kadın perspektifi ve kadın bakış açısıyla nüfuz etmesini istiyoruz. Bizler demokratik özgür kentler yaratmak istiyoruz. Bu durum ancak kadın bakış açısıyla, kadın ve erkeğin eşit temsil edilmesiyle mümkün olabilir. Eşbaşkanlık sistemini her alana yaymalıyız” diye kaydetti.

 

/ANF/