Rîma Ehmed: Kadınların mücadelesi özgürlük ısrarı ile taçlanacak

Fırat Bölgesi Jineoloji Araştırmalar Merkezi üyesi Rîma Ehmed, Kürt kadınının tarihini ve 21’inci yüzyıldaki durumunu Jinha’dan Berçem Cudi’ye değerlendirdi.

 

Kürt kadınların örgütlenme ve ideoloji açısından durumu nasıldı ve kendilerini nasıl ifade edebiliyorlardı?

Kürt halkının tarihi, önde gelen kadınların ve tarihe iz bırakanların mücadeleleriyle doludur. Görüşleri, istekleri ve kimlikleriyle toplumda önemli bir rol oynayabilecek binlerce Kürt kadını sayabiliriz. Biz de mücadelede o kadınlara güveniyoruz. O kadınlar çok zor koşullardan geçmiş olabilir ama yine de birçok değerli eser yarattılar. Tarih boyunca kadınlar, ataerkil sistem ile her zaman çatışma ve savaş içinde olmuştur. Kadınlar kazanımlarını ve eserlerini savunmak için mücadele ettiler. O zamandan bugüne egemen erkekler, kadınların başarılarını ele geçirmeye ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışıyor. Buna karşı kadınlar kendilerini örgütlediler, ittifak kurdular ve her zaman mücadelenin ortasında oldular. Kadınların çağlar boyunca ve süreçlerde gerçek değerlerini ve doğalarını korumuş olmaları, yaşanan devrimlere de olumlu yansımıştır.

Mücadele yürüten kadınların yarattığı miras Rojava devrimi ve kadınların çalışmalarını nasıl etkiledi?

Rojava’da devrim kadınların rengi, sesi ve liderliğiyle başladı. Rojavalı kadınların bu devrimi,  Kürt kadınlarının direniş ve mücadele dolu tarihine dayanmaktadır. Böylelikle kadınların önemli bir rol oynadığı demokratik ve eşit bir sistem kurulmuş ve bu sistemi kadın; toplum, aile ve yaşam içinde uygulamış. Kürt kadınlarının mücadelesi bu şekilde devam edecek ve özgürlük ısrarı ile taçlandırılacaktır. Hele ki kadını küçük gören, uydurulmuş atasözleri söyleyen cinsiyetçi bilince karşı verilen mücadele bizim ısrarımızı arttırmakta,  toplumu ve tarihi düzeltme irademizi de güçlendirmektedir.

Kürt kadınlarının mücadelesi ve dayanışması 21’inci yüzyılda daha örgütlü hale geldi. Bu da Kürt kadınlarının bir araya gelmesi ve katılımıyla artan kadın kurtuluşu fikrini bizlere sunan Önder Abdullah Öcalan çalışmalarının bir sonucuydu. Kürt kadınlarının tarihinde büyük adımlar atıldı. Tarihte, bilimde, eğitimde, savunmada, siyasette vb. büyük atılımlar yapıldı.  Kürt kadını; Kürdistan’da, Ortadoğu’da ve dünyada bir sembol haline geliyor.