Kadınlar 5 Ocak’ta alanlarda olacak: Gülistan Doku Nerede?

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybedildiği 5 Ocak 2020’den bu yana alanlarda olan Dersim Kadın Platformu üyeleri, bu yıl da Doku’nun akıbetini soracaklarını söyledi. 
Munzur Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisiyken 5 Ocak 2020’de kaybettirilen Gülistan Doku’dan, bin 89 gündür haber alınamıyor. Doku’nun kaybolmasından 5 gün sonra 10 Ocak’ta Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmanın bir numaralı şüphelisi Zainal Abarakov ve ailesiyle ilgili bir sonuca varılmadı.
Dersim Kadın Platformu üyeleri, 3 yıldır akıbeti bilinmeyen Doku’ya dair etkin bir soruşturma yürütülmesini ve faallerin cezalandırılmasını isteyerek, yeni yılda da alanlarda olacaklarını ifade etti.
‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’
Dosyaya dair herhangi bir gelişmenin olmadığını hatırlatan Yeşil Sol Parti Meclis Üyesi Nurşat Yeşil, gelinen aşamada, şüphelilerinin 3 yıldır korunduğunu söyledi. Doku’nun akıbetine dair kaygılarının devam ettiğini dile getiren Yeşil, “Şüphelilerin korunacağını ve Gülistan Doku dosyasında herhangi bir ilerlemenin olmayacağının kaygısını, o gün de taşıyorduk. Kaydolduğunu ve son sinyali aldıkları Dinar Çayı altında yaptıkları su altı araştırmaları dışında, dosyaya ilişkin bir ilerleme kaydetmediler. Soruşturma da başka yönlere çevrilmedi. Savcılığın bu soruşturmayı yürütürken, farklı olasılıkları düşünme gibi bir derdi olmadı. İntihar ettiği ve suda kaybolduğu yönünde algı oluşturuldu. Bugün geldiğimiz aşamada görüyoruz ki, etkin bir soruşturma yapılmadı” dedi.
‘5 OCAK’TA ALANLARDAYIZ’
 Şüpheli Zeynel Abarakov ve ailesi üzerinde adil bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunan Yeşil, şunları söyledi: “Gülistan Doku, 3 yıldır kayıp ve hala nerede olduğunu bilmiyoruz. Biz kadınlar olarak, bu davanın kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Bu olayın bir faili var. Bilindiği gibi bir intihar olayı değil. Gülistan’ın akıbetini sormaya devam edeceğiz. Gülistan’ın kaybolduğu günden bu yana, alanlardaydık. Bu yıl 5 Ocak’ta da alanlarda olacağız.”
BOŞALTILMIŞ ‘ADALET’ KAVRAMI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik ise Doku’nun kaybedilişinden bu yana gelişen hukuksuzluklara değindi. Doku’nun Zeynel Abarakov adlı şahısla tanıştıktan sonra akıbetine dair bir gelişme olmadığına dikkati çeken Çelik, “Zeynel Abarakov gözaltına alındıktan sonra kısa bir süre sonra serbest bıraktılar. Emniyette, imza verdiği söyleniyordu. Aslında imza vermediği, geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Ailesi, Gülistan’ın kaybolmasından bu yana, büyük bir mücadele verdi. Türkiye’de adalet kavramı varsa, boşaltılmış bir adalet kavramı ile neden karşı karşıyayız. Aileler çektikleri acılarla kalıyor. Biz bu acıların artık durmasını istiyoruz. Önüne geçilmesi içinde mücadele edeceğiz” diye belirtti.
“Gülistan’ın nerede olduğunu sorduğumuz gibi başka bir kadının da akıbetini sormak istemiyoruz” diye devam eden Çelik: “Gülistan’ın kaybolmasından bu yana, 3 yıl geçti. 5 Ocak’ta devam eden cezasızlık politikası ve hukuksuzluğun son bulması için, bir kez daha ‘Gülistan Doku Nerede’? diye soracağız.”
MA/ Zerrin Sargut