Filîz Budak: “Jin jiyan azadî” ile kadınlar yeni bir yaşamı inşa edecek

Mexmûr Halk Meclisi Eş Başkanı Filîz Budak, dünyada yankılanan “Jin, jiyan, azadî” sloganı ile kadınların yeni bir yaşamı inşa edeceğini belirterek, egemen sistemin kadınlar tarafından yıkılacağını söyledi.

Nûpelda Deniz / Jinhaagency.com

Tarihten günümüze kadar özellikle Ortadoğu’da kadınlar anlamlı sloganlar öncülüğünde kadınlara yönelik saldırı ve haklarının ihlal edilmesine karşı mücadele ediyor. “Jin, jiyan, azadî” sloganı da tüm dünya kadınları için direniş kaynağı oldu. İran’da “ahlak polisleri” tarafından Jina Mahsa Amini’nin katledilmesiyle birlikte Rojhilat Kurdistan’ı ve İranlı kadınların öncülüğünde halk “Jin, jiyan, azadî” sloganı etrafında toplandı. Bugün bu slogan dünyada ayaklanmaların kaynağı oldu. Mexmûr Halk Meclisi Eş Başkanı Filîz Budak, konuyla ilgili ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.

“Rojhilatê Kurdistan’da devrim dalgaları başladı’

Rojhilatê Kurdistan’da başlayan devrim dalgalarının birden ortaya çıktığını belirten Filîz Budak, “Rojhilatê Kurdistan’da devrim dalgaları başladı. Kuşkusuz bu devrim dalgası birden ortaya çıkmadı yada Rojhilatê Kurdistan’da tam bir temel almadı. 40-45 yıldır Özgürlük Hareketi, Ortadoğu’da ezilen kadınların özgürlüğü, ulus ve halkların özgürlüğü için ideolojik savaş yürütüyor. Ortadoğu’da işgalci güçlerin boyunduruğu altında halkların özgürlük mücadelesi yürütülüyor. Bu mücadele giderek özgür kadın çizgisine dönüştü ve kadınlar tarihi bir direniş sergiliyor” dedi.

“Rojava kadın devrimi tüm dünyaya ilham oldu”

Rojava’da 2015’te başlayan devrim temelinin “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla atıldığını ifade eden Filîz Budak, “Önderlik başlattığı hareketi kadın hareketi olarak tanıttı. Kürt halkı ve hareketine sunduğu perspektiflerde bu konuya geniş yer verdi. Önderlik, Ortadoğu’da bir devrim yapılacaksa bunun kadınlar öncülüğünde olması gerektiğinin altını çiziyor. Bu Rojava’da 2015 devrim dalgası da aynı temelde başlatıldı. Arîn Mîrkan, Awesta Xabûr, Barînan, Çiçekan önderliğinde Rojava’da gördüğümüz devrim uzun yıllar devam etti ve tüm dünyaya yayıldı. Uluslararası düzeyde kadınlar bu devrimden ilham aldı ve burada demokratik özerklik bir sistem kuruldu” şeklinde konuştu.

“IŞİD Şengal’de ilk olarak kadınlara saldırdı”

Şengal’e yönelik IŞİD saldırılarını hatırlatan Filîz Budak, çetelerin ilk kutsal mekanlar, tarihi yapılar ve kadınlara saldırdığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Orada kadının kendisini ve toplumu savunamayacağı düşüncesi vardı. Yaşanan tecrübe ve katliamlar üzerine Şengal Demokratik Özerkliğini kurdu. Önderlik ‘Ortadoğu’daki sistem krizini çözecek olan Demokratik Ulus fikridir’ diyor. Bu Rojava’da somutlaştırılınca, Şengal’de de Demokratik Özerklik Yönetimi ilan edildi. Şengal, artık yaralarını sarıyor, kaybedilen kadınların intikamını alıyor. Bunu yapanda Şengalli kadınlardır. Şengal’de kurulan YBŞ, Demokratik Ulus temelleri ve kadın direnişi üzerine gelişiyor. Önemli olan bugün Şengal halkı kendini savunuyor. Burada kadınlar bir seviyeye geldi ve bu yüzden bu toplum bugün kendini savunabiliyor.”

