Paris’te kadın kırımına karşı ortak tutum

Farklı kadın örgütleri 10. Paris Belediyesi’nin ev sahipliğinde 23 Aralık ve 9 Ocak şehitleri anısına “Jin Jiyan Azadî, İntikamımız Kadın Devrimi olacak” şiarıyla buluştu.

Kürt Kadın Hareketi TJK-F, Jin Jiyan Azadî Platformu, Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, Solidaires Sendikalar Birliği, Alerta Feminista, 10. Paris Belediyesi partneryasında 23 Aralık ve 9 Ocak şehitleri anısına “Jin Jiyan Azadî, İntikamımız Kadın Devrimi olacak” şiarıyla Fransa’nın başkenti Paris’te buluştu.

Anma etkinliği Cuma gecesi 10. Paris Belediyesi salonunda saat 18.30’da bölge belediye başkanı Alexandra Cordebard’ın açılış konuşması ile başladı. Cordebard, “Kürt kadınlarını belediye binasında ağırlamaktan onur duyuyorum. Keşke şenlikler için bir araya gelsek ama maalesef benim görev yaptığım bu bölgede çok sayıda kadın militan katledildi. Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez bunların arasındaydı. Daha önce Mandela’nın mücadele arkadaşı Dulcie September, yine bu bölgede katledilmişti. 10 yıldır 9 Ocak’taki katliamın arkasındaki güçlerin aydınlatılması için verilen mücadelenin parçası olduk. Ardından yeniden Paris’te benim bölgemde Evîn Goyî’nin de içinde bulunduğu bir katliam yaşandı. Bu kabul edilemez. Öfkemizi daha da büyüten bir durum” diyerek söz konusu adalet mücadelesinin parçası, takipçisi aynı zamanda sivil tarafı olduklarını ifade etti. 23 Aralık’ta yaşanan katliamın sıradan bir olay olmadığının altını çizen Cordebard, bu olayın “terörle mücadele” kapsamında sorgulanması mücadelesinin parçası olduklarını vurguladı.

Cordebard’ın açılış konuşmasının ardından bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Şehit anneleri 9 Ocak, 23 Ocak Şehitleri, Nagihan ve Meksika’da katledilen kadınların fotoğraflarının bulunduğu köşede mumlar yaktı. Ardından paneli organize eden kurumlarla birlikte kadın hareketleri söz aldı.

‘İRAN’DA HİÇBİR ŞEY KENDİLİĞİNDEN OLMADI’

Fatemeh Karimi; Jin Jiyan Azadî Platformu, İran ve Rojhilat’a dair son gelişmeleri değerlendirirken, Jîna Emînî sürecine gelene kadar bölgedeki Kürt kadınlarının rejim tarafından idamı, yaşanan baskıyı özetleyen bir konuşma gerçekleştirdi. “Bugün Rojhilat’ta yaşananlar, aynı zamanda Kurdistan’ın diğer parçalarındaki mücadele deneyiminden edindiğimiz enerji, güç ve deneyimdir. İran’da hiçbir şey kendiliğinden olmadı. Tıpkı Jin Jiyan Azadî sloganı gibi” diyen Karimi, İran’daki siyasi kadın kırımına dikkat çekti.

MÜCADELELERİ BİRLEŞTİRMENİN ÖNEMİ

Solidaires Sendikası adına Julie Ferrua, “Şehitlerimizin adını iyi telaffuz edemediğim için özür dilerim. Onlar ömürlerini bu mücadeleye verdiler. Mücadelemizi ne kadar birleştirirsek, hakikati ne kadar birlikte ararsak yaşanan kadın kırımı karşısında durabiliriz” diyerek kadınların ortak mücadelesinin önemine değindi.

‘MÜCADELE EDEN KADIN KORKUTUYOR’

Nadia Chaabane ise Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu adına söz aldı. Aynı zamanda Tunuslu kadınlar adına konuşan Chaabane, “Mücadele eden kadın korkutuyor. Çünkü mücadele eden kadın değiştirip dönüştürüyor toplumu. Bu nedenle Türkiye’de, Kurdistan’da, İran’da, Tunus’ta, Fransa’da ve dünyanın birçok yerinde hedef oluyorlar. Ataerkil sistemin kurbanı, sistemin kurbanı önce politik kadınlar oluyor” diyerek kadın mücadelesinin daha da büyütülerek yanıt olunması gerektiğinin altını çizdi.

KADIN KIRIMINA KARŞI ORTAK MÜCADELE VURGUSU
Tamil kadınları adına Sanhaja Akrouf, kendi ülkelerinde hem rejim hem de aile içerisinde kırıma uğradıklarını ifade ederken, birlikte olmaktan onur duyduklarını belirtti.  UCL adına Lila Alahayaa  ve  Latin Amerika Alerta Feminista adına Francisca Toledo, Kürt kadınlara yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgularken, kendi ülkelerinde yaşanan kadın kırımının ağır bilançosu konusunda salonda katılanları bilgilendirdi.

Paris Kadın Evi, Meksika La Sexta adına Laura Sandaval ve SKB adına yapılan yapılan konuşmalarda da aynı şekilde kadın kırımına karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı.

Etkinlik kapanış konuşmasını ise Kürt Kadın Hareketi adına Cemile Renkliçay gerçekleştirdi. Kürt kadınları adına anmaya katılım sağlayan Fransız, Meksikalı, Tamil, Kabil, Amazing, Latin Amerika ve diğer halklardan kadınları selamlarken, adalet mücadelesinin sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.

Yaşanan depremin ağır sonuçları konusunda bilgi veren Renkliçay, kadın hareketlerine Heyva Sor kampanyası için destek çağrısı yaptı.

Etkinlik boyunca Jineoloji Korosu, Fransız sendikacı kadınların oluşturduğu koro ve Kevana Zêrîn Kadın Grubu mücadele ve direniş şarkıları seslendirdi.

Etkinlik ortak mücadele, ortak tavır ve Jin Jiyan Azadî çağrısı ile saat 21.00’de son buldu.

/ANF/