Sakine Cansız anması: Kadın özgürlük mücadelesine hesap vereceksiniz

Paris’te katledilen Sakine Cansız için Dersim’de gerçekleştirilen anmada konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki bütün devletlerin Paris Katliamında rolü vardı. Türkiye’de barış görüşmelerinin yapıldığı süreçte bu katliam oldu. Kadın özgürlük mücadelesine hesap vereceksiniz” dedi.
Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP Kadın Meclisi, Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 yılında  katledilen PKK’nin öncü ve kuruluş kadrolarından Sakine Cansız (Sara) için Dersim Asri Mezarlık’ta bulunan mezarı başında anma gerçekleştirmek istedi. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, TJA aktivistleri, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), HDP Dersim, Diyarbakır ile Eşbaşkanları ve yöneticileri katılım sağladı.
Jin News’in haberine göre anma etkinliği başlamadan önce polisler mezarlığın etrafını zırhlı araçlar ile ablukaya aldı. Sakine’nin mezarı başında yapılması planlanan anmaya valiliğin getirdiği “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek izin verilmeyeceği belirtildi. Ablukayı protesto eden partililer tüm engellemeye rağmen burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından polisler sadece milletvekillerini mezarlığa aldı.
‘Kadın mücadelesi engellenemez’
Açıklamada konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay,  Paris Katliamı’nda katledilenleri anmak için geldiklerini belirterek,  erkek devlet şiddetinin engeli ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Diyarbakır, Batman, Elazığ ve Bingöl’den çok kişinin katılımı ile anma için toplandıklarını sözlerine ekleyen Ebru, “Ama bu katliamda rolü olan devlet aklı buna izin vermedi. Ancak hiçbir engelleme kadın mücadelemizi engelleyemez. Bugün bütün kadınlar her yerde üç kadını anıyor. Ancak provokatör valilik tarafından engellenmeye çalışıyor. Bizim kadın mücadelemiz, sizin kadın katliamlarınızın önünü alacaktır. Kadın özgürlük mücadelesine hesap vereceksiniz. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki bütün devletlerin Paris Katliamı’nda rolü vardı. Türkiye’de barış görüşmelerinin yapıldığı süreçte bu katliam oldu” dedi.
‘İktidar hesap vercektir’
“Her üç kadının öldürülmesi ile barış mücadelesi engellenmek istendi” diyen Ebru, “Ama biz kadınları mücadelelerini sürdürmeye devam edeceğiz. Paris Katliamı’ndan hemen sonra Silopi’de üç kadın katledildi. Diyarbakır zindanında başkaldıran kadınların mücadelesi şuan dünyanın her yerinde verilmeye devam ediyor. Sakine’nin özgülük aşkı şuan dünyada yankı buluyor. Kadınlar iktidardan hesap soracaktır. Kadınların bize bıraktığı mücadele geleneğini sürdüreceğiz. Çünkü bizler ‘Jin jiyan azadi’ diyen bir gelenekten geliyoruz” diye konuştu.
Açıklama “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla son buldu.
Açıklamanın ardından mezarlığa alınan milletvekilleri Kürt kadınları başta olmak üzere tüm kadınlar adına Sakine’nin mezarında mum yaktı.