“Kadınlar yaşamın temel taşıdır”

“Jin, jiyan, azadî”nin her zaman bir slogan olarak ele alındığını kaydeden Filîz Budak, “Bizler çoğu zaman jineoloji çalışmalarımızda da bunu tartıştık. ‘Jin, jiyan, azadî’nin neden bu kadar etkisi olduğunu sorduk. Doğumu yapan kadındır. Tüm evrende varlığımızdır. Nasıl ki; doğadaki tüm var oluşlar, doğa içinde akıyor ve yaratılıyor insanlarda kadınların bedeninde yaratılıyor. Bizler yaşamın temel taşlarıyız. Hem özgürlükle hem de mücadele ile ilişkisi yürütülüyor. Kadının doğayla ilişkilerini geniş bir şekilde ortaya koyuyor. Bu yüzden ‘jin jiyan azadî’ denildiği zaman mücadele yanı ortaya çıkıyor. Bu slogan artık kadınlar için bir ideoloji, felsefe olmuş durumda” diye belirtti.

“Jin jiyan azadî” dünyanın her yerinde

Rojhilatê Kurdistan’daki devrimin de aynı temeller üzerine geliştiğini vurgulayan Filîz Budak, “Bu slogan Önder Apo’nun paradigmasıyla tanımlanıyor. Bugün Rojhilatê Kurdistan’da kadın öncülüğünde gelişen kadın hareketi, kadın başkaldırısı Rojhilat Kurdistan’ında ve İran’da egemen sisteme karşı mücadele yürütüyor. Bu neyi gösteriyor; Önder Apo öncülüğünde Kürt kadınları Kürdistan ve Kürdistan dışında jin, jiyan, azadî sloganı altında bugün tüm dünyada herkesi etrafına topladı. Küreselleşen bu slogan tüm kadınları etrafına topluyor. Aynı zamanda kadın konfederalizmini beraberinde getiriyor. Şimdi doğru çizgide jin, jiyan, azadî sloganıyla dünyanın her yerinde toplanıyorlar” sözlerine yer verdi.

“Egemen sistemi kadınlar yıkacak”

İran rejimi tarafından kurulan ‘ahlak polisleri’ hakkında değerlendirmelerde bulunan Filîz Budak,  “Ancak bizler bu durumu ahlaksız polisler olarak tanımlıyoruz. Kimse başkasının ahlakına bekçilik yapamaz. İnsan ahlakı insan özgürlüğü ile bağlantılıdır. Gösterilen tepkiler, yakılan başörtüler kuşkusuz değerdir. Bu sistemin jin, jiyan, azadî ve kadınlar öncülüğünde yıkılacak olması önemli. Bu başkaldırıya doğru bir öncülük yapılırsa o zaman demokratik paradigma temelleri üzerine kurulabilir. Bunu da ancak Kürt kadınları başarabilir” şeklinde konuştu.

“Kadınlar özgür yaşamı inşa edecek”

Kadın katliamlarına dikkat çeken Filîz Budak, konuşmasını şu ifadelerde sonlandırdı: “Bu sistem kadın katliamları için adeta ant içmiş. Çünkü kendi sistemini yıkacak olanın kadınlar olduğunu çok iyi biliyor.  Rojhilatê Kurdistan’da Jina Mahsa Amini, Rojava Kurdistan’ında Zeynep Saroxan, Süleymaniye’de Nagihan Akarsel’in katledilmesi tesadüf değil. Jin, jiyan, azadi ve Demokratik Ulus temelleri üzerine bir sistem kurulursa bu sistem hem toplumsaldır hem de halklar ile kadınların iradesini ortaya çıkarıyor. Çünkü 21’inci yüzyılda dünyayı krize sürükleyen egemen sistem yıkılacaktır. Tek sistem kadın kurtuluş ideolojisini inşa etme sistemidir. Kadınların duygu ve ruhu ile özgür bir yaşam inşa edilecektir.”