Rojavalı kadınlar 8 Mart’a hazırlanıyor

Kuzey ve Doğu Suriye’deki birçok merkezde 8 Mart eylemleri güçlü bir biçimde devam ediyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm bölgelerde kadın faaliyetleri devam ediyor.

Bu kapsamda Tekba Demokratik Sivil Yönetimi Ekonomi Komitesi’ne bağlı Kadın Bürosu, Fırat meyve sıkma fabrikasını hizmete açtı.

Açılış törenine kadın teşkilatları ve komiteleri, sivil toplum, ordu, siyasi partiler ve Rakka Genç Kadınlar Birliği temsilcileri katıldı.

Tebqa Ekonomi Komitesi Eş Başkanı Wezîra El-Ebas, 8 Mart dolayısıyla kadınları tebrik ederek, “Bu fabrika özellikle kadınların ekonomilerini geliştirmeleri ve kalkınmalarında aktif rol oynamaları için açılmıştır” dedi.

Fabrikanın kapısı Şehit Mihemed Nur Silêman’ın annesi Rena Mihemed tarafından açıldı.

Deyrizor

Dêyrizor Kadın Komitesi de kontrol noktalarında İç Güvenlik Güçleri mensuplarına çiçek takdim etti.

İlin Kadın Komitesi üyesi Fatima Merwan, 8 Mart etkinliklerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

Deyrizor Sağlık Komitesi Üyesi Meryem El-Ewed de SDG tarafından bölgenin IŞİD çetelerinden kurtarılmasının ardından kadınların tüm toplumsal alanlarda Özerk Yönetim çatısı altında varlıklarını kanıtladıklarını belirtti.

Kobanê

“Özgür kadının rengi ve iradesiyle devrimin kazanımlarını savunuyoruz” sloganıyla Kobanê’deki Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi’nde Üçüncü Sanat Sergisi başladı.

Fırat Kültür ve Sanat Komitesi Eş Başkan Yardımcısı Rodin Yusif ise halkların tarihini ve gerçekliğini korumaları için resmin önemine vurgu yaptı. Resim, dünyanın dilidir ve tarihi belgelemektedir” dedi.

Rodin Yusif, amaçlarının bölgenin güzelliklerini ve yaşanan savaşın yarattığı tahribatı bu sergiyle gözler önüne sermek olduğunu ifade etti.

Sergiye 17 öğrencinin 50’ye yakın tablosu asıldı. Tabloların çoğu kadının toplumdaki rolüyle ilgiliydi.

Sergi, Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi’nde üç gün boyunca devam edecek. Ardından şehir merkezindeki Şehit Egîd Meydanı’nda üç gün boyunca devam edecek ve ardından Sirîn ilçesinde sanatseverlerle buluşacak.

Rakka

YPJ Komutanı Nesrin Abdullah başkanlığındaki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden bir heyet, Zenubiya Kadın Topluluğunun Reqa’daki ofisini ziyaret etti. Heyet, 8 Mart vesilesiyle kadınları tebrik etti.

Reqa Sivil Toplum Kuruluşları da onlarca kadının katılımıyla 8 Mart için kutlama düzenledi.

Sivil Toplum Kuruluşları Eş Başkanı tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Ardından folklor ve tiyatro gösterisi yapıldı. Kutlama, kadınların direnişini ve şehitlerle dayanışmasını selamlayan sloganlarla sona erdi.

Hesekê

Kongra Star Mifti Mahallesi’nde 8 Mart eylemleri kapsamında bir mobilya sergisi açtı.

Hesekê Kantonu Kongra Star Koordinasyon Üyesi Rîma Mehmud, bu serginin açılışının projenlerinin başlangıcı olduğunu ve daha birçok projenin olacağını söyledi.

Öte yandan Ermeni Toplumsal Adalet Meclisi, Hesekê’deki Reşo Salonu’nda bir kutlama düzenledi. Kutlamaya Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Askeri Meclisi Kongra Star, Suriye Kadın Meclisi ve sivil ve askeri kuruluşların üyeleri katıldı.

Kutlama bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ermeni Askeri Meclisi adına konuşan Yerivan Serêkaniyê, “Kadın dediğimizde fedakarlıktan bahsediyoruz. Yıllardır kadınlar şiddete ve esarete maruz kalıyor, haklarından mahrum bırakılıyor” dedi.

Yêrîvan Serêkaniyê, “Başta Ermeni kadınlar olmak üzere dünyadaki tüm kadınlara, kadınların hayatın her alanında başarılı olabileceklerini dünyaya kanıtlamak için kadın haklarını koruyacağımıza söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ararat Grubu şarkılar seslendirdi.

PYD Hesekê Kadın Meclisi mensupları da kontrol noktalarını ziyaret ederek, İç Güvenlik Güçlerine çiçek ve hediye takdim etti.

PYD üyesi Sebah Reşid, “Bu günü dünyadaki tüm kadınlar, özellikle de bu ülke için gece gündüz çalışan mücadele eden kadınlar adına kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Hesekê Belediyeler Komitesi Kadın Ofisi, belediye üyeleri arasında bir yarışma düzenledi. Serdem Kültür Merkezi önünde başlayan yarışma Sebax Kavşağı’nda sona erdi.

 

/ANHA/