Kongreya Star’dan UN Woman’a ortak çalışma yürütme çağrısı

Kongreya Star, yaptığı yazılı açıklamada UN Women’a (BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Kurumu) Türk devletinin saldırılarına ve işlediği suçlara karşı ortak çalışma yürütme çağrısı yaptı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kuzey ve Doğu Suriye kadınları konfederal hareketi Kongreya Star olarak UN Women örgütü üyelerini selamlıyoruz. Kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde örgütleniyor ve kadınlara yönelik her türlü şiddeti kınıyor. Kuzey Suriyeli kadınlar olarak askeri, ekonomik, ekolojik ve psikolojik bir savaşın içindeyiz.

Bölge işgalci Türk devletinin aralıksız devam eden saldırılarıyla karşı karşıya. Bölge halkları yıllardır Türk devleti ve çetelerine karşı direniyor. Bu istikrarsızlık ve devam eden saldırılar kadınların ve çocukların yaşamı üzerinde ağır etkiler bırakıyor. Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê işgal edildikten sonra ve Türk devletinin en son Kobanê , Qamişlo ve Hesekê’ye  keşif uçaklarıyla yaptığı saldırılarda bu etkileri gördük.

Türk devleti ve çeteleri uluslararası kanunları ve insan haklarını ihlal etmeye devam ediyor. İşgal edilen bölgelerde kalan, yıkım, kaçırma, işkence, keyfi tutuklama, kimyasal silah kullanma, demografik yapıyı değiştirme, kadınlara dönük cinayetler devam ediyor. Kadınlar esir alınıyor, kaçırılıyor ve Türk devletinin hapishanelerinde her türlü işkenceye maruz kalıyor. Yayınlanan görüntü ve fotoğraflarda kadınlara nasıl istismarlarda bulunulduğu ortaya çıkıyor. İşgal edilen bölgelerde kadınlar öldürülüyor ve bazen çaresiz kaldıkları için intihar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye geneli Türk devletinin tehdidi altındadır. 2019’un Ekim ayında Suriyeli ve YPJ üyesi Çiçek Kobanê Türk devletine bağlı çeteler tarafından kaçırılarak Türkiye’ye götürüldü. Çiçek Kobanê’ye Türk devletinin mahkemelerinde müebbet verildi.  12 Ekim 2019’da Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef Türkiye’nin destek verdiği Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından M4 karayolu üzerinde katledildi. 13 Ekim 2019’da işgalci Türk devletinin işgalini kınamak ve için Serêkaniyê’ye giden Kongreya Star üyesi Aqide Osman ve 14 sivil Türk devleti tarafından bombalandı. 23 Haziran 2020’de Kobanê’nin Helincê köyünde Kongreya Star üyeleri Hebûn Mele Xelil, Emina Weysi ve Zehra Berkel yine insansız hava araçlarıyla katledildi. 19 Ağustos 2021’de QSD Askeri Meclisi üyesi Sosin Mihemed işgalci Türk devletine ait keşif uçakları tarafından hedef alınarak katledildi. Bunlar yalnızca birkaç örnek.

Bütün saldırılarla birlikte DAİŞ hücrelerinin hareketliliği devam ediyor. Tüm dünya DAİŞ çetelerinin kadınlara karşı suçları karşısında şok oldu. Ancak işgal edilen bölgelerde kadınlara dönük tecavüz, şiddet, işkence, kaçırma ve cinayetlere karşı sessizler. Birçok rapor, dergi işgal altındaki bölgelerde kadınlara dönük uygulamaların DAİŞ çetelerinin uygulamalarıyla aynı olduğunu belirtiyor.

Kadın özgürlüğü için çalışan bütün kadın örgütleri gibi herkesin güvenlik ve istikrar içinde yaşaması için yılın her günü çalışıyoruz ve bütün gücümüzle kadınları şiddetten korumaya çalışıyoruz. Savaş ve işgali durdurma amacımıza ulaşıncaya kadar mücadelemiz hiçbir zaman durmayacak.

BM’nin başlıca görevi barışı savunmaktır. Bu çerçevede UN Women önemli bir rol oynuyor. UN Women’a Türk devletinin düşmanlığına ve vahşi saldırılarının önünü alması, ateşkes anlaşmasının uygulanması, Kuzey Suriye’de Türk devletinin suçlarını incelemesi için BM’ye bağlı komisyon kurulması, Türk devletinin Kuzey Suriye’ye yönelik işgaline son vererek çekilmesi ve Mültecilerin uluslararası yasalar çerçevesinde evlerine dönmelerinin güvenceye alınması için uluslararası topluma baskı yapmaya çağırıyoruz.

/anha/