Qesebiyan: Halepçe Katliamı’nın 34’üncü yılında tarih tekerrür ediyor

Halepçe katliamına ilişkin değerlendirme yaparak bugün tarihin Kuzey ve Doğu Suriye’de tekerrür ettiğini ifade eden Enahid Qesebiyan, katliamlara en güzel cevabın direniş ve mücadeleyi yükseltmek olduğunu ifade etti.

Irak’ta diktatör Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi, 16 Mart 1988’de Halepçe’de bir katliam gerçekleştirdi. Baas rejiminin Halepçe kentini kimyasal silahlarla bombalaması sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bin 500’den fazla Kürt yaşamını yitirdi. Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Toplumu Konseyi’nin Ermeni Halkını Örgütleme ve Uzlaştırma Komitesi üyesi Enahid Qesebiyan, konuya ilişkin olarak Jinha‘ya değerlendirmelerde bulundu.

“Kürt halkı yok edilmek istendi”

Halepçe katliamını halkı soykırımdan geçirme politikası olarak tanımlayan Enahid Qesebiyan, “Mart ayı bölgedeki tüm halklar için hem yastır hem de bayramdır. 8 Mart ve Newroz bayramdır, Halepçe ise yastır. Halepçe herkesin kalbinde yer almıştır ve asla unutulmayacaktır. Halepçe katliamıyla Kürt halkını yok etmek istediler. O günden bu yana Şengal,  Efrin, Serêkaniyê, Til Rifet ve Girê Spî’ye yönelik çok sayıda saldırı olmuş ve tüm saldırılar Kürt halkına yönelik yapılmıştır. Kürt halkına yönelik yürütülen saldırılar, Kürt halkına yönelik nefretin, kinin boyutunu göstermektedir” dedi.

“İsim değişse de politikalar aynı”

Halkların düşmanlarının bir olduğunu ifade eden Enahid Qesebiyan, “Tarih sayfalarına dönüp baktığımızda her halkın bir şekilde katledildiğini görürüz. Örneğin biz Ermeni halkı Osmanlılar tarafından katledildik. Sefo katliamı da bu katliamlardan biridir. Halepçe katliamı, diktatör Saddam Hüseyin eliyle yapıldı. Her ne kadar isim değişse de yürütülen siyaset bir soykırım siyasetidir. Bu yüzden halkın düşmanı birdir” şeklinde konuştu.

“Demografik yapı değiştirilmek isteniyor”

Halklara karşı yapılan katliamlara dikkat çeken Enahid Qesebiyan, “Simel katliamı Asuri halkına, Sefo katliamı Ermeni ve Suriye halkına, Halepçe katliamı da Kürt halkına karşı yapıldı. Bu katliamlarda onlarca insan katledildi ve göç ettirildi. Bugün, Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî’de tarih tekerrür ediyor ve bölgenin demografik yapısını değiştirmek istiyorlar” diye ifade etti.

“Mücadele ve direniş devam edecek”

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da Kürtlere yönelik uygulamalarına dikkat çeken Enahid Qesehid, “Saddam, Halepçe’de Kürt halkını ve iradesini yok etmeyi amaçladı. Bugün Erdoğan, DAİŞ çeteleri aracılığıyla Kuzey ve Doğu Suriye halkına saldırıyor ve yasaklı silahlar kullanıyor. Erdoğan’ın kaderi de Saddam’ın kaderi gibi olacağına inanıyoruz” dedi. Halkların birlik olarak bu kirli planlara karşı çıkacağını ve bunun en iyi cevap olduğunu ifade eden Enahid Qesebiyan, her şeye rağmen mücadele ve direniş çizgisini yükselteceklerini ifade etti.