Irak’ta kadınların zaferi: 97 kadın parlamenter seçildi

Irak Parlamento seçimlerinde kadınlar büyük başarı elde ederek, parlamentoya 97 kadının girmesini sağladı. Seçilen kadınların 24’ü Kürdistan Bölgesi’nden

Siyasi ve ekonomik krizle tıkanıklığın yaşandığı bir ortamda Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim’de parlamento seçimleri yapıldı. Seçimlerin ardından bazı bölgelerde itirazlar yapıldı ancak sonuçlar da netleşmeye başladı

97 kadın vekil seçildi

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği, 10 Ekim’de yapılan erken seçim sonuçlarına göre, 97 kadının seçimlerde zaferle çıkarak, parlamentoya girmeyi hak kazandı. Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, “Iraklı kadınlar, azınlıklardan iki kazanan da dahil olmak üzere, belirlenen kadın kotasından 14 sandalye artışla 97 sandalye kazanmayı başardı” denildi.

Kadınlar için bir zafer

Genel Sekreterliğe bağlı Kadınların Güçlendirilmesi Dairesi Genel Müdürü Yusra Kerim Muhsin, konuya ilişkin açıklamasında bu sonucun Iraklı kadınlar için bir zafer ve herkes için bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Muhsin, tüm kadınları siyasi sürecin ve karar almanın çeşitli aşamalarına katılma çabalarını sürdürmeye, kadın sorunları ile haklarını garanti altına alacak ve toplumdaki konumlarını güçlendirecek yasalara dikkat etmeye de çağırdı.

24’ü Kürdistan’dan

ANHA’nın haberine göre, parlamentoya gitmeye hak kazanan 97 kadından 24’ü Federe Kürdistan’da seçildi. Hewlêr, Süleymaniye ve Duhok’ta Kürt partilerin 17, Musul, Kerkük ve Xanekin’de ise 7 kadın parlamentoya girmeyi hak kazandı.

 

 

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun açıkladığı ilk rakamlara göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim’de gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Kürt partiler toplamda 61 sandalye kazandı.