Newaya Jin ‘Kavganıza akıyoruz’ manşeti ile çıktı

Newaya Jin Gazetesi’nin ocak sayısı ‘Kavganıza akıyoruz’ manşetiyle çıktı.
Newaya Jin Gazetesi’nin ocak sayısı ‘Kavganıza akıyoruz’ manşetiyle çıktı. Özel bir formatta hazırlanan yeni sayı Paris ve Silopi katliamlarına mercek tutuyor. Konuya dair analiz, anlatı, biyografi tarzı makalelerin yer aldığı Ocak sayısında, Kürt siyasetçi Gültan Kışanak’ın 12 Eylül darbesi sonrası cezaevi koşulları ile Sakine Cansız’ın rolüne ilişkin kaleme aldığı yazı da yer alıyor.
Cellatları korkutan kadın 
Kocaeli Cezaevi’nde tutulan Gültan Kışanak , sömürge rejimin baş işkencecilerinden Esat Oktay Yıldıran’ın yüzüne tüküren Sakine Cansız’ın koğuşta örgüt farkı gözetmeksizin tüm kadın tutsaklar ile yakından ilgilendiğini ve bir adalet terazisi rolü oynadığı bilgisini paylaştı.
Umut ve direnişin öncüleri
Paris ve Silopi’de gerçekleştirilen kadın katliamı çizgisinin bir devlet karakteri olduğu hatırlatmasında bulunan Zerya Gül, bu katliamları “umut kırma” operasyonları olarak tanımladı. Zerya, kadın özgürlük çizgisi kök salıp başka coğrafyaların halklarına ve kadınlarına ulaştıkça, katliam biçimi ve karakterinin de derinleştiğini ve çeşitlendiğini vurguladı.
Aynı başlığı yorumlayan Nûdem Nurhak ise dikkatleri 4 Ocak 2016 Silopi katliamına çekti.
‘Daha da büyüdük ve çoğaldık’
Ocak Sayısında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e dair Songül Karabulut, Bircan Yıldız ve Jinda Amed’in anlatı yazılarının yanı sıra, ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ Kitabının İngilizce çevirmeni Janeth Biehl ile Ocak 2019’da yapılan röportaj ile 7 yıldır “adalet”i haykıran kadınların görüşlerine de yer verildi.
Tanımına kavuşuyor
Jineolojî’nin Rojava devrimi ile buluşma sürecinin anlatımını yapan Jineolojî Rojava Komitesi Üyesi Hêja Zerya, jineolojînin, kadının yaşam gücü ve direniş damarını görünür kılan, tarihsel ve toplumsal aydınlanma çalışmalarında tanımına kavuştuğunu aktarıyor.
Gulrux Hatemî ‘Femînîcîde’ kavramının tanımını yaparken, Nûrhaq Gulbahar ise dikkatleri Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki halk ayaklanmalarına çekti.
Rojhılat kadınlarının sesi
9 Mayıs 2010’da İran rejimi tarafından idam edilen Şirin Elemhuli ile 19. yüzyılda Hindistan’da ataerkilliğe ve kast sistemine karşı mücadele etmiş olan kadın hakları savunucusu, feminist   aktivist olan Tarabai Shinde’nin hayat hikayeleri portre sayfalarında yer aldı.
Köklerine koşmanın adı
Ağustos 2019’da, Medya Savunma Alanları’nda gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu yaşamını yitiren Tekoşîn Amanos’a (Ceylan Yaşar) dair anı yazısını ise Amargi Arhat BA kaleme aldı.
/Jin News/