Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu düzenleniyor

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 7 kurum, örgüt, sendika ve kadın meclisi Kadın Devrimi Forumu’nu düzenlemeye hazırlanıyor. Kamışlo’da düzenlenecek olan forum 2 gün sürecek.

Kongra Star’ın talebi üzerine Kuzey ve Doğu Suriye’deki 7 örgüt, kurum, sendika ve kadın meclisi, 19 Temmuz devriminin 10. yıldönümü vesilesiyle Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu’nu düzenlemeye hazırlanıyor.

Kongra Star, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji, Süryani Kadın Birliği, Zenûbiya Kadın Topluluğu ve Kadın Koruma Birimleri forumu düzenleyen kurum ve kuruluşlar arasında yer alıyor.

Hazırlık komitesinin verdiği bilgilere göre, forum 2 gün boyunca Qamişlo Rojava Üniversitesi Salonu’nda düzenlenecek.

 

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon üyesi ve Kadın Devrimi Forumu Hazırlık Komitesi üyesi Ebîr Hesaf, konuya ilişkin ANHA’ya bilgi verdi.

 ‘ROJAVA DEVRİMİ DÜNYADA SES GETİRDİ’

“Kadın Devrimi” olarak bilinen Rojava Devrimi’nde kadınların dünya çapında ses getirdiğini belirten Ebîr Hesaf, “Rojava’daki Kürt kadınları, özellikle de YPJ küresel anlamda kadın hareketine örnek olarak tanımlanıyor.” dedi.

Forumun detaylarına ilişkin konuşan Ebîr Hesaf, “Forum 22 Temmuz’da başlayacak ve 23 Temmuz’da açıklanacak raporla sona erecek. Her oturumda 4 konu tartışılacak. Forumda, Devrimde kadının rengi, kadınların kazanımları, devrim öncesi ve sonrası kadınların durumlarının değerlendirilmesi, kadınların örgütlenmesi ve gelecekte ne yapmaları gerektiği konuları üzerinde durularak tartışmalara yer verilecek” şeklinde konuştu.

 ‘DEVRİMİN KADIN KAZANIMLARI ÜZERİNDE DURULACAK’

Ortadoğu’dan Kürt, Arap ve Süryani kadınların temsilcilerinin Kadın Devrimi Forumu’na katılacağını belirten Ebîr, “İlk gün Kuzey ve Doğu Suriye’den gelen kadınların her temsilcisi devrimin 10 yılındaki çalışmalarını ve değişimlerini tartışacak. İkinci gün, siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal alanlarla ilgili dört konudan oluşacak bir panel ve çalıştay düzenlenecek” ifadelerine yer verdi.

Ebîr, “Bu forumu düzenleyerek Ortadoğu’da kadınlar arasında bağ kurmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Beyrut’ta düzenlenen kongre bugün yapılacak çalışmalara temel oldu” ifadelerini kullandı.

Kadın örgütleri 30 Temmuz 2021 tarihinde Lübnan’ın Beyrut kentinde 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadınlar Konferansı’nı gerçekleştirdi.

‘FORUMA ONLİNE KATILIM SAĞLANACAK’

Ortadoğu’dan birçok kişinin katılacağı, çoğunun da çevrimiçi olarak foruma katılacağını dile getiren Ebîr Hesaf, “Lübnanlı kadınların katılması için bir proje vardı. Maalesef yol sorunları nedeniyle foruma katılamayacaklar. Suriye’den bazı katılımcılar foruma katılacak” ifadelerini kullandı.

Online katılımın da gerçekleştirileceğini kaydeden Ebir Hasaf, “Başûrê Kurdistan, Irak, Tunus ve Fas’tan kadın katılımcılar online olarak foruma katılacak” dedi.

Ebir Hesaf, “Bu sayede bölgedeki kadınlar olarak adımlarımızı ve başarılarımızı dünya ülkeleriyle paylaşıyor, değerlendirmelerinden faydalanıyoruz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

/ANHA/