Meşru Müdafaa Hakkının Simgelerinden: Yargıtay, Nevin’in Cezasını Onadı

Kendisine sistematik olarak cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider’i öldürerek, meşru müdafaa ve öz savunma hakkının simgelerinden birine dönüşen Nevin Yıldırım’ın cezası Yargıtay tarafından onandı.

Yargıtay, 2012 yılında kendisine sistematik cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider’i öldürerek kadınların meşru müdafaa mücadelesinin sembollerinden birine dönüşen Nevin Yıldırım’ın cezasını onadı.

Yıldırım, Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Korukaya köyünde kendisine uzun süredir cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider isimli erkeği av tüfeği ile öldürdükten sonra başını keserek köy meydanına atmıştı.

Olayın yaşandığı gün gözaltına alınan Nevin Yıldırım, tutuklanarak cezaevine konuldu. Olay günü, Gider’den 6 aylık hamile olan sanık Yıldırım, 17 Kasım’da bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Yıldırım, 2015’te yargılandığı mahkemece müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yıldırım hakkında verilen kararın temyiz edilmesi sonrası dosya Yargıtay 1. Ceza Dairesine geldi. Temyiz incelemesini tamamlayan daire heyeti, suçun işleniş şekli ile tanık beyanları dikkate alındığında eylemin tek kişi tarafından işlenmediği düşünüldüğünden sanığın suç ortaklarının tespiti için suç duyurusunda bulundu.

Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay kararında belirtilen araştırma yapıldıktan sonra 2018’de sanık Yıldırım’ın “kasten öldürme suçundan” müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Yıldırım lehine asgari oranda tahrik indirimi uygulanması gerektiği görüşüyle karara itiraz etti.

Dosyayı değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu müebbet hapis cezasını onadı.

Feminist avukatlar AYM’ye başvurmuştu

Feminist avukatlar geçtiğimiz Mayıs ayında yaptıkları açıklamada Yıldırım için AYM’ye başvurulduğunu duyurmuştu.

Açıklamada, “Unutmayalım Nevin hepimize bakmaya devam ediyor… Dosyası 28.11.2019dan beri Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun önünde, ne zaman sıra geleceği belli değil. Başvurularımız sonuçsuz kalınca bugün AYM’ye başvurduk” denilmişti.

Yıldırım’ın hem uzun tutukluluğu hem de tecavüz beyanının hiç araştırılmadığına dikkat çeken feminist avukatlar, davanın bir önyargıyla kuşatıldığını ifade etmişti.

/eka/