Kamışlo’da 8 Mart etkinlikleri sürüyor

Rojava’nın Kamışlo Kantonu’nda kadınlar, 8 Mart eylemleri kapsamında birçok ilçede seminer ve kültürel faaliyetler yaptı.

Nudem Engelliler Derneği, Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’ndeki Okuma Parkı’nda engelliler ve ailelerinin katılımıyla sanat etkinliği düzenledi.

Etkinlikte konuşan Nudem Derneği yöneticilerinden Cihad Sado, tüm kadınların 8 Mart’ını tebrik etti.

Şair Rûken Silo kadınlarla ilgili bir şiir okudu. Ardından oyun sunuldu.

Etkinlik şarkı söyleşisiyle sona erdi.

Tırbespiyê

Tirbespiyê ilçesinde Cami Barajı’nda Maşûq ve Ebu Firai sakinlerinin katılımıyla kutlama yapıldı.

Maşuq Meclisi Eş Başkanı Munteha Xelil, Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının teröristleri yendiğini ve tüm kadınları örgütlediğini söyledi.

PYD üyesi Muradi Mihemed de Kuzey ve Doğu Suriye halklarının devrimin kazanımlarını korumak için birlikte çalıştığını belirterek, kadınların bir arada yaşama ve iç barış modeli oluşturmadaki rolüne dikkat çekti.

Öte yandan Tirbespiyê’deki Til Maruf Halk Belediyesi Kadın Ofisi, “Şehit Zozan Cûdî” adında bir anaokulu açtı. Kreşin açılış törenine onlarca şehir sakini katıldı.

Açılış kurdelesi, şehitler Zozan Cûdî, Tolhildan Raman’ın annesi Eyşe Temir tarafından kesildi.

Şehit Zozan Tolhildan’ın kardeşi Evin Temir yaptığı konuşmada, tüm kadın savaşçıları tebrik ederek, ablasının çizgisini devam ettireceğini söyledi.

Şehitler Zozan ve Tolhildan’ın amcası Mihemed Beşir Temir, Kürdistan kadınlarının mücadelesini selamlayarak, Kürdistan kadınlarının mücadelesinin Önder Öcalan’ın düşünce ve felsefesi sayesinde tüm dünyada özgürlüğün simgesi haline geldiğini ifade etti.

Çılaxa

Çilaxa ilçesinde Kongra Star erkeklere yönelik seminer verdi. PYD ofisinde verilen seminer saygı duruşu ile başladı. Çilaxa ilçesindeki PYD yöneticilerinden Xelil Mecid, kadınların özgürlüklerini engellemeye çalışan politika ve eylemlere karşı mücadelesinin yıllardır sürdüğünü söyledi.

Xelil Mecid, Kuzey ve Doğu Suriye ve Ortadoğu’daki kadınların Önder Öcalan’ın fikri sayesinde büyük kazanımlar elde ettiğini, devrime katıldığını ve yüzlerce kadını terör örgütlerinden kurtardığını söyledi.

Gırkê Legê 

Girkê Legê’nin Mistefawiyê beldesi Halk Meclisi Kadın Komitesi resim, el sanatları ve yöresel kıyafetler sergisi açtı.

Açılış töreninde konuşan Halk Meclisi Kadın Komitesi Üyesi Fatima Şêxo, 8 Mart vesilesiyle şehit  ailelerini tebrik etti.

Kadınların direnişini ve mücadelesini de selamlayan Fatima Şêxo, 8 Mart’ı tüm kadınların zafer günü olarak nitelendirdi.

Sergi, QSD şehidi eşi Emine Ferho ve Besê adlı gerillanın annesi Zelfa Bedro tarafından kadın direnişini selamlayan sloganlarla açıldı.

Derik

Derik’te Xana Serî beldesindeki Şehit Omer Serxwebun Lisesi yönetimi tarafından kutlama düzenlendi.

Kutlamada Koçerat yöresine ait şarkılar eşliğinde halk oyunları sergilendi. Şehit Omer grubu da sahne aldı.

Kongra Star Dêrik Koordinasyonu YPJ ve Kadın Asayişine plaket takdim etti.

 

/ANHA